Πάτρα: Πάμε για ρεκόρ Γκίνες με τα χαλασμένα φανάρια - Το "γερασμένο" σύστημα διαλύεται με την πρώτη βροχή!

Πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας που έχει και την ευθύνη

Στα ρεκόρ Γκίνες θα καταγραφεί η Πάτρα, λόγω των "χαλασμένων φαναριών" της! Ισως ανήκει στις πρώτες πόλεις της χώρας όπου με ένα ψιλόβροχο τίθενται εκτός λειτουργίας οι φωτεινοί σηματοδότες σε κομβικές διασταυρώσεις.

Για πέμπτη ημέρα δεν λειτουργούν τα φανάρια στην οδό Γούναρη, στις διασταυρώσεις με τις οδούς Κορίνθου και Κανακάρη και μόνο από θαύμα δεν έχει προκληθεί ατύχημα, καθώς οδηγοί και πεζοί κινούνται ...κάνοντας τον σταυρό τους!

Αλλά δεν είναι μόνο στο συγκεκριμένο σημείο εστιασμένο το πρόβλημα. Μόνιμα σχεδόν εκτός λειτουργίας τίθενται οι φωτεινοί σηματοδότες, στην διασταύρωση "καρμανιόλα" Ακτή Δυμαίων και Παπαφλέσσα, στην Κορίνθου και Παπαφλέσσα, σε πολλά σημεία στην Αγίου Ανδρέου (κυριώς στη διασταύρωση με την Αράτου, που μάλιστα στρίβουν και τα υπεραστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ), στην Αγίου Νικολάου και Κορίνθου κ.α.

Το "γερασμένο" σύστημα των φαναριών δείχνει πως πλέον δεν αντέχει άλλο. Ωστόσο, προς το παρόν παρότι έχουν γίνει κινήσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που έχει και την αποκλειστική ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, δεν έχουν προχωρήσει εργολαβίες.

Τα "έξυπνα" φανάρια 

Κατά τη θητεία της προηγούμενης περιφερειακής αρχής είχαν αποφασιστεί , ψηφιστεί και προωθηθεί εργολαβίες για παρεμβάσεις σε 185 κομβικά σημεία δρόμων, σε 12 πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος των φωτεινών σηματοδοτών, προκειμένου να αποφεύγεται κυκλοφοριακή συμφόρηση και να γίνονται με ασφάλεια οι μετακινήσεις, πρόκειται να γίνουν μετά την απόφαση διενέργειας διεθνή διαγωνισμού.

Η απόφαση είχε ληφθεί από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αφρούσε φωτεινούς σηματοδότες  σε: Πάτρα, Μεσολογγί, Αίγιο, Ακράτα, Αντίρριο, Ανδραβίδα, Πύργο, Ζαχάρω, Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Γαστούνη, Βόνιτσα.

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανερχόταν στο ποσό των 1.815.000,00 € που είχε ενταχθεί στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΠ Δυτική Ελλάδα 2014-2020.

Τι προέβλεπε το νέο σύστημα

Το υπάρχον σύστημα φωτεινής σηματοδότησης δεν μπορεί, λόγω παλαιότητας, να ικανοποιήσει τις σύγχρονες απαιτήσεις για ρύθμιση της κυκλοφορίας και γι’ αυτό αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός του.

Το νέο σύστημα θα αποτελείται από υπολογιστή/ές κυκλοφορίας με τα παρελκόμενά τους, ρυθμιστές κυκλοφορίας και εξοπλισμό διασύνδεσης μεταξύ τους. Θα υπάρχουν  250 ρυθμιστές κυκλοφορίας, οι οποίοι θα συνδεθούν είτε ενσύρματα είτε ασύρματα με το νέο Κέντρο Φωτεινής Σηματοδότησης.

Από εκεί θα γίνεται επιτήρηση και αναγγελία βλαβών, συλλογή, καταγραφή, ανάλυση στοιχείων κυκλοφορίας, επιλογή προγράμματος για κάθε κόμβο, εφαρμογή κυκλοφοριακών προγραμμάτων, ομαδοποίηση κόμβων, αντίστροφη μέτρηση για τους πεζούς, προμήθεια και τοποθέτηση ηχητικής διάταξης τυφλών.

Το θέμα θα πρέπει να τρέξει γρήγορα η νέα περιφερειακή αρχή, δεδομένου ότι κινδυνεύει η Πάτρα να επιστρέψει σε εποχές που την κυκλοφορία ρύθμιζαν τρονονόμοι, όταν σε άλλες πόλεις η αυτοματοποίηση του συστήματος και η συνεχής λειτουργία των φαναριών θεωρείται αυτονόητη!  

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΟΥΛΔΗΣ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ