Λίγο πριν τις κάλπες: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε 3 νέες δημοσκοπήσεις - Ολα τα σενάρια για αυτοδυναμία

Public Issue, Pulse, Interview

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Αναλυτικά:

1. Θηριώδη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις 15,5 μονάδες και ποσοστό πάνω από 40% για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με άνετη αυτοδυναμία, αποτυπώνει το πολιτικό βαρόμετρο Ιουλίου της Public Issue.

Με αυτά τα δεδομένα η διαφορά της τάξης του 15,5% είναι 6 μονάδες σχεδόν επάνω από την συντριπτική διαφορά των ευρωεκλογών μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ (9,4%).

Σύμφωνα με την πρόβλεψη τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

ΝΔ: 42,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 27%
ΚΙΝΑΛ 8%
ΚΚΕ 5,5%
ΧΑ 3,5%
Ελληνική Λύση 3%
ΜέΡΑ 25 3%
Ενωση Κεντρώων 2%
Λοιπά κόμματα: 5,5%

Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την έρευνα, εξασφαλίζει άνετη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία σε όλα τα σενάρια από πεντακομματική μέχρι επτακομματική Βουλή. Ακόμη και στην περίπτωση 7κομματικής Βουλής, η ΝΔ, θα πλησιάσει τις 165 έδρες

Εάν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά πρώτου/δεύτερου κόμματος, που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου, με εξαίρεση εκείνες του 1974 και του 1977, μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη του 1981 (12,2%).

Τα μεγάλα ερωτήματα αυτών των εκλογών, η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη κινούνται γύρω από το όριο του 3%, με ανοικτά τα ενδεχόμενα να μπουν ή να μείνουν εκτός Βουλής.

Οπως αναφέρεται, ο νέος αναδυόμενος μεταμνημονιακός δικομματισμός προβλέπεται να προσεγγίσει το 70%. Ωστόσο, ενώ ο πόλος της κεντροδεξιάς δείχνει να επανασυσπειρώνεται στη Νέα Δημοκρατία, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον πόλο της κεντροαριστεράς, ο οποίος παραμένει διασπασμένος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

2. Η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, τρεις μέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου καταγράφει προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει, ο οποίος όμως κλείνει την ψαλίδα κατά 1%.

Χωρίς αναγωγή η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ είναι 7,5 μονάδες, δηλαδή 35% με 27,5% ενώ το τρίτο ΚΙΝΑΛ παίρνει 6,5%.

Η ΝΔ λαμβάνει το 36% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 28%, βελτιώνοντας όμως την επίδοσή του κατά μία μονάδα και συνεπώς μειώνοντας ισόποσα την διαφορά.

Στην τρίτη θέση έχει πλέον παγιωθεί το Κίνημα Αλλαγής, αποσπώντας σταθερά το 7%. Τέταρτο κατατάσσεται το Κομμουνιστικό Κόμμα με 5% καταφέρνοντας εκ νέου να υπερφαλαγγίσει την Χρυσή Αυγή, η οποία μένει στάσιμη στο 4%.

Στο όριο της εισόδου στην Βουλή βρίσκονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς αμφότερα βρίσκονται στο 3%, έχοντας απολέσει μισή μονάδα συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα.

Σταθερά στο 7,5% υπολογίζονται οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι αναμένεται να επηρεάσουν τόσο την συμμετοχή των ψηφοφόρων όσο και την προοπτική αυτοδυναμίας της ΝΔ.  (Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε πως οι αναλυτές της Pulse θεωρούν δεδομένη την αυτοδυναμία, ενώ στο σημείο αυτό επισημαίνουν ότι θα εξαρτηθεί από το 7,5% των αναποφάσιστων).

Σημειώνεται πως στις ευρωεκλογές ένας στους δέκα αποφάσισε τι θα ψηφίσει την τελευταία ημέρα και άλλοι τόσοι καταστάλαξαν την τελευταία εβδομάδα.

Από τους συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση το 89% δήλωσε πως είναι πολύ πιθανό ή τουλάχιστον αρκετά πιθανό να προσέλθει στα εκλογικά κέντρα. Η βούληση για συμμετοχή ήταν καθαρά άνω του 90% ανάμεσα στους υποστηρικτές και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Με τα σημερινά δεδομένα πάντως η Pulse εκτιμά πως η Πειραιώς θα εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

Στο πρώτο σενάριο, όπου τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΜέΡΑ25 εισέρχονται σε επτακομματικό κοινοβούλιο, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει 155 έδρες. Στο δεύτερο σενάριο, όπου η Βουλή είναι εξακομματική, η ΝΔ διευρύνει την πλειοψηφία της σε 159 βουλευτές.

Το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ προκρίνεται ως η καλύτερη λύση για την χώρα από το 36%, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ το 11% απάντησε πως η βέλτιστη επιλογή θα ήταν συνασπισμός με κορμό την Πειραιώς.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για τον πρωθυπουργικό θώκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με την στήριξη του 37%. Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο κερδίζει τρεις μονάδες (31%) και μειώνει την διαφορά στους έξι βαθμούς, που συνιστά την μικρότερη ψαλίδα τουλάχιστον από τον Ιανουάριο.

3. Στην πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας Interview που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Βεργίνα Τηλεόρασης και προβλήθηκε στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» με τον Στέργιο Καλόγηρο και τη Φένια Κλιάτση, η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ διαμορφώνεται στο 11,5% , με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει ποσοστό 22,4% και η ΝΔ 33,9%.

Η μεγάλη καθαρή νίκη και αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι το σημαντικότερο δημοσκοπικό εύρημα, ενώ όλα δείχνουν πως η επόμενη Βουλή θα είναι εξακομματική με την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και με ποσοστό 3,8% – που με αναγωγή μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές – να εισέρχεται στο Κοινοβούλιο.

Μάχη για την είσοδό του θα χρειαστεί να δώσει το κόμμα ΜεΡα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς το ποσοστό του κυμαίνεται στο 2,4%.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ σύμφωνα με την έρευνα είναι στο 89%, ενώ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο 79%.

Η κατανομή των εδρών

Η εκτίμηση αποτελέσματος, το εύρος τιμών των ποσοστών των κομμάτων, αλλά και η κατανομή των εδρών, σύμφωνα με την εταιρεία interview που προβλέπει εξακομματική Βουλή, είναι:

ΝΔ από 32,7% έως 38,7% μέσο όρο το 35,7% , εκτίμηση για 160 έδρες και διαφορά 10,6 μονάδων.

ΣΥΡΙΖΑ από 22,1% έως 28,1% με μέσο όρο 25,1% και 77 έδρες

οι εκτιμήσεις για τα υπόλοιπα κόμματα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της interview είναι:

KINAΛ 5,4% – 9,0% με κεντρική τιμή (μέσο όρο) 7.2% και εκτίμηση για 22 έδρες

ΚΚΕ 4,0% – 6,6% με κεντρική τιμή (μέσο όρο) το 5,3% και 16 έδρες

Χ.Α 3,0% – 5,6% με κεντρική τιμή (μέσο όρο) το 4,3% και εκτίμηση για 13 έδρες

ΕΛ.ΛΥΣΗ 2,7% – 5,3% με κεντρική τιμή (μέσο όρο) το 4,0% και 12 έδρες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, εκτός νέας Βουλής μένουν η Ένωση Κεντρώων με 1,7% και το ΜεΡα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, με 2,4%.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ