Σέντρα στο Κόπα Αμέρικα με το παιχνίδι Βραζιλία-Βολιβία

Ανοίγει τα ξημερώματα του Σαββάτου η αυλαία του Κόπα Αμέρικα 2019, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Βραζιλίας με το παιχνίδι της «οικοδέσποινας» της διοργάνωσης, η οποία θα αντιμετωπίσει τη Βολιβία (03.30 ώρα Ελλάδας - EΡΤ Sports).

Εκτός από τις 10 ομάδες από τh Λατινική Αμερική που συμμετέχουν στη διοργάνωση και οι οποίες δεν είναι άλλες από τις Βραζιλία, Βολιβία, Βενεζουέλα, Περού, Αργεντινή, Κολομβία, Παραγουάη, Κατάρ, Ουρουγουάη, Ιαπωνία, Κολομβία και Χιλή στο τουρνουά θα συμμετάσχουν ως... προσκεκλημένες το Κατάρ και η Ιαπωνία!

Μάλιστα η αρχική σκέψη, μάλιστα, ήταν για ένα τουρνουά 16 ομάδων. Ωστόσο, χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία αρνήθηκαν την πρόσκληση κι έτσι η διοργάνωση έμεινε με 12 ομάδες. 

Αυτές οι 12 ομάδες έχουν κληρωθεί σε τρεις ομίλους των τεσσάρων. Στην επόμενη φάση προκρίνονται οι δύο πρώτες κάθε ομίλου και οι δύο από τις τρεις καλύτερες δεύτερες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στα προημιτελικά δεν προβλέπεται παράταση σε περίπτωση ισοπαλίας στην κανονική διάρκεια ενός αγώνα, καθώς οι αντίπαλοι θα πάνε απευθείας στα πέναλτι. Αντίθετα, σε ημιτελικούς και μικρό και μεγάλο τελικό θα υπάρχει παράταση, αν χρειαστεί. 

Επίσης, σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων ομάδων, η σειρά των κριτηρίων είναι: 
1) Καλύτερη συνολική διαφορά τερμάτων, 2) Καλύτερη επίθεση, 3) Κλήρωση

Τα παιχνίδια θα γίνουν σε γήπεδα πέντε πόλεων: Μαρακανά (Ρίο), Μορουμπί (Σάο Πάολο), Αρένα Κορίνθιανς (Σάο Πάολο), Μινεϊράο (Μπέλο Οριζόντε), Αρένα ντο Γκρέμιο (Πόρτο Αλέγκρε) και Ιταϊπάβα Αρένα Φόντε Νόβα (Σαλβαδόρ).

Άξιο αναφοράς ότι όλα τα παιχνίδια θα μεταδίδονται τηλεοπτικά από τα κανάλια της ΕΡΤ.

O τελικός θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου στο Μαρακανά του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι όμιλοι
1ος όμιλος: Βραζιλία, Βολιβία, Βενεζουέλα, Περού
2ος όμιλος: Αργεντινή, Κολομβία, Παραγουάη, Κατάρ
3ος όμιλος: Ουρουγουάη, Εκουαδόρ, Ιαπωνία, Χιλή

1ος όμιλος

Βραζιλία 
Οκτώ φορές στο παρελθόν έχει κατακτήσει το Κόπα Αμέρικα η «σελεσάο». Θέλει να το κάνει και φέτος εντός έδρας. Και μπορεί να τα καταφέρει αν δει κάποιος τους παίκτες που κάλεσε ο Τίτε. Δεν λείπει κανένας μεγάλος αστέρας, εκτός βέβαια του Νεϊμάρ, ο οποίος τραυματίστηκε σε φιλικό προετοιμασίας και θα δει την προσπάθεια των συμπαικτών του από μακριά. Άλισον, Τιάγκο Σίλβα, Ντάνι Άλβες, Κουτίνιο, Κασεμίρο, Φιρμίνο, Ζεσούς και οι άλλοι θέλουν να το σηκώσουν στο «Μαρακανά». Bέβαια, στα τελευταία τρία Κόπα Αμέρικα δεν έφτασε ούτε στα ημιτελικά, το 2016 αποκλείστηκε στους ομίλους! 

Βολιβία
Το μακρινό 1963 κατέκτησε για πρώτη και μοναδική φορά το Κόπα Αμέρικα η Βολιβία, που επιστρέφει στη διοργάνωση μετά το 2016. Ο προπονητής Εδουάρδο Βιγιέγας είναι στον πάγκο από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ αστέρι της ομάδας είναι ο Μαρσέλο Μαρτίνς, ο επιθετικός της, διεθνής από το 2007. Οι 20 από τους 23 ποδοσφαιριστές της αποστολής προέρχονται από το πρωτάθλημα της χώρας. 

Βενεζουέλα 
Κάτι καλύτερο από την τέταρτη θέση του 2011 θέλει η Βενεζουέλα στα γήπεδα της Βραζιλίας. Τελευταία εμφάνισή της ήταν το 2016, ενώ προπονητής είναι ο 36χρονος Ραφαέλ Ντιουνταμέλ, ο οποίος πήρε προαγωγή από την Κ20 της χώρας. Ο 30χρονος επιθετικός Σάλομον Ροντόν είναι ο παίκτης που αναγνωρίζει κάποιος με μια πρώτη ματιά στο ρόστερ, έχοντας κάνει φέτος και αρκετά καλή σεζόν με τη Νιούκαστλ. Ροσάλες, Ερέρα και Ρινκόν, επίσης, ξεχωρίζουν. 

Περού 
Δύο κατακτήσεις, το 1939 και το 1979, έχουν οι Περουβιανοί, που έχουν στον πάγκο τους από το 2015 τον Αργεντινό Ρικάρντο Γκαρέκα, που οδήγησε την ομάδα και στο Μουντιάλ μετά από 36 χρόνια. Αρχηγός του Περού και αστέρι της εθνικής ομάδας είναι ο 35χρονος πια Πάολο Γκερέρο, γνωστός από το πέρασμά του από τη Μπούντεσλιγκα, όπου φόρεσε τη φανέλα του Αμβούργου και της Μπάγερν. Δύο φορές στα ημιτελικά στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις για τους Περουβιανούς. 

2ος όμιλος 

Αργεντινή 
Συνολικά 14 φορές έχει πανηγυρίσει τον τίτλο του Κόπα Αμέρικα η εθνική ομάδα της Αργεντινής, που ταξίδεψε στη Βραζιλία με την ελπίδα να μην επαναληφθεί η αποτυχία των τελευταίων διοργανώσεων. Ο Λιονέλ Σκαλόνι ανέλαβε να καθοδηγήσει τη «μπιανκοσελέστε» μετά την πανωλεθρία στο Μουντιάλ της Ρωσίας, χωρίς να έχει προηγούμενη προπονητική εμπειρία. Ο Λιονέλ Μέσι θέλει να κάνει πράξη το... απωθημένο του και να οδηγήσει την εθνική ομάδα της πατρίδας του σε έναν τίτλο. Ντιμπάλα, Αγουέρο, Σουάρες, Λο Σέλσο είναι στην αποστολή. Τελευταία φορά που κατέκτησε το τρόπαιο η Αργεντινή ήταν το 1993 με γκολ του Μπατιστούτα επικρατώντας του Μεξικού.

Κολομβία 
Μπορεί η Κολομβία να επαναλάβει την επιτυχία του 2001 και να στεφθεί πρωταθλήτρια; Στόχος δύσκολος για την ομάδα που κοοουτσάρει ο πολύπειρος Πορτογάλος Κάρλος Κεϊρόζ, ο οποίος είναι μάλιστα ο μοναδικός Ευρωπαίος τεχνικός στη διοργάνωση. Στα 27 του ο Χάμες Ροδρίγκες έχει μαζέψει πια αρκετές εμπειρίες για να καθοδηγήσει την Κολομβία έχοντας τη... συμπαράσταση του Φαλκάο, του Μουριέλ, του Ζαπάτα, του Μπάριος. 

Παραγουάη 
Πρώτη θέση για την Παραγουάη το 1953 και το 1979 με τον Εδουάρδο Μπερίσο να αφήνει την Πρέμιερ Λιγκ και να αναλαμβάνει χρέη προπονητή τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο γνωστός μας από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό Όσκαρ Καρντόσο, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια επέστρεψε στην πατρίδα του και παίζει στην Λιμπερτάδ, θα αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη. Τελευταία διάκρισή της σε Κόπα Αμέρικα το 2015 όταν έφτασε στα ημιτελικά του θεσμού η τελική φάση του οποίο έγινε στη Χιλή.

Κατάρ 
Μια από τις δύο χώρες που έλαβε πρόσκληση για να πάρει μέρος στο φετινό Κόπα Αμέρικα. Στον πάγκο κάθεται ο 43χρονος Ισπανός Φέλιξ Σάντσεθ Βας, με θητεία και στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, ενώ το αστέρι του Κατάρ είναι ο Αλ Χαϊντός, 29χρονος μέσος, ο οποίος στην καριέρα του έχει φορέσει μόνο τη φανέλα της Αλ Σαντ της πατρίδας του. 

3ος όμιλος

ΟυρουγουάηΑπό την πρώτη εμφάνισή της, στη διοργάνωση του 1916, η Ουρουγουάη έχει πανηγυρίσει τον τίτλο συνολικά 15 φορές. Ο Όσκαρ Ταμπάρες παραμένει σταθερά στον πάγκο της ομάδας, ήταν αυτός που οδήγησε την εθνική ομάδα της πατρίδας του στην κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα το 2011. Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ουρουγουάης ο Λουίς Σουάρες θα είναι ο ηγέτης της προσπάθειας για την κατάκτηση της κορυφής. Στην αποστολή και ο Καβάνι και ο Μουσλέρα και ο Γοδίν και ο Χιμένες και ο Μπετανκούρ. Θα το σηκώσουν για πρώτη φορά μετά το 2011; 

Ισημερινός 
Τέταρτη θέση το 1959 και το 1993 είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του Ισημερινού στη διοργάνωση. Ο Κολομβιανός Ερνάν Γκόμες είναι στον πάγκο της ομάδας και μάλιστα είναι ο μοναδικός προπονητής που έχει οδηγήσει τρεις διαφορετικές εθνικές ομάδες σε νοκ άουτ Μουντιάλ! Ο 29χρονος επιθετικός Ένερ Βαλένσα είναι το αστέρι της ομάδας. 

Ιαπωνία 
Καλεσμένη και η Ιαπωνία που έχει στον πάγκο της τον 51χρονο Χατζίμε Μοριγιάσου, βοηθός του Ακίρα Νισίνο ως το περσινό καλοκαίρι μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Στα 33 του ο επιθετικός Σίνζι Οκαζάκι, τρίτος σκόρερ στην εθνική ομάδα της Ιαπωνίας, παίκτης της Λέστερ είναι αυτός που ξεχωρίζει από το ρόστερ των Ασιατών. Ομάδα που στηρίζεται στην άμυνά της, οι 18 από τους 23 της αποστολής είναι κάτω των 22 χρόνων! 

Χιλή 
Κόπα Αμέρικα το 2015 και το 2016 επικρατώντας στον τελικό της Αργεντινής. Στα 62 του ο Κολομβιανός τεχνικός Ρεϊνάλδο Ρουέδα θέλει να οδηγήσει και αυτός τους Χιλιανούς στην κορυφή. Ο Αλέξις Σάντσες «έφτιαξε« το όνομά του στην Ευρώπη, μπορεί σε συλλογικό επίπεδο η καριέρα του να είναι πτωτική, αλλά θα είναι ο ηγέτης της εθνικής ομάδας της πατρίδας της στην προσπάθειά της να το σηκώσει και φέτος. 

To τραγούδι της διοργάνωσης:

To πρόγραμμα του 46ου Κόπα Αμέρικα (ώρες Ελλάδας):

1ος όμιλος

1η αγωνιστική (Σάββατο 15/6)

03:30 Βραζιλία – Βολιβία Σάο Πάουλο («Μορουμπί») 

22:00 Βενεζουέλα – Περού Πόρτο Αλέγκρε 

2η αγωνιστική (Τετάρτη 19/6)

00:30 Βολιβία – Περού Ρίο ντε Τζανέιρο 

03:30 Βραζιλία – Βενεζουέλα Σαλβαδόρ ντα Μπαΐα 

3η αγωνιστική (Σάββατο 22/6)

22:00 Περού – Βραζιλία Σάο Πάουλο («Αρένα Κορίνθιανς») 

22:00 Βολιβία – Βενεζουέλα Μπέλο Οριζόντε 

2ος όμιλος

1η αγωνιστική (Κυριακή 16/6)

01:00 Αργεντινή – Κολομβία Σαλβαδόρ ντα Μπαΐα 

22:00 Παραγουάη – Κατάρ Ρίο ντε Τζανέιρο 

2η αγωνιστική (Πέμπτη 20/6)

00:30 Κολομβία – Κατάρ Σάο Πάουλο («Μορουμπί») 

03:30 Αργεντινή – Παραγουάη Μπέλο Οριζόντε 

3η αγωνιστική (Κυριακή 23/6)

22:00 Κατάρ – Αργεντινή Πόρτο Αλέγκρε 

22:00 Κολομβία – ΠαραγουάηΣαλβαδόρ ντα Μπαΐα 

3ος όμιλος

1η αγωνιστική (Δευτέρα 17/6)

01:00 Ουρουγουάη – Ισημερινός Μπέλο Οριζόντε 

Τρίτη 18/6

02:00 Ιαπωνία – Χιλή Σάο Πάουλο «Μορουμπί»

2η αγωνιστική (Παρασκευή 21/6)

02:00 Ουρουγουάη – Ιαπωνία Πόρτο Αλέγκρε 

Σάββατο 22/6

02:00 Ισημερινός– Χιλή Σαλβαδόρ ντα Μπαΐα 

3η αγωνιστική (Τρίτη 25/6)

22:00 Χιλή – Ουρουγουάη Ρίο ντε Τζανέιρο 

22:00 Ισημερινός – Ιαπωνία Μπέλο Οριζόντε 

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Παρασκευή 28/6

03:30 Νικητής 1ου – Καλύτερος τρίτος (2ου ή 3ου) / Α Πόρτο Αλέγκρε 

22:00 Δεύτερος 1ου – Δεύτερος 2ου / Β Ρίο ντε Τζανέιρο 

Σάββατο 29/6

02:00 Νικητής 2ου – Δεύτερος 3ου / Γ Σάο Πάουλο «Αρένα Κορίνθιανς» 

22:00 Νικητής 3ου – Καλύτερος τρίτος (1ου ή 2ου) – Δ Σαλβαδόρ ντα Μπαΐα 

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Τετάρτη 3/7

03:30 Νικητής Α – Νικητής Β / 1 Μπέλο Οριζόντε 

Πέμπτη 4/7

03:30 Νικητής Γ – Νικητής Δ / 2 Πόρτο Αλέγκρε 

ΤΕΛΙΚΟΙ

Μικρός τελικός (Σάββατο 6/7)

22:00 Ηττημένος 1 – Ηττημένος 2 Σάο Πάουλο «Αρένα Κορίνθιανς»

Μεγάλος τελικός (Κυριακή 7/7)

23:00 Νικητής 1 – Νικητής 2 Ρίο ντε Τζανέιρο

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε επίσης