NASA: Τρεις επιλογές εταιρειών για προσεληνώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις»

Τρεις εταιρείες- παρόχους «υπηρεσιών προσελήνωσης», που προορίζονται να αποστείλουν επιστημονικού/ τεχνολογικού τύπου φορτία στη Σελήνη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις» επέλεξε η NASA.

Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, η κάθε σεληνάκατος θα μεταφέρει φορτία για λογαριασμό της NASA με σκοπό τη διεξαγωγή ερευνών και τη δοκιμή προηγμένων τεχνολογιών στην επιφάνεια της Σελήνης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για προσελήνωση αστροναυτών της NASA μέχρι το 2024.

«Η επιλογή αυτών των αμερικανικών εμπορικών παρόχων υπηρεσιών προσεδάφισης αντιπροσωπεύει την επιστροφή της Αμερικής στην επιφάνεια της Σελήνης για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, και είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τα σχέδια του “Άρτεμις” για εξερεύνηση της Σελήνης» είπε ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπράιντενσταϊν. «Την επόμενη χρονιά, οι αρχικές μας επιστημονικές και τεχνολογικές έρευνες θα είναι στην επιφάνεια της Σελήνης, κάτι που θα βοηθήσει να υποστηρίξουμε τον στόχο της αποστολής της πρώτης γυναίκας και του επόμενου άνδρα στη Σελήνη σε πέντε χρόνια. Η επένδυση σε αυτές τις εμπορικές υπηρεσίες προσελήνωσης, επίσης, είναι άλλο ένα ισχυρό βήμα για τη δμηιουργία μιας εμπορικής διαστημικής οικονομίας πέρα από τη χαμηλή τροχιά» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο των εισηγήσεών τους, η κάθε εταιρεία πρότεινε και συγκεκριμένα όργανα της NASA για την επιφάνεια της Σελήνης. Το καλοκαίρι η NASA θα αποφασίσει τι φορτία/ όργανα θα αποσταλούν με την κάθε πτήση.

Οι τρεις επιλογές είναι οι εξής:

-Η Astrobotic (Πίτσμπεργκ), η οποία, στο πλαίσιο συμφωνίας 79,5 εκατ. δολαρίων, πρότεινε αποστολές μέχρι και 14 φορτίων στο Lacus Mortis- έναν μεγάλο κρατήρα- ως τον Ιούλιο του 2021.

-Η Intuitive Machines (Χιούστον), με συμφωνία 77 εκατ. δολαρίων, για αποστολές πέντε φορτίων στo Oceanus Procellarum, ένα ενδιαφέρον από επιστημονικής πλευράς σκοτεινό σημείο στη Σελήνη, ως τον Ιούλιο του 2021.

-Η Orbit Beyond (Έντισον, Νιου Τζέρσεϊ), με συμφωνία 97 εκατ. δολαρίων για μέχρι τέσσερις αποστολές φορτίων στη Mare Imbrium ως τον Σεπτέμβριο του 2020.

«Αυτές οι σεληνάκατοι είναι μόνο η αρχή συναρπαστικών εμπορικών συνεργασιών που θα μας φέρουν πιο κοντά στην επίλυση των επιστημονικών μυστηρίων της Σελήνης, του ηλιακού μας συστήματος και παραπέρα» είπε ο Τόμας Ζούρμπουχεν, associate administrator του Science Mission Directorate της NASA στην Ουάσινγκτον. «Αυτά που θα μάθουμε δεν θα αλλάξουν μόνο την εικόνα μας για το σύμπαν, μα και θα μας προετοιμάσουν για επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και, εν τέλει, στον Άρη».