Η ιστορία του Βρεφοκομείου, του Νοσοκομείου και του Πτωχοκομείου της Πάτρας

στη νέα μελέτη του Νίκου Τόμπρου

Τη νέα μελέτη του ιστορικού Νίκου Τόμπρου για την κοινωνική πολιτική και πρόνοια στην Πάτρα, σε μια κρίσιμη για την ιστορία της περίοδο, παρουσιάζουν οι εκδόσεις «Το Δόντι» την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019, ώρα 8.00 μ.μ. στην Πάτρα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών (Μαιζώνος 110).

Πρόκειται για το βιβλίο «Η πόλη πρόνοιας και ο Δήμος Πατρέων (1835-1922)», για το οποίο θα μιλήσουν η Κατερίνα Κούρου, προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών και ο Σήφης Μπουζάκης, ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ζέττα Ζάχου, σύμβουλος επικοινωνίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο προσπαθεί να διερευνήσει και να αναδείξει τους φορείς που προσέφεραν κοινωνική πρόνοια στην Πάτρα την περίοδο 1833-1922. Η χρονική αυτή περίοδος υπήρξε σημαντική για την Πάτρα, καθώς συνδέεται άρρηκτα με τη μετατροπή της από ερειπωμένη μετεπαναστατική πόλη σε ένα από τα σημαντικότερα αστικά σύνολα του βασιλείου.

Την ίδια περίοδο υπήρξε έλλειψη οργανωμένης κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας εκ μέρους της Πολιτείας, κάτι που μετέφερε μεγάλο μέρος αυτών των αρμοδιοτήτων στον Δήμο Πατρέων, ο οποίος δημιούργησε τη δική του Πόλη Πρόνοιας για τους δημότες του, κυρίως μέσα από τρία εμβληματικά κοινωφελή ιδρύματα (Βρεφοκομείο, Νοσοκομείο, Πτωχοκομείο). Η ιστορία των τριών αυτών ιδρυμάτων ξετυλίγεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

Ο Νίκος Φ. Τόμπρος αποφοίτησε το 1992 από το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου το 2001 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία. Από το 2003 και έως το 2012 δίδαξε Ελληνική Ιστορία στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στην οποία το 2012 εξελέγη λέκτορας «Πολιτικής Ιστορίας». Έχει διδάξει διάφορα γνωστικά αντικείμενα στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Ιωαννίνων (Αγρίνιο), Ε.Α.Π. και στο Ιόνιο. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά έργα στα Γενικά Αρχεία του νομού Αχαΐας και στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (Δ.Ι.Σ.). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πολιτική και κοινωνική ελληνική ιστορία του 19ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα.

Από το Δόντι κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του «Τα σχολεία τα λαϊκά / Πατραϊκοί σύλλογοι και η φιλεκπαιδευτική τους πολιτική (1876-1915)».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ