Τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Διονύση Γερολυμάτου

Οι αναφορές στο έργο και την προσωπικότητα του Διονύση Γερολυμάτου, κυριάρχησαν στην διάρκεια των εγκαινίων της αναδρομικής έκθεσης του πατρινού γλύπτη, τα οποία πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (χθες)  στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών.

Η έκθεση διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και είναι ενταγμένη στις δράσεις της Δημοτική Πινακοθήκης για την ανάδειξη του έργου και της ζωής καλλιτεχνών από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης απένειμε στον Διονύση Γερολυμάτο αναμνηστική πλακέτα ενώ αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του γλύπτη τονίζοντας πως στη διάρκεια της πολύχρονης διαδρομής του δεν περιορίστηκε να κατεργάζεται μόνο τα υλικά για να εκφραστεί  μέσα από την τέχνη του, αλλά σμίλευε και συνειδήσεις .

Ο Διονύσης Γερολυμάτος από την πλευρά του ήταν φειδωλός, συγκινημένος, ευχαρίστησε το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Οργανισμού και χαρακτήρισε ως εχθρό της τέχνης το κεφάλαιο.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Τάκης Πετρόπουλος επεσήμανε πως «αποτελεί ιδιαίτερη χαρά, αλλά και τιμή για τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων η διοργάνωση της αναδρομικής έκθεσης του συμπολίτη μας και διεθνώς αναγνωρισμένου εικαστικού, Διονύση Γερολυμάτου, ενός πολύ σπουδαίου γλύπτη», προσθέτοντας ότι «η γλυπτική είναι μια τέχνη που μας διδάσκει, χωρίς αμφιβολία, το πώς να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, πως να κατακτάμε καθημερινά την αντοχή, πως να μετουσιώνουμε τις ιδέες σε πράξεις. Όλα αυτά, δηλαδή, που και ο Διονύσης αποτυπώνει μέσα από τα έργα του».

Σε ότι αφορά στη Δημοτική Πινακοθήκη ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε, πως «η έκθεση αποτελεί την τελευταία αυτοτελή παραγωγή του πολιτιστικού οργανισμού στη θητεία της παρούσας δημοτικής Αρχής κλείνοντας υποδειγματικά ένα κύκλο της προσπάθειας που έγινε για να αναδειχθεί διαρκώς το έργο και τη ζωή καλλιτεχνών της πόλης μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής αλλά και να καταστεί  η Δημοτική Πινακοθήκη ένας χώρος ανοιχτός, για το κοινό της πόλης, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ένας χώρος καλλιτεχνικών και ιδεολογικών ζυμώσεων».

Ο πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, αντιδήμαρχος  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Προγραμματισμού Βασίλης Θωμόπουλος, σε σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε πως  στη διάρκεια της διαδρομής του ο Διονύσης Γερολυμάτος  αποτύπωσε στο έργο του πολλές προσλαμβάνουσες από την μουσική, την ιστορία, τη φιλοσοφία σε συνάρτηση πάντα με την ιδεολογία του .

Ο επιμελητής  της έκθεσης - ιστορικός τέχνης - Γρηγόρης Αναγνώστου, τόνισε πως «πρόκειται για μια σημαντική παραγωγή, ενός από τους πιο σημαντικούς εν ζωή καλλιτέχνες όχι μόνο της Πάτρας, αλλά της χώρας μας. Ο κ. Αναγνώστου χαρακτήρισε ιδανικό το  χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών που τον φιλοξενεί, αφού ο Κεφαλληνιακής καταγωγής Διονύσης γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει σε τούτη την πόλη. Ο κ. Αναγνώστου συνεχάρη  το Δήμο Πατρέων και τον Πολιτιστικό Οργανισμό, όχι μόνο που τιμάνε το Διονύση Γερολυμάτο με αυτό τον τρόπο, αλλά και γιατί μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, υλοποιούν μια τέτοιας έκτασης παραγωγή, με όλες μάλιστα τις αντικειμενικές δυσκολίες που περικλείει μια έκθεση γλυπτικής».Σε άλλο σημείο της αναφοράς του στην έκθεση ο κ. Αναγνώστου σημείωσε ότι,«στα γλυπτά του Διονύση Γερολυμάτου, συνολικά, δεσπόζει ο καθημερινός άνθρωπος, που έχει τη δύναμη να γίνει κυρίαρχος της ζωής και της μοίρας του. Ο άνθρωπος που αγωνίζεται, αναμετριέται με το χρόνο και στέκεται όρθιος. Αναδεικνύεται ο άνθρωπος δημιουργός, που μέσω της εργασίας του υποτάσσει τη φύση, εξελίσσεται, έχει την αντικειμενική δυνατότητα να γίνει αυτός και μόνο αυτός πλάστης ενός κόσμου στο μπόι των αναγκών του».

Ως προς τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση ο κ. Αναγνώστου ανέφερε πως, έγινε προσπάθεια να παρουσιάσουν μια σειρά από πλευρές της ζωής και της δημιουργίας του δημιουργού, η δουλειά του οποίου δεν εξαντλείται μόνο σε όσα παρουσιάζονται καθώς  στη διάρκεια της πορείας του έργα του βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου, όπως στο Μεξικό, στην Ιαπωνία, Στη Σερβία.

Το έργο του δεν εξαντλείται μόνο στο σημαντικό κι αδιαφιλονίκητο τομέα της γλυπτικής, με το αξιοσημείωτο και ανεξάντλητο από ερμηνευτικής άποψης παρελθόν. Όντας πολυσχιδής, καταπιάστηκε και με άλλα γένη των εικαστικών τεχνών, από τα οποία ξεχωρίζουν οι σκηνογραφικές δουλειές στην περίοδο της συνεργασίας του με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, οι εικονογραφήσεις βιβλίων, με πιο χαρακτηριστική ίσως την εικονογράφηση βιβλίου για τον Μπετόβεν –που έχει ιδιαίτερη σημασία και για τον ίδιο– η νωπογραφία (fresco), αλλά και το συγγραφικό - ποιητικό του έργο

Επίσης χαιρετισμό  έστειλε η Εύα Μελά πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών τεχνών Ελλάδας, που δεν παρέστη λόγω ασθενείας. Η κ. Μελά σημείωσε ότι στη δουλειά του Διονύση Γερολυμάτου «συναντιέται η ελληνική γλυπτική παράδοση  με το σύγχρονο, ο μύθος με την ιστορία, η ακούραστη δουλειά με την δύναμη της αίσθησης. Η κ. Μελά στο χαιρετισμό της σημείωσε πως ενδεικτικό του χαρακτήρα του και της ψυχής του Διονύση Γερολυμάτου, είναι το γεγονός, πως όταν το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να του χορηγήσει «τιμητική σύνταξη» για την καλλιτεχνική του προσφορά, ο Γερολυμάτος δεν την αποδέχθηκε, λέγοντας ότι καλό θα ήταν να την πάρει κάποιος άλλος εικαστικός  που θα είχε μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι η ίδια ψυχή, η ψυχή του Διονύση, που αρνήθηκε τη θέση του υπεύθυνου γλύπτη στο Εθνικό Νομισματοκοπείο που του πρόσφερε η Χούντα.

Στην εκδήλωση παρέστη ο αρχιτέκτονας Λεωνίδας Χαλεπάς, γλύπτης, διευθυντής της σχολής μαρμαροτεχνίας Σύρου, μαθητής του Διονύση Γερολυμάτου, ο οποίος εξήρε το χαρακτήρα του . Ο κ. Χαλεπάς αναφερόμενος στη σχέση του Διονύση Γερολυμάτου με τους μαθητές του τόνισε πως αυτή δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

 

Στα εγκαίνια της έκθεσης που έγιναν μέσα σε κλίμα συγκίνησης και θαυμασμού για τον Διονύση Γερολυμάτο,  παρέστη πλήθος κόσμου, συμμαθητές του, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Στα εγκαίνια της έκθεσης συμμετείχε κα η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης»

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 30 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης , θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό της πόλης στις: 5, 12 και 26 Μαρτίου, ενώ στις 26 Μαρτίου μετά το τέλος της ανοιχτής ξενάγησης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με έργα του Μπετόβεν από κουαρτέτο μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Πατρών.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ