Στα επίπεδα προ της κρίσης του 2008 το ποσοστό της παγκόσμιας ανεργίας

Επιδεινώνεται η ποιότητα των θέσεων εργασίας στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό

Η πρόοδος σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της διαφοράς στην απασχόληση μεταξύ των φύλων καθυστερεί ενώ η ποιότητα των θέσεων εργασίας επιδεινώνεται, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Η παγκόσμια ανεργία μειώθηκε κατά 2 εκατ. στα 172 εκατ. το 2018, με το ποσοστό της παγκόσμιας ανεργίας να επιστρέφει στο 5% (συγκριτικά με 5,1% το 2017), σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Το ποσοστό αναμένεται να βελτιωθεί στο 4,9% φέτος και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο έως το 2022, καθώς στις χώρες υψηλού εισοδήματος καταγράφεται περαιτέρω μείωση της ανεργίας. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό κρύβει κάποιες ανησυχητικές τάσεις, σύμφωνα με την ILO.

«Η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών ήδη επηρεάζει κάποιες αναδυόμενες οικονομίες και αυτό αυξάνει τα ποσοστά ανεργίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ILO Ντέμπορα Γκρίφιλντ.

Ο επικεφαλής ερευνών της ILO Ντάμιαν Γκρίμσο δήλωσε ότι 2 δισεκ. άνθρωποι, ή το 61% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, έχουν ανεπίσημη απασχόληση, που είναι κατά κανόνα επισφαλείς θέσεις εργασίας με χαμηλό μισθό και χωρίς κοινωνική ασφάλιση. Στις περισσότερες χώρες, πάνω από το μισό του εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα απασχολείται σε τέτοιες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν προσυπογράψει τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων και τον στόχο να επιτευχθεί αυτό που χαρακτηρίζεται «αξιοπρεπής» εργασία για όλους έως το 2030. Ο στόχος φαίνεται μη ρεαλιστικός για πολλές χώρες, ανέφερε η έκθεση.

Τα στοιχεία για την ανεπίσημη απασχόληση έδειξαν ότι περιλαμβάνει περισσότερους άνδρες στις χώρες υψηλότερου εισοδήματος και περισσότερες γυναίκες σε φτωχότερες χώρες.

Συνολικά οι γυναίκες είναι πολύ λιγότερο πιθανόν να βρεθούν στην παγκόσμια αγορά εργασίας, με ποσοστό συμμετοχής του στο εργατικό δυναμικό να φθάνει στο 48% συγκριτικά με 75% για τους άνδρες.

«Η μείωση του χάσματος των φύλων καθυστερεί και αυτό είναι σίγουρα λόγος ανησυχίας» δήλωσε η Γκρίνφιλντ. «Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο ανεργίας σε πολλές περιοχές και κερδίζουν σημαντικά λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες όταν απασχολούνται».

Ακόμα και ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως οι σκανδιναβικές χώρες, πασχίζουν να κλείσουν το χάσμα μεταξύ των φύλων, δήλωσε η ίδια. Η έκθεση έδειξε επίσης ότι το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού στην αγορά εργασίας συρρικνώνεται, καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότεροι και αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων, ενώ οι νέοι σπουδάζουν περισσότερα χρόνια.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ