«Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και από την πρώτη στιγμή εμείς την αντιμετωπίσαμε ως τέτοια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «η κυβέρνηση επιδίωξε να μην περιορίσει τη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο αλλά αντίθετα να την ανοίξει στην ίδια την κοινωνία, τους συλλογικούς φορείς, τις κοινωνικές οργανώσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις, τα πολύμορφα κινήματα».
Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, «η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και συζητείται σήμερα δεν αποτυπώνει απλώς μια διάθεση διευθέτησης τεχνικών ζητημάτων, αλλά αντίθετα, αντανακλά τη βούληση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκφράζουν και δικαιώνουν πλειοψηφικά λαϊκά αιτήματα».
«Την ίδια στιγμή λαμβάνει υπόψη την συνθήκη της κρίσης, τα διδάγματα των τελευταίων ετών, το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον αλλά και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κοινοβουλευτισμός από τις διαρκώς ενισχυόμενες εξωθεσμικές και εξωσυνταγματικές εξουσίες», σημείωσε.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «αυτός είναι ο λόγος που η πρόταση μας εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης του Κοινοβουλίου αλλά και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, απέναντι σε αυτές ακριβώς τις εξουσίες που δεν ανάγονται ευθέως στην λαϊκή κυριαρχία».
«Η πρότασή μας δεν αφορά μόνο τη διευθέτηση πολιτικών ζητημάτων, αντίθετα εκφράζουμε πλειοψηφικά κοινωνικά ζητήματα. Περιλαμβάνει τις σύγχρονες προκλήσεις του κοινοβουλευτισμού», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις προτάσεις της κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας ανέφερε:
«Κατοχύρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, να ομαλοποιήσουμε τον κοινοβουλευτικό κύκλο και ας τις χαρακτηρίζετε κυβερνήσεις - κουρελού.
Αποσύνδεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής
Άμεση εκλογή ΠτΔ από το λαό, αν αποτύχει η συναίνεση στη Βουλή. Εκτιμώ ότι η πρόταση αυτή είναι σοφή γιατί αποτελεί ισχυρό κίνητρο, προκειμένου να επιτυγχάνεται συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε αντίθεση από την πρόταση της Ν.Δ. που θα αποτελεί διορισμό
Υποχρέωση ο Πρωθυπουργός να είναι εκλεγμένος βουλευτής, για να μην παραδίδονται τα κλειδιά της χώρας σε τεχνοκράτες.
Την καθιέρωση ενός αναλογικού εκλογικού συ.τήματος.
Ο 2ος άξονας αφορά την αποκατάσταση της αξιοπίστιας της πολιτικής ζωής, πρόκειται για προτάσεις που απαντούν στη δυσπιστιά του λαού στο πολιτικό προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε την τροποποίηση του κατάπτυστου άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών.
Πρόταση περιορισμένων κοινοβουλετικών θητειών για κάθε βουλευτή, πρόκειται για ρύθμιση που έχει και συμβολική αξία ότι η ενασχόληση με την πολιτική είναι επάγγελμα και όχι λειτούργημα.
Καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος.
Εξορθρολογισμός σχέσεων κράτους - εκκλησίας, με αλλαγή του άρθρου 3 σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες».
«Από την πρώτη στιγμή σε αυτή τη συζήτηση σεβαστήκαμε το κύρος αυτής της κορυφαίας θεσμικής διαδικασίας. Με λύπη θέλω να πω ότι δεν είχε αυτή τη στάση η αξιωματική αντιπολίτευση. Επέλεξε να παίξει παιχνίδια συναλλαγής, αντιθεσμικά. Επέλεξε να παίξει παιχνίδια πόκερ. Συγκεκριμένα, μας έλεγε αν δεχθείτε το σύνολο των προτάσεών μας θα συμμετάσχουμε. Κάτω από την κατακραυγή υποχώρησαν γιατί όλοι κατάλαβαν ότι αν επιμένατε στη μη συμμετοχή, αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα. Αλλάξατε θέση, όμως συνεχίσατε να παίζετε αποκρουστικό παιχνίδι, σχετικά με την εκλογή ΠτΔ», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε πως έχει θεσμικά επικίνδυνη στάση και κρύβει πολιτική σκοπιμότητα.
«Αν είστε τόσο σίγουροι γιατί δεν ψηφίζεται όλα τα άρθρα που προτείνουμε; Αν η άποψη σας ότι η αναθεωρητική βουλή δεν δεσμεύει τίποτα γιατί διαφωνείτε με το άρθρο περί εκλογής ΠτΔ. Γιατί αν είστε σίγουροι ότι θα έχετε πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή δεν ψηφίζετε υπέρ;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.