Κλάους Ρέγκλινγκ: Στο Eurogroup του Μαρτίου η απόφαση για την εκταμίευση στην Ελλάδα

Υπάρχουν ανοιχτά θέματα

Τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να λάβουν μέτρα και να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις για να αντισταθμίσουν τα διεθνή πολιτικά ρίσκα, που έχουν ανακύψει σε σχέση με την ανάπτυξη, σύμφωνα με την παρουσίαση των συζητήσεων στο Eurogroup που έκανε ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο, μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Σεντένο είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έκαναν ανασκόπηση των ενδιάμεσων χειμερινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν και σημείωσαν ότι παρά την "επιβράδυνση στην ανάπτυξη", τα θεμελιώδη στοιχεία των οικονομιών της Ευρωζώνης παραμένουν σταθερά και ταυτόχρονα οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι κυρίως "πολιτικού χαρακτήρα". Συμφώνησαν τέλος ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν τα εν λόγω ρίσκα.

Καθώς ένα από τα πολιτικά ρίσκα είναι και το Brexit, η Ιρλανδία κλήθηκε να λάβει μέτρα για να αντισταθμίσει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην οικονομία της από αυτό - σχετικές πρωτοβουλίες έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνονται από την ιρλανδική κυβέρνηση.

Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία συζητήθηκαν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής τους παρακολούθησης και το Εurogroup γενικώς συμπέρανε ότι η πορεία τους είναι εξαιρετικά καλή και "η κρίση για τις δύο χώρες είναι μακρινή ανάμνηση", όπως είπε ο Σεντένο

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλιγκ παρέθεσε τη δική το ανάλυση για το ό,τι η επιβράδυνση δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί, τονίζοντας ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για "κανονικοποίηση" και όχι για πορεία προς πιθανή ύφεση, εξηγώντας ότι η ανάπτυξη ενδέχεται να υποστηριχθεί περαιτέρω από αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, αλλά και τη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Παραγωγική η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης

Σε ό,τι αφορά την πρώτη ειδική συζήτηση για τον "προϋπολογισμό της Ευρωζώνης", οι υπουργοί συζήτησαν για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων και την προστασία επενδύσεων, ως δύο βασικές κατευθύνσεις που θα μπορούσε αυτός να εξυπηρετήσει. Τόσο ο Σεντένο όσο και ο Επίτροπος Μοσκοβισί έκαναν λόγο για εποικοδομητική συζήτηση και ξεκαθάρισαν ότι η συζήτηση στο επίπεδο του Εurogroup αφορά το πως θα μπει "αυτή η δημοσιονομική δυνατότητα, στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου" με θεσμικά ορθό τρόπο.

Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι ήταν "παραγωγική η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης". "Πολλές ερωτήσεις των υπουργών για τους τρόπους χρηματοδότησης και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι δύο κατευθύνσεις", ανέφερε ο Επίτροπος Μοσκοβισί, ενώ έκανε λόγο για καλό κλίμα και για τελική απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από τα κράτη - μέλη.

Η αύξηση στο επίπεδο του κατώτατου μισθού σε Ελλάδα και Ισπανία δεν συζητήθηκε.

Ο Σεντένο είπε ότι "δεν συζητήσαμε για αυτές τις χώρες (Ελλάδα και Ισπανία) στη βάση της έκθεσης της Κομισιόν, αλλά θέλω να υπενθυμίσω ότι πάντοτε απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός των δημοσιονομικών πολιτικών".

Από την πλευρά του ο Μοσκοβισί τόνισε ότι, το ζήτημα δεν συζητήθηκε, αλλά σε γενικές γραμμές έχει να κάνει με τις εθνικές ισορροπίες, αφορά τις εθνικές επιλογές και είναι ένα από τα θέματα, πάνω στα οποία η κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει πολιτική.

Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η εκταμίευση του 1δισ. ευρώ των κερδών επί ελληνικών ομολόγων (ANFAS και SMPs) θα βασιστεί σε συζήτηση της επόμενης συνεδρίασης του Εurogroup. Ξεκαθάρισε ότι "υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα, για τα οποία οι ελληνικές αρχές έχουν ακόμα μερικές εβδομάδες να τα αντιμετωπίσουν". Τόνισε δε ότι ο ίδιος και οι θεσμοί είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές για να κλείσουν τα ανοικτά θέματα πριν από την εκπόνηση της σχετικής εισήγησης/ έκθεσης της Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου.

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ