Θεοδωράκης: Εθνικιστικό αμόκ με σκηνοθέτη τη ΝΔ για το Μακεδονικό

«Είναι φανερό ότι κάποιοι δεν θέλουν να ακούν σε αυτή τη χώρα. Το έχουμε ζήσει έντονα και το 2014, τότε στο αντιμνημονιακό αμόκ. Τότε σκηνοθέτης ήταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το ζούμε σήμερα με αυτό το εθνικιστικό αμόκ, σε σκηνοθεσία αυτή τη φορά της ΝΔ. Και βεβαίως όταν δεν θες να ακούς σιγά-σιγά δεν θέλεις και οι άλλοι να μιλάνε και φτάνεις μέχρι το σημείο να πιέζεις για να διαλυθεί μια κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν είναι όμως κάτι που μπορεί να μας πτοήσει, είναι μια άδικη προσπάθεια. Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε και έχω μια υποψία ότι θα πολλαπλασιαστούν αυτοί που θα μας ακούν» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κλείνοντας την εκδήλωση για το «Μακεδονικό» που διοργάνωσε το Ποτάμι και πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.

Διπλωμάτες, επιστήμονες, δημοσιογράφοι που γνωρίζουν τις πτυχές του ζητήματος, απάντησαν σε κρίσιμα ερωτήματα όπως: από πότε οι γείτονες μας λένε ότι είναι «Μακεδόνες» και ποια ήταν διαχρονικά η αντίδραση του ελληνικού κράτους; Τι γλώσσα μιλούν σήμερα οι γείτονες μας και τι γλώσσα μιλούσε ο Μέγας Αλέξανδρος; Γιατί η Ρωσία και η Τουρκία προσπαθούν να μπλοκάρουν οποιαδήποτε λύση; Ποιοι είναι οι στόχοι των Πούτιν και Ερντογάν στα Βαλκάνια; Πώς περιέγραφαν τους κατοίκους της Μακεδονίας στις αρχές του 20ου αιώνα η Πηνελόπη Δέλτα και ο Στρατής Μυριβήλης;

Καθώς και πώς φτάσαμε στην εθνική γραμμή της «σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις; Μπορούμε να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία; Μπορούμε να περιμένουμε; Αναγνωρίζει η Συμφωνία των Πρεσπών Μακεδονικό έθνος; Δεν θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να τορπιλίζει κάθε λύση, έτσι ώστε κάποια στιγμή να διαμελιστεί η ΠΓΔΜ; κ.α.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος μίλησε υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας και σημείωσε ότι «ένα αδιάψευστο κριτήριο για την ωριμότητα ενός πολιτικού συστήματος ή για την ωριμότητα μιας δημοκρατίας είναι το αν λέει κανείς την αλήθεια και δεν κοροϊδεύει τον κόσμο. Να λες στους πολίτες ότι «χρειάζονται κάποια μέτρα επώδυνα να λαμβάνονται», να λες στον κόσμο «ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα» και έτσι να διεκδικείς την ψήφο του. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, την αλήθεια τη λες όταν και ο ορκισμένος αντίπαλός σου κάνει κάτι και εσύ πιστεύεις ότι είναι σωστό και το λες δυνατά ότι είναι σωστό».

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης τόνισε ότι «ισχυρίζονται πολλοί ότι η λύση που βρέθηκε δεν μας συμφέρει και ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε μια ευνοϊκότερη συμφωνία στο μέλλον. Λειτουργεί όμως ο χρόνος υπέρ ημών; Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει σαφώς το αντίθετο. Τη μεγάλη ευκαιρία για έναν ιστορικό συμβιβασμό με τη γειτονική και μέχρι πρόσφατα ακατονόμαστη χώρα, ένα συμβιβασμό που θα εξασφάλιζε τα συμφέροντα και θα σεβόταν συνάμα τις ευαισθησίες των δύο πλευρών, τη χάσαμε στις αρχές της δεκαετίας του 90. Τότε στη χώρα μας επικράτησαν μαξιμαλιστικές απόψεις - και είναι γνωστοί οι κύριοι υπεύθυνοι που σήκωσαν τότε τα πατριωτικά λάβαρα. Υπονομεύσαμε έτσι το ρόλο και την επιρροή που θα μπορούσε και έπρεπε να ασκήσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, χάσαμε μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο, θεωρηθήκαμε συχνά ως γραφικοί και καταλήξαμε να αναγνωρίζεται η γειτονική χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας σκέτο από τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών μελών του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων των μεγάλων δυνάμεων, συμμάχων και εταίρων. Και δεν ήμασταν ποτέ κοντά σε μια συμφωνία, παρά μόνον πολύ πρόσφατα, όταν άλλαξε ο συσχετισμός δυνάμεων στη γειτονική χώρα σε συνδυασμό με μια ευνοϊκή διεθνής συγκυρία».

Ο κ. Τσούκαλης κατέληξε λέγοντας «στα μεγάλα θέματα έχουμε την τάση να αναβάλλουμε τις δύσκολες αποφάσεις, γιατί οι πολιτικοί μας ταγοί αποφεύγουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος. Το αφήνουν για τον επόμενο. Έτσι έγινε με τη δημοσιονομική πολιτική και το ασφαλιστικό στο πρόσφατο παρελθόν, περιμένοντας τους ξένους να επιβάλουν τις επώδυνες λύσεις. Έτσι κάνουμε και στα περισσότερα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, ενώ οι δημαγωγοί τοκίζουν στην άγνοια, το μαξιμαλισμό και τις εθνικές μας ανασφάλειες».

Ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και παρότρυνε τον Σταύρο Θεοδωράκη να συμμετάσχει το Ποτάμι στις επικείμενες εκλογές διότι όπως είπε χρειαζόμαστε ένα μικρό κόμμα που να λέει την αλήθεια και να απεχθάνεται το λαϊκισμό και τον κρατισμό.

Ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει τέλος στη μονοπώληση του ονόματος από τη γειτονική χώρα και επιπλέον δείχνει ότι η Ελλάδα έχει κύρος και μπορεί να κάνει συμφωνίες. «Η Συμφωνία αυτή θα μείνει στην ιστορία και θα μείνουν στην ιστορία και όλοι όσοι έχουν ψηφίσει υπέρ ή κατά, κόμματα και πρόσωπα. Και η ιστορία θα αξιολογήσει περισσότερο αυτούς που έχουν ψηφίσει κατά διότι έβαλαν τον προσωπικό ή κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ