Η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει ξεκινήσει.
Στις 12 το μεσημέρι θα ανοίξει η αυλαία της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής με ομιλία του Πρωθυπουργού, αν και αρχικά είχε οριστεί για τις 10 π.μ. αλλά μετά από αίτημα του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου πήρε λίγες ώρες αναβολή προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ζυμώσεις και επαφές, οι 151 βουλευτές που χρειάζεται η κυβέρνηση φαίνεται πως έχουν "κλειδώσει". Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα δώσουν εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης (οι οποίοι διεγράφησαν από τον Πάνο Καμμένο την Δευτέρα) και από τους ΑΝΕΛ επίσης, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις. Σε αυτούς προστίθεται η ψήφος της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα αλλά και εκείνη του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι. Ο τελευταίος ξεκαθάρισε χθες βράδυ στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρά την κομματική πειθαρχία που έχει επιβληθεί.
Η συζήτηση στη Βουλή θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 16 Ιανουαρίου, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία. Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα διαδικαστικά θέματα που αφορούν το κοινοβουλευτικό έργο του Σώματος αυτή την εβδομάδα.
Παράλληλα συμφωνήθηκε να αναβληθεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου, η προγραμματισμένη για χθες συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ώστε, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης, «να γίνει καλύτερη προετοιμασία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για αυτήν την τόσο σημαντική διαδικασία που αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση».
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης, μετά από μία έντονη συζήτηση που έγινε, όπως είπε, διευκρινίστηκαν όλα τα δεδομένα και αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει σε τέσσερεις κύκλους.
Η συζήτηση θα ανοίξει από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεχιστεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κλείσει με αντίστοιχη σειρά, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Κατά τη διήμερη συζήτηση, τον λόγο θα πάρουν κατά σειρά οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και βουλευτές με αναλογία 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα.
Σε ό,τι αφορά την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Βούτσης διευκρίνισε πως είναι σαφές ότι η Βουλή συνεχίζει κανονικά το κοινοβουλευτικό έργο της και δεν υπάρχει θέμα διακοπής των εργασιών της. «Μόνο σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση είχε κάνει πρόταση μομφής, ενδιάμεσα η Βουλή δεν θα είχε άλλες κοινοβουλευτικές εργασίες, όπως προβλέπει ο κανονισμός του Κοινοβουλίου» πρόσθεσε.
Ο κ. Βούτσης σημείωσε, ακόμη, ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, η οποία είχε δοθεί και πριν 20 μέρες με τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, άρα είμαστε σε διαδικασία που η Βουλή λειτουργεί κανονικά».
Όπως είπε, η Διάσκεψη κατέληξε σε συναινετικές αποφάσεις, μετά από μία έντονη συζήτηση που προηγήθηκε, σε ό,τι αφορά στα διαδικαστικά θέματα».
Διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ δεν θα είχε πρόβλημα να γίνει σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για το οποίο είναι κάθετα αντίθετο και έχει ζητήσει την απόσυρσή του.
Ερωτηθείς εάν θα συνεχιστεί η συζήτηση της τροπολογίας για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, που είχε καταθέσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι ο νέος υπουργός, Ευάγγελος Αποστολάκης, θα αποφασίσει για την τύχη της.