Ξεκίνησαν χθες Σάββατο 10/11 από το Αρκτικό Διαμέρισμα οι λαϊκές συνελεύσεις στα Διαμερίσματα και στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Πατρέων για τον προϋπολογισμό του 2019.
Στην λαϊκή συνέλευση του Αρκτικού Διαμερίσματος, που έγινε στη μεγάλη αίθουσα του ΚΑΠΗ της Αγυιάς στις 7 το απόγευμα, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, οι Αντιδήμαρχοι, Παύλος Στάμος και Χρήστος Κορδάς, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων και πολλοί κάτοικοι.
Ανοίγοντας την διαδικασία ο Δήμαρχος πήρε το λόγο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις σχετικά με την υπογειοποίηση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίον έως τον Άγιο Διονύσιο.
Ο Κ. Πελετίδης τόνισε: « Σήμερα είναι μια μέρα ιδιαίτερη. Το μεσημέρι μας ενημέρωσε ο αρμόδιος Υπουργός ότι γίνεται αποδεκτό το αίτημα του Δήμου και των κατοίκων για την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίον έως τον Άγιο Διονύσιο.
Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα της σταθερής διεκδίκησης της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων, των αγώνων και των κινητοποιήσεων. Θυμίζω ότι κάποιοι μας έλεγαν ότι αυτό είναι ακατόρθωτο. Ότι δεν θέλουμε να έρθει το σύγχρονο τρένο στην πόλη μας. Ότι το αίτημά μας ήταν μαξιμαλιστικό και υπερβολικό και ότι δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Εμείς όμως επιμείναμε, δεν κάναμε πίσω, το διεκδικήσαμε και το επιτυγχάνουμε.
Η σιδηροδρομική γραμμή υπογειοποιείται από το Ρίον έως τον Άγιο Διονύσιο σε πρώτη φάση και θα συνεχιστεί και πιο πέρα.
Με την ενότητά μας, την επιμονή και τον αγώνα μας πετύχαμε τρία πράγματα. Την πλήρη υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής, την διατήρηση και επέκταση του προαστιακού και την εξασφάλιση για την πόλη και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, ενός γραμμικού πάρκου 6,5 χλμ, που θα είναι επιφανειακό με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.
Θα το συζητήσουμε πώς θα γίνει και τι θα γίνει με την ανάπλασή του. Θα είναι ένα έργο που θα το απολαμβάνουν και οι επόμενες γενιές.
Όταν αναλάβαμε Δημοτική Αρχή, μας έλεγαν ότι η σιδηροδρομική γραμμή πρέπει να περνάει επιφανειακά. Αν το αποδεχόμασταν θα είχαμε επιτρέψει να διχοτομηθεί η πόλη.
Μετά τις αντιδράσεις μας είπαν αρχικά να γίνει υπογειοποίηση από τον Άγιο Διονύσιο έως τον Άγιο Ανδρέα, μετά από την Κανελλοπούλου έως τον Άγιο Διονύσιο.
Εμείς κάναμε μαζί τον αγώνα μας διεκδικώντας το δίκαιο αίτημά μας και είχαμε το σημερινό αποτέλεσμα. Βρέθηκαν τα χρήματα, 45 εκ. ευρώ και το έργο εξαγγέλθηκε.
Είχαμε ενότητα και συνοχή και το πετύχαμε» σημείωσε καταχειροκροτούμενος ο Δήμαρχος.
Στην συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, είπε:
«Όπως κάθε χρόνο την ίδια περίοδο αφότου ανέλαβε η Δημοτική Αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προχωράμε στον απολογισμό της δουλειάς μας και στον προγραμματισμό για τον επόμενο χρόνο σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου μας.
Οι γενικότερες συνθήκες που δρούμε δεν έχουν αλλάξει, το αντίθετο θα λέγαμε, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για «το τέλος των μνημονίων» , «επιστροφή στην κανονικότητα» και ότι «έρχεται η δίκαιη ανάπτυξη». Οι συνθήκες ζωής της λαϊκής οικογένειας χειροτερεύουν διαρκώς.
Η ίδια πολιτική ενταγμένη στην στρατηγική της εξυπηρέτησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων συνεχίζεται.
Με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, που περιφέρεται για έγκριση στα σαλόνια της Ε.Ε. αν θα περικοπούν για το 2019 οι κατακρεουργημένες συντάξεις, είναι φανερό ότι κινείται στην ίδια ρότα για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στην Τοπική Διοίκηση.
Εξακολουθεί η ίδια πολιτική από Ε.Ε. και κυβέρνηση στις χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων για έργα.
Οι τραγωδίες στο Μάτι με την πυρκαγιά και στην Μάνδρα με τις πλημμύρες αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης έργων αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας ενώ ο πρόσφατος σεισμός στην Ζάκυνθο μας θύμισε άλλη μια «μη επιλέξιμη δαπάνη» από την Ε.Ε. στην αντισεισμική προστασία.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση όχι μόνο η παρούσα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και οι προηγούμενες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κλπ. καθόριζαν και καθορίζουν τις προτεραιότητες με βάση την κερδοφορία και την ανταποδοτικότητα στο κεφάλαιο και όχι για την ποιότητα και την ασφάλεια της περιουσίας και της ζωής των πολιτών της χώρας μας.
Στον Δήμο μας αυξάνονται οι ανάγκες για νέους παιδικούς σταθμούς, νέα σχολεία. Η κυβέρνηση κωφεύει για τα χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών. Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στρώνει το έδαφος στις ιδιωτικές δομές για να καλύψουν τις ανάγκες λόγω της έλλειψης θέσεων στα νηπιαγωγεία.
Το θέμα των υποδομών στην παιδεία καλείται κάθε δήμος να το επιλύσει με ίδια μέσα.
Οι λαϊκές ανάγκες για ασφαλείς δρόμους, για πεζοδρόμια, για αγορά ελεύθερων χώρων (πλατειών που προβλέπονται από το Σχέδιο Πόλης) είναι μη «ανταποδοτικά» για την κυβέρνηση παρότι τα «τέλη κυκλοφορίας» συγκεντρώνονται στον κεντρικό κορβανά, από την θεσμοθέτησή τους προβλέπονταν κατανομή στο Υπουργείο Μεταφορών, Περιφέρειες και Δήμους για κατασκευές, επισκευές και συντηρήσεις εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών οδών αντίστοιχα.
Το Πράσινο Ταμείο που δημιουργήθηκε για την χρηματοδότηση των Δήμων για δημιουργία ελεύθερων χώρων (αποζημιώσεις πλατειών) και αναπλάσεις το 97,5% των τεράστιων εσόδων του (νομιμοποιήσεις – τακτοποιήσεις αυθαιρέτων) κατευθύνεται, με Νομοθετικές ρυθμίσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, Υπερταμείο κλπ. και μόλις 2,5% πλέον στους Δήμους για τις ανάγκες τους.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξασφαλίσαμε περίπου 4 εκατομμύρια για τον Δήμο με όχι και λίγες προσπάθειες. 1,7 εκ. για αναπλάσεις, 160 χιλ. μελέτη ΣΒΑΚ, 850 χιλ. για αποζημίωση πλατείας.
Ο Δήμος με ίδιους πόρους αναγκάζεται να σηκώσει το βάρος της συντήρησης των άθλιων οδοστρωμάτων, που τα τελευταία χρόνια έχουν επιδεινωθεί από την διέλευση, εκατοντάδων χιλιομέτρων δικτύων κοινωφελών και ιδιωτικών πλέον οργανισμών (Αποχέτευση, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Οπτικές ίνες).
Όλα αυτά με τεράστια έλλειψη προσωπικού που συνεχώς μειώνεται λόγω συνταξιοδοτήσεων που έχουν ως συνέπεια την μη σωστή δομή των Υπηρεσιών.
Σε 4-5 χρόνια, εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική μη προσλήψεων, μια σειρά συνεργεία των τμημάτων αυτεπιστασίας (Ασφαλτικών, πλακοστρώσεις, ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί κ.ά.) θα εκλείψουν από τον Δήμο μας.
Η πολιτική της Δημοτικής μας Αρχής είναι σταθερή και αταλάντευτη και πιστεύουμε ότι πια το γνωρίζουν όλοι, είναι στο πλευρό της λαϊκής οικογένειας με ό,τι μέσα και δυνατότητες διαθέτει ο Δήμος και στοχεύει στην συσπείρωση των κοινωνικών δυνάμεων που κινητοποιούνται για την καλυτέρευση της ζωής του λαού της πόλης μας, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, για αθλητισμό, μόρφωση, πολιτισμό.
Για το λόγο αυτό πάρθηκαν και μια σειρά γενικότερες πρωτοβουλίες και έγιναν κινητοποιήσεις για την ανεργία κλπ.
Αναγνωρίζοντας έμπρακτα την επιβάρυνση από την λειτουργία του ΧΥΤΑ των κατοίκων της εκεί περιοχής τους απαλλάξαμε από τα δημοτικά τέλη και προχωρούμε στην υλοποίηση συγκεκριμένων έργων (ασφαλτόστρωσης δρόμων, πλατεία Άνω Συχαινών προϋπολογισμού 600 χιλ ευρώ κλπ).
Η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να κλείσει τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας. Επιπλέον προχωρά σε αγορά μεγάλων χώρου και κτιρίου για την μεταφορά από την Ξερόλακκα τις εκεί εγκαταστάσεις (Συνεργείο, απορριμματοφόρα, στόλο οχημάτων και μηχανημάτων, το συνεργείο των κάδων κλπ.). Επίσης ολοκληρώνεται η κατασκευή νέου σύγχρονου δρόμου για την αξιοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου της Βούντενης που θα αναβαθμίσει την περιοχή. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο αποφάσισε για την εθνική οδό Μειλίχου για ένταξη του Κ3 στο εθνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Με τους εργαζόμενους στο Δήμο έχει επιτευχθεί ριζική αναβάθμιση 60 σχολείων που είναι πολυπληθή και είναι στις υποβαθμισμένες γειτονιές, καθώς και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, παιδικών χαρών, πλατειών, αθλητικών χώρων, χώρων πολιτισμού και πρασίνου.
Έχουμε έτοιμα για δημοπρασία και αγωνιζόμαστε να χρηματοδοτηθούν νέα μεγάλα έργα όπως Παλαιό Νοσοκομείο 10,7 εκ. ευρώ, 12ο Γυμνάσιο 3,4 εκ. ευρώ, γήπεδα επισκευές δημοτικών κτιρίων, ενεργειακές αναπλάσεις κλπ.
Έχουμε θετικές εξελίξεις για την μετατροπή του εργοστασίου Λαδόπουλου σε Διοικητικό – Πολιτιστικό κέντρο που οφείλει να προωθήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η κυβέρνηση ύψους περίπου 40 εκ. ευρώ.
Υπάρχουν επίσης τα πολύ μεγάλα θέματα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, του Ριγανόκαμπου, του Βόρειου Πάρκου, του Πλατανόδασους κλπ.
Για ανακατασκευή και συντήρηση οδών και πεζοδρομίων προγραμματίζονται έργα:
Κεντρικό και Αρκτικό τμήμα της Πάτρας προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ.
Στο Ανατολικό και Νότιο Διαμέρισμα έργα αξίας 4,5 εκ. ευρώ.
Στις ενότητες Βραχνεΐκων, Παραλίας, Μεσσάτιδας και Ρίου έργα αξίας 2,1 εκ. ευρώ.
Για εργασίες επούλωσης λάκκων και αποκατάστασης οδοστρωμάτων, πέρα από τις εργασίες αυτεπιστασίας που εκτελούνται από την υπηρεσία μας, προϋπολογίζουμε έργα ύψους 2,6 εκ. ευρώ.
Έργα για τις τοπικές κοινότητες αξίας 1,7 εκ. ευρω.
Έργα αντιπλημμυρικά και διευθέτησης χειμάρρων προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ.
Στο νέο δρόμο: Η οδός Καραμανλή στην Αγυιά πλάτους 30 μ. η κατασκευή της οποίας θα κάνει εφικτή την δημιουργία του Βόρειου πάρκου της Πάτρας.
Οι παρά τον Μείλιχο δρόμοι, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια.
Μελέτες που αφορούν κατολισθήσεις στην Μαρίνα, γεωτεχνικά έργα κλπ.
Δρόμοι προς την Μονή Ομπλού και το Παναχαϊκό όρος.
Έργα όπως ανάπλαση Αγίας Αικατερίνης, Καντριάνικα, περιοχή Ζαρουχλέϊκά.
Η Δημοτική Αρχή προχωρά με αποφασιστικά βήματα στην λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να υλοποιηθούν έργα συνολικού ύψους 40 εκ. ευρώ που θα επιλύσουν το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα με την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας στου Φλόκα και με επέκταση του εκεί ΧΥΤΑ, με κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης, με πολλαπλασιασμό της ποιότητας ανακυκλώσιμων και αναβάθμιση του Κέντρου Ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) με μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών, με Πράσινα Σημεία και Πράσινες Γωνιές, με πρόγραμμα συλλογής χαρτιού, με ενημέρωση των πολιτών κλπ.
Έχουμε αναφέρει επανειλημμένα στον πατραϊκό λαό και στους Συλλόγους της περιοχής ότι η υλοποίηση των ανωτέρω θα οδηγήσουν στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας το συντομότερο δυνατό.
Είναι γνωστό ότι αποτρέψαμε να πληρώνει ο πατραϊκός λαός 15 εκ. ευρώ σε επιχειρηματικό όμιλο που θα κατασκεύαζε και θα λειτουργούσε μεγάλο ιδιωτικό εργοστάσιο στου Φλόκα μέσω ΣΔΙΤ.
Συνεχίζουμε στην ίδια ρότα της προστασίας της λαϊκής οικογένειας με τις απαλλαγές σε δημοτικά τέλη, τέλη ύδρευσης για άπορες μονογονεϊκές οικογένειες, για δικαιούχους ΚΕΑ κλπ.
Απαλλαγές στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς μέχρι το εισόδημα των 25.000 ευρώ.
Στον προϋπολογισμό του 2019 θα προχωρήσουμε σε μείωση του συντελεστή για κατοικία από 1,7 σε 1,5.
Ειδικότερα για το Αρκτικό Διαμέρισμα το 2019 προγραμματίζουμε:
-Κατασκευές – ανακατασκευές οδών 5 εκ. μαζί με το Κεντρικό.
-Την ολοκλήρωση της οδού Μειλίχου, από Κ3 έως Ξερόλακκα με κατασκευή πεζοδρομίων.
-Μέχρι τον Φεβρουάριο παραδίδεται ο δρόμο από ΧΥΤΑ Ξερόλακκας έως τον Αρχαιολογικό χώρο.
-Ετοιμάζεται η μελέτη για την Διοδώρου. Ο δρόμος δίπλα στον Χάρανδρο μέχρι το Βελβίτσι με σχεδόν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για ένταξη επίσης το 2019.
-Με την ενε ενεργεία εργολαβία του Αρκτικού ύψους 1,5 εκ. έχουν γίνει παρεμβάσεις σε Νοταρά, Αρέθα, Μαλέα και ακολουθούν άμεσα Αρτεμισίου, Αγίου Κωνσταντίνου, Μειλίχου (έμπροσθεν Ολύμπου) και οι κατασκευές που προβλέπονται Ερμουπόλεως, Φιλιππιάδος, Ηγουμενίτσας.
-Εντάσσεται έργο ύψους 3 εκ. ευρώ για την αξιοποίηση του έλους της Αγυιάς.
ΕΡΓΑ ΔΕΥΑΠ
Έχει δημοπρατηθεί και κατασκευάζεται έργο στην παραλία Προαστείου ενώ τις επόμενες ημέρες σε συνεννόηση με τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της παραλιακής διαδρομής με τον τελευταίο δρόμο του Σχεδίου Πόλεως Αποζημιώσεις – Συναίνεση.
Δημοπρατούνται το επόμενο διάστημα τα δύο υπολειπόμενα τμήματα για να ολοκληρωθεί η αποχέτευση στο Σχέδιο Πόλης του Αρκτικού Τομέα όπισθεν πλαζ Αγυιάς Παν/νας και Μέση-Έξω Αγυιά που θα πρέπει να δούμε άμεσα ποια αναπροσαρμογή των μελετών λόγω της σημερινής εξέλιξης με την πλήρη υπογειοποίηση του τρένου από το Ρίον έως τον Σταθμό Αγίου Διονυσίου.
Εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων, πλατεία εδώ απέναντι από το ΚΑΠΗ και στην Ανθούπολη.
Εξασφαλίστηκαν ελεύθεροι χώροι στον Αγ. Παντελεήμονα που οφείλονταν αποζημίωση 1 εκ. ευρώ με μεταβίβαση οικοπέδων από την Τράπεζα Γης (Δεμένικα) και τα υπόλοιπα μισά σε δεκαετή διακανονισμό είμαστε σε καλό δρόμο για την αντίστοιχη συμφωνία για την πλατεία στην Αγυιά δίπλα στην οδό Σοφοκλέους που οι ιδιοκτήτες έχουν δικαστική απόφαση».
Ακολούθησαν παρεμβάσεις, ερωτήσεις και προτάσεις για τις γειτονιές τους, των εκπροσώπων Συλλόγων αλλά και κατοίκων κι έγινε διάλογος επ’ αυτών.