Ολοκληρωτική καταστροφή στην παραγωγή της ελιάς φέτος στη δυτική Αχαΐα. Ότι άφησε ο δάκος και οι κυκλώνες, αποτελείωσε το χαλάζι, που έπεσε χθες με μανία, πληγώνοντας τις καλλιέργειες.
Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες από τις καλλιέργειες στην περιοχή της Ωλενίας, οι λινάτσες που είχαν στήσει οι παραγωγοί για να μαζέψουν τις ελιές τους, γέμισαν χαλάζι, αντί για καρπό. Όσοι καρποί δεν σάπισαν από τον δάκο, έπεσαν από το χαλάζι.
«Δεν έχουμε πλέον λάδι, ούτε για το σπίτι μας…», μας μεταφέρει ο Γιώργος Ρήγας πρόεδρος του συλλόγου Πολυλόφου Αγίας Μαρίνας. Οι καλλιεργητές, βρίσκονται σε απόγνωση. Και το χειρότερο; Ακόμη δεν έχουν δει «δείγμα» από ελέγχους του ΕΛΓΑ εδώ και μήνες που οι κακές καιρικές συνθήκες έχουν πληγώσει την παραγωγή τους. Η πίεση πλέον πρέπει να ασκηθεί από όλους τους αρμόδιους, στον δήμο και τις αρμόδιες αρχές και να είναι έντονη. «Έχουμε δηλώσει τις ζημιές, αλλά με τους ρυθμούς που κινούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες, όταν θα έρθουν δεν θα υπάρχει κουκούτσι…», συμπληρώνουν Αχαιοί παραγωγοί. Οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας, τα τελευταία χρόνια, δέχονται απανωτά «χτυπήματα», από φωτιές, πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν ανάσα. Στο μεταξύ, τα έξοδα και το κόστος παραγωγής είναι μεγάλα, οι φορολογικές υποχρεώσεις «τρέχουν» και μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου στη δυτική Αχαΐα δεν έχει πάρει «ανάσα»!
Για τις επιστολές με τα σχετικά αιτήματα, π ψψρος τον ΕΛΓΑ για την άμεση αποζημίωση των αγροτών της δυτικής Αχαΐας από τις καταστροφές, ενημέρωσε τους δημότες, δήμαρχος δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου.
Η παρέμβαση είχε ως εξής:
Άμεσο, έγκαιρο και συνεχές, ήταν και παραμένει το ενδιαφέρον του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Χρήστου Νικολάου, για τα αδιέξοδα που έχουν προκαλέσει στον αγροτικό πληθυσμό του δήμου, τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Στις 2 Οκτωβρίου 2018, ο κ. Νικολάου, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη, αλλά και τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, ζήτησε:
-«Να δοθεί άμεσα λύση για τους χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από την πρωτοφανή ανεμοθύελλα, όπως αγροτικές εκμεταλλεύσεις, θερμοκηπιακές καλλιέργειες και ειδικότερα στις ελιές που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ωρίμανσης πριν την συγκομιδή».
– «Την άμεση κινητοποίηση για την ακριβή εκτίμηση των ζημιών, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων το συντομότερο δυνατό».
Στις 10 Οκτωβρίου 2018, ο κ. Νικολάου, διαβλέποντας ότι η χρονική προθεσμία για αναγγελία δηλώσεων ζημιών δεν έφτανε, ζήτησε:
«‘Όπως επιμηκυνθεί το διάστημα δηλώσεων τους, διότι οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ (υπάλληλοι του Δήμου μας) αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο όγκο των πληγέντων»
Στις 10 Οκτωβρίου 2018, με νέα του επιστολή προς το υπουργείο και τον ΕΛΓΑ, τόνισε:
«Η κατάργηση των εξισωτικών ενισχύσεων – που προκύπτει ύστερα από την πρόταση για νέα οριοθέτηση περιοχών – θα είναι η ταφόπλακα για τους αγροτοκτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας. Διαφωνούμε κάθετα με την επερχόμενη μείωση των, διότι θα επιφέρουν τεράστια μείωση του βιοτικού και οικονομικού επιπέδου και είναι σίγουρο ότι θα τους οδηγήσει στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος και στο ξεκλήρισμά τους. Το φάσμα της χρεωκοπίας πλανάται πάνω από κάθε αγροτοκτηνοτροφικό νοικοκυριό, αφού οι συνέπειες θα είναι τραγικές ».
Με αφορμή την εντεινόμενη ανησυχία των αγροτών και των συλλόγων τους, ο Δήμαρχος Χρήστος Νικολάου, επανέλαβε:
«Δεν πρέπει ξεχνάμε ούτε μια μέρα, πως εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, χιλιάδες αγρότες έχουν πληγεί και χάνουν τους κόπους μιας χρονιάς. Η γενικότερη στενότητα και πιστωτική ασφυξία στην αγορά θα επιδεινωθεί από τη μη δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών και είναι πιθανόν να οδηγήσει πολλούς σε αδυναμία να καλλιεργήσουν εκ νέου. Θα πρέπει οι αρμόδιοι να αντιληφθούν, επιτέλους, ότι οι περισσότεροι αγρότες μας είναι αδύνατον πλέον να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τις ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών τους, με άμεσο τον κίνδυνο διατάραξης του κοινωνικού ιστού και ιδιαίτερα του πιο υγιούς τμήματος, σε μία κατεξοχήν αγροτοπαραγωγική περιοχή».