Κονδύλι 20 εκ. ευρώ για το προσφυγικό στα ελληνικά νησιά

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Επιπλέον 20 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό - προσφυγικό στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτων κονδυλίων.

Τα χρήματα θα δοθούν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής στην Ελλάδα, ιδίως στο νησί της Λέσβου όπου διαμένουν 9.438 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς, οι 7.322 παραμένουν στο hotspot στη Μόρια σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Επιπλέον και η Ισπανία θα λάβει 25,6 εκατ. ευρώ προκειμένου να βελτιώσει την ικανότητα υποδοχής για αφίξεις στις νότιες ακτές της, όπως και στη Θέουτα και στη Μελίλια, καθώς και για να βοηθηθεί στην αύξηση των επιστροφών.

Το επιπλέον ποσό των 20 εκατ. ευρώ που διατίθεται στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα χρησιμοποιηθεί «για να βοηθηθεί η διαχείριση των εγκαταστάσεων υποδοχής στο νησί της Λέσβου, να στηριχθούν έργα των τοπικών κοινοτήτων και να παρασχεθεί περαιτέρω στέγαση έκτακτης ανάγκης στα νησιά». Παράλληλα, «το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας των παιδιών και της άτυπης εκπαίδευσης, καθώς και για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας και της βίας λόγω φύλου», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, δήλωσε όσον αφορά την έκτακτη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα: «Μολονότι η δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του αριθμού των αφίξεων στην Ελλάδα, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές μεταναστευτικές πιέσεις, ιδίως στα νησιά. Εχει πλέον διατεθεί βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ προκειμένου να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη στη διαχείριση της μετανάστευσης».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει (12 Ιουνίου), για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027, να τριπλασιαστεί σχεδόν η χρηματοδότηση για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων σε 34,9 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 13 δισ. ευρώ την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Πάντως, ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας για τη βελτίωση των υποδομών και κατά συνέπεια και των συνθηκών στα νησιά ήταν η άρνηση των κατοίκων να δημιουργηθούν νέα κέντρα φιλοξενίας και όχι η έλλειψη κονδυλίων.

Πηγή: kathimerini.gr

Έντυπη

Διαβάστε επίσης