Θρησκευτικός τουρισμός: Αιχμή του δόρατος στην τουριστική αντεπίθεση της Αχαΐας

Του Γιώργου Τελώνη

Κάποια στιγμή πρέπει να πούμε αλήθειες. Για καλό μας θα είναι. Δεν ωφελεί να εθελοτυφλούμε, ούτε να αναλωνόμαστε σε θεωρητικές και ανούσιες διαπιστώσεις, ούτε να αρκούμαστε σε «λίγα και καλά».

Η ρομαντική, ως επί το πλείστον, προσέγγιση με την οποία ο δημόσιος τομέας αντιμετωπίζει τη σχέση του με τον τουρισμό, πρέπει να μετατραπεί σε τεχνοκρατική. Και η προσέγγιση του ιδιωτικού τομέα, που χαρακτηρίζεται ενίοτε και από «συντεχνιακή» εσωστρέφεια, πρέπει να μετεξελιχθεί σε εξωστρεφή και παραγωγική.

Είναι κοινά αποδεκτό, εκτιμώ, ότι ο τουριστικός κλάδος εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε υπ’ αριθμόν ένα πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Αν θέλουμε, όμως, να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχθούμε ότι η απόσταση που μας χωρίζει από άλλες ανταγωνιστικές περιοχές - περιφέρειες παραμένει αισθητή. Οι αριθμοί δεν είναι με το μέρος μας.  Τα νούμερα δεν είναι ενθαρρυντικά. Δεν είναι κολακευτικά για μια τόσο μεγάλη Περιφέρεια όπως η δική μας. Σε σχέση με άλλες Περιφέρειες, υστερούμε πολύ σε μερίδιο αγοράς.

Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε και να αντιδράσουμε. Να ανεβάσουμε το τουριστικό προϊόν στο πιο υψηλό «ράφι». Να αυξήσουμε τα τουριστικά μερίδια για την Περιφέρεια. Να τα διπλασιάσουμε, να τα τριπλασιάσουμε. Να φανεί πολύ πιο έντονα στον τουριστικό χάρτη το αποτύπωμα της Αχαϊας.

Να κινηθούμε με συγκεκριμένη στόχευση, με ενιαία τουριστική πολιτική, με πνεύμα συνεννόησης.

Επί της ουσίας: Ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να εξελιχθεί σε βαρύ πυροβολικό της τουριστικής εκστρατείας της περιοχή μας, έχοντας ως επίκεντρο τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου. Την ώθηση που αναζητάμε μπορεί να τη δώσει ο θρησκευτικός τουρισμός, εφ’ όσον τον καταστήσουμε αιχμή του δόρατος στην τουριστική αντεπίθεση της Πάτρας, της Αχαΐας.

Ας μη γελιόμαστε: η Αχαΐα δεν διαθέτει άπειρα τουριστικά χαρτιά υψηλού βεληνεκούς. Πρέπει, συνεπώς, να εστιάσει και να αξιοποιήσει στο έπακρο τα πιο γερά απ’ αυτά.

Πριν από χρόνια, είχα προτείνει με δημόσια παρέμβασή μου να αναδειχθεί η Πάτρα σε θρησκευτική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η πρωτοβουλία, πριν από λίγες μέρες, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου για την άμεση σύσταση και λειτουργία ενός Συλλόγου στην Πάτρα, υπό μορφή Αδελφότητας, που θα έχει ως κύρια αποστολή του να καταστήσει, ενεργά και διαχρονικά, την Πάτρα ως κέντρο παγκόσμιου θρησκευτικού τουρισμού, αναδύει στην επιφάνεια το μείζον θέμα της αξιοποίησης του συγκεκριμένου τουριστικού τομέα. Και γι’ αυτόν τον λόγο συντασσόμαστε μαζί του.

Ο θρησκευτικός τουρισμός, κεντράροντας στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερης ποιότητας και εξειδικευμένης εμπειρίας, μπορεί να αποφέρει μεγάλα έσοδα στην τοπική κοινωνία και να αποτελέσει κεντρικό μοχλό περιφερειακής  ανάπτυξης.

Αρκεί, πρωτίστως, να συνεννοηθούμε: Για το πώς θα προβάλουμε το θρησκευτικό «προϊόν» μας. Για το πώς θα χαράξουμε ενιαία πολιτική για την ανάδειξη του «προϊόντος». Για το τι πρέπει να κάνουμε, σε θέματα δημιουργίας υποδομών, ώστε να αυξήσουμε το χρόνο παραμονής  των «τουριστικών» προσκυνητών στην πόλη μας. Για το πώς θα κατευθύνουμε τους θρησκευτικούς προσκυνητές και σε άλλα μέρη της Πάτρας και της περιοχής.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν χωρούν εγωισμοί, συντεχνιακές αγκυλώσεις και στείρες κριτικές εξ αποστάσεως και εκ του ασφαλούς. Οφείλουμε όλοι να κάνουμε την υπέρβασή μας: Εκκλησία, Δήμος, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξενοδοχειακοί φορείς, Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Με ανοιχτό μυαλό και με διάθεση προσφοράς στην Πάτρα

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ