Δευτέρα, 20 Ιαν 2025

Τα Σκόπια αποκλείουν λύση erga omnes - Μαξίμου: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία

αντιδρασεις από τα πολιτικά κόμματα στη ελλαδα

Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα για το Σκοπιανό, με φόντο τις αναφορές του πρωθυπουργού της πΓΔΜ πως έχουν προσδιοριστεί οι βασικές αρχές της συμφωνίας αλλά και την απόρριψη, εκ μέρους του προέδρου της χώρας, λύσης για το ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία» για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, καλώντας τη Νέα Δημοκρατία να μη βιάζεται.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση. Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία» τονίζει το Μαξίμου και συνεχίζει: «Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει.

Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας.

Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία:

«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”».

Νωρίτερα σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ καλείτο η κυβέρνηση «να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:

-Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;

-Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;

-Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;

-Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;»

«Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται» κατέληγε η ανακοίνωση της ΝΔ.

Ιβάνοφ: «Όχι» σε λύση erga omnes

«Όχι» λέει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, σε μια λύση στο Σκοπιανό για συνολική χρήση ή erga omnes (σ.σ. ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας). «Η θέση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes» αναφέρει ανακοίνωση της σκοπιανής προεδρίας, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει τονίσει επανειλημμένως τη θέση της για σύνθετη ονομασία και erga omnes, ως προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνίας. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, που είχε τονίσει πως είναι «κενή περιεχομένου» η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα αν δεν εκπληρωθούν πρώτα οι δύο βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και αφορούν τη μία και μόνη ονομασία για όλες τις χρήσεις, που δεν μπορεί να είναι η σημερινή συνταγματική αλλά μια σύνθετη ονομασία και τη συνταγματική αναθεώρηση από τη γείτονα.

Νωρίτερα σήμερα, σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα», ωστόσο «οι βασικές αρχές έχουν προσδιοριστεί και τώρα έρχεται η επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας».

Ο Ζόραν Ζάεφ διευκρίνισε επίσης ότι η τελική συμφωνία με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία προτού πάει σε δημοψήφισμα.

Ερωτώμενος για ποιο λόγο το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα, ο Ζόραν Ζάεφ εξήγησε ότι είναι απαραίτητο να στείλει η Ελλάδα επιστολή στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να λάβουν πρόσκληση τα Σκόπια για την ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία. Ο Ζάεφ διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα, το οποίο τοποθέτησε χρονικά στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι σχετικά με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», και σημείωσε ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση η οποία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Νέα συλλαλητήρια στις 6 Ιουνίου

Την ίδια ώρα πάντως η «Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» ανακοίνωσε τη διοργάνωση συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό σε πόλεις της Ελλάδας στις 6 Ιουνίου.

«Την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018, στις 7.30 το απόγευμα, ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΕΣ, παρουσιαζόμαστε στις πλατείες των πόλεων που οργανώνουν τοπικές συγκεντρώσεις για την αποτροπή του εγκλήματος της παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας ΜΑΣ σε παραχαράκτες της ιστορίας που θέλουν με δυο δράμια μελάνι, να κάνουν δικό τους τον αμύθητο θησαυρό της Μακεδονικής Ιστορίας ΜΑΣ

Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ετοιμάζονται ν' αψηφήσουν τη Λαϊκή βούληση και να υπογράψουν την απώλεια διαχρονικών αξιών που δεν παραχωρούνται ούτε με χαμένο πόλεμο!!!» αναφέρει η Επιτροπή σε ανάρτησή της στο Facebook.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «όλη η Μακεδονία, όλη η Ελλάδα, θα αφαιρέσει το στυλό από τα χέρια όσων είναι πρόθυμοι να παραδώσουν πολιτιστική παράδοση ολόκληρων χιλιετηρίδων σε αυτούς ακριβώς που την καπηλεύονται εδώ και μερικές δεκαετίες. Αν κάποιοι μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θέλουν ν' αψηφήσουν τη Λαϊκή βούληση, δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή αμφιβολία πως θα αντιμετωπίσουν τη Λαϊκή Οργή που δεν ξεχνάει, ούτε συγχωρεί. Ζητείται η ετοιμότητα κάθε Μακεδόνα και κάθε Έλληνα και Ελληνίδας, για να υπερασπιστούμε τη Μακεδονία μας, τη Δημοκρατία μας και τις διαχρονικές αξίες της κοινωνίας μας. Τέρμα τα λόγια. Όλοι στις επάλξεις Αναμείνατε το σύνθημα».

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης