Κινητοποίηση φοιτητών για να μην κλειδώνονται τη νύχτα τα κτίρια

στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση κατά της πρόθεσης των πανεπιστημιακών Αρχών του ΑΠΘ να κλειδώνουν τη νύχτα τις πόρτες των κτιρίων, που στεγάζουν τη Σχολή Θετικών Επιστημών, μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων και των εργαστηρίων, πραγματοποίησαν φοιτητές διαφόρων Τμημάτων.


Οι φοιτητές, που συγκεντρώθηκαν στη Σχολή Θετικών Επιστημών και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία, περνώντας μπροστά από όλες τις Σχολές στο campus, ζητούν να μην κλειδώνονται τα κτίρια, καθώς μετά το πέρας των μαθημάτων πραγματοποιούνται σε τακτική βάση θεατρικά, κινηματογραφικά και άλλα δρώμενα, που φιλοξενούνται σε αίθουσες των Τμημάτων. Η Κοσμητεία της Σχολής απαντά ότι, μένοντας ξεκλείδωτοι όλη τη νύχτα, οι χώροι γίνονται προσβάσιμοι εκτός από τους φοιτητές και από παραβατικά στοιχεία και άτομα που προκαλούν καταστροφές.

«Θεωρούμε ότι το να παραμένει ανοιχτό το πανεπιστήμιο είναι ζωτικό και για το ίδιο και για τους φοιτητές, αλλά και για να μπορέσουν απομακρυνθούν τα παραβατικά στοιχεία. Το να κλείνουν οι Σχολές δημιουργεί πρόβλημα, όχι μόνο στους φοιτητές, αλλά σε όλη την κοινωνία, καθώς γίνεται το πανεπιστήμιο ένα αποστειρωμένο και νεκρό μέρος και προφανώς έτσι είναι και πιο εύκολο προσβάσιμο σε εμπόρους ναρκωτικών και διάφορους άλλους», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο φοιτητής Χρήστος Ανδριώτης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Χημικών - Μηχανικών του ΑΠΘ. 

Από την πλευρά των πρυτανικών Αρχών, ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Συντονισμού, Θεόδωρος Λαόπουλος, εξήγησε πως καμία εκδήλωση, ή δρώμενο, δεν παρεμποδίζεται, αλλά στόχος είναι να ισχύσει και στη Σχολή Θετικών Επιστημών, όπως και στην Πολυτεχνική Σχολή, ό,τι ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες Σχολές του ΑΠΘ, δηλαδή όποια ομάδα, ή συλλογικότητα, επιθυμεί να κάνει χρήση κάποιας αίθουσας, να ενημερώνει την Κοσμητεία, ώστε μετά το πέρας των εκδηλώσεων οι φύλακες να κλειδώνουν τους χώρους.

«Αυτό που δεν μπορεί να γίνει, για λόγους προστασίας των μηχανημάτων των αιθουσών, είναι να είναι ανοιχτή η Σχολή και ελεύθερα να μπαίνει ο καθένας. Όταν κάθε βράδυ αυθαίρετα μένουν ανοιχτά τα κτίρια, έχουμε ζημιές που δεν μπορούν να ελέγξουν οι ίδιοι οι φοιτητές. Δεν λέμε ότι αυτοί τις προκαλούν, αλλά, προτείνουμε, όποτε θέλουν να μείνει ανοιχτός κάποιος χώρος, απλά να μας το λένε. Δεν θέτουμε καν ζήτημα, τι ώρα μπορεί να ολοκληρωθεί μία εκδήλωση. Αυτό ήδη εφαρμόζεται, χωρίς προβλήματα, σε όλες τις Σχολές, εκτός από το Πολυτεχνείο και το Φυσικομαθηματικό», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Λαόπουλος.

Στην πρόταση αυτή οι φοιτητές απαντούν ότι «οποιαδήποτε αδειοδότηση, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην κατοχύρωση της ελεύθερης έκφρασης, αλλά έρχεται ενάντια σε αυτήν», καθώς, όπως ισχυρίζονται, στο παρελθόν, όταν δόθηκαν τέτοιες άδειες, υπήρξαν «περιστατικά λογοκρισίας και παρέμβασης στο πολιτιστικό έργο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης