Επίθεση εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, ενώ ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για συνέχεια των προηγούμενων επιτυχημένων προϋπολογισμών της κυβέρνησης.
Σε αντιδιαστολή, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, καταλόγισε πλήρη αποτυχία όλων των στόχων το 2017 και μίλησε για μη αναπτυξιακό προϋπολογισμό το 2018, ενώ οι γενικοί εισηγητές των άλλων κομμάτων αμφισβήτησαν, μεταξύ άλλων, ως «αισιόδοξες» τις προβλέψεις του και ιδίως την κυβερνητική εκτίμηση περί εξόδου από τα Μνημόνια.
«Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα" τόνισε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας, ο οποίος απαντώντας σε όσους μιλούν για το αντίθετο είπε πως έχουν νομοθετηθεί μέτρα, τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται από την 1/1/2018 και δεν θα υπάρξει κατά τη διάρκεια του έτους νομοθέτηση νέων. Ο κ. Βέττας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «συνέχεια τριών επιτυχημένων στην εκτέλεσή τους, προϋπολογισμών, οι οποίοι επέτρεψαν όχι μόνο να μπουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε μια σειρά , όχι μόνο να δημιουργήσουμε ένα αρκετά καλό κοινωνικό δείκτη προστασίας αλλά και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Οικονομίας». Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ακόμα πως ο Προϋπολογισμός βρίσκει ένα δημοσιονομικό χώρο για να προσθέσει στις νέες δαπάνες, επιπλέον, 300 εκατομμύρια για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.
Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει ένα πακέτο μείωσης φόρων ύψους 4,2 δισ., εκτίμησε ότι αυτό κρύβει δύο πράγματα: ή έχουν σκοπό να προτείνουν στη χώρα ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής, ένα νέο Μνημόνιο ή πρέπει να μας αποδείξουν, να μας δείξουν και να μας καταθέσουν μία ισόποση μείωση δαπανών.
Τέλος ο κ. Βέττας είπε πως οι στόχοι της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2018, αναφέρονται στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Οικονομία, στην μη δημιουργία ελλειμμάτων, στον δανεισμό της χώρας από τις αγορές, την εξάλειψη της αβεβαιότητας και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.
ΝΔ: Αποτυχία και καταλήστευση
Στη φράση «δεν αφήσατε κανέναν παραπονούμενο: τους ληστέψατε όλους», συνόψισε την σφοδρή κριτική του προς την κυβέρνηση ο γενικός εισηγητής της ΝΔ στον Προϋπολογισμό, Νίκος Δένδιας και της καταλόγισε πλήρη αποτυχία σε όλους τους στόχους που έθεσε για το τρέχον έτος, πλην του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο επετεύχθη λόγω της φορολογικής επιδρομής προς τους πολίτες.
Κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός για το 2018 δεν είναι αναπτυξιακός αφού «η φορολογική υπερ-επιβάρυνση σκοτώνει την ανάπτυξη», ενώ, μεταξύ των άλλων επικρίσεών του για τις "επιλογές" του οικονομικού επιτελείου, ανέφερε πως με την επιβολή νέων μέτρων η κυβέρνηση θέτει ως στόχο το 2018 να ξεπεράσει τις φετινές εισπράξεις άμεσων φόρων κατά 478 εκατ. ευρώ.
«Δεν ανακάμπτει η Οικονομία με αυτόν τον τρόπο. Δεν βελτιώνονται τα δημόσια οικονομικά με νέους φόρους. Έτσι αντιλαμβάνεστε τα δημόσια οικονομικά; Γονατίζω τους πάντες με φόρους; Παίρνω 10 και επιστρέφω 1;» έθεσε το ερώτημα, ενώ απάντησε στον υπουργό Οικονομικών αναφορικά με το τι σκοπεύει η αξιωματική αντιπολίτευση να περικόψει από τις δαπάνες λέγοντας: «η απάντηση είναι από τη σωρεία νέων άχρηστων δομών που έχετε φτιάξει».
Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία: από το 2015 μέχρι σήμερα συστήθηκαν 20 νέες θέσεις γενικών, αναπληρωτών Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, 20 νέες Γραμματείες (οι οποίες θα αυξηθούν με νέους διοικητικούς γραμματείς και τις συνακόλουθες θέσεις υποστηρικτικού προσωπικού), 17 νέες δομές (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ και ΑΕ), 30 νέοι διοικητικοί Φορείς και ΑΔΑ, 12 νέες θέσεις Γενικών Διευθυντών στα υπουργεία, 45 νέες θέσεις Διευθυντών, 7 θέσεις Υποδιευθυντών, 121 νέες θέσεις Τμηματαρχών, 37 νέες θέσεις συμβούλων και συνεργατών σε 3 μόνο υπουργικά γραφεία με πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς να περάσουν από τη Βουλή. Επίσης αυξήθηκαν οι οργανικές θέσεις στα υπουργεία κατά 4.626, οι οργανικές θέσεις στο ευρύτερο Δημόσιο κατά 1.242, προστέθηκαν κι άλλες 17.000 θέσεις συμβασιούχων, κυρίως στους ΟΤΑ, και υποχρεώθηκαν οι δήμαρχοι να τις απορροφήσουν χωρίς τη θέλησή τους».
«Μας ρωτάτε πού θα βρούμε χρήματα, πέρα από την ανάπτυξη που θα δημιουργήσει δημοσιονομική άνωση; Από την απορρόφηση πόρων που δεν έχετε κάνει», συνέχισε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ και αναφέρθηκε στις πηγές εσόδων που θα αναζητήσει η παράταξή του.
Τέλος, ο κ. Δένδιας απευθύνθηκε προς το οικονομικό επιτελείο λέγοντας πως «έχετε αποτύχει πλήρως σε όλους τους στόχους για το 2017. Στα έσοδα, στο ρυθμό ανάπτυξης, στις επενδύσεις, στις απορροφήσεις, παντού. Εκτός από έναν: Το πρωτογενές πλεόνασμα. Το προϊόν της ληστρικής επιδρομής στην τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου. Επιβάλατε 27 νέους φόρους, που θίγουν περισσότερο τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Δεν αφήσατε κανένα παραπονούμενο. Τους ληστέψατε όλους».
Τα άλλα κόμματα
«Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού του 2018: το αυτοδιαψευδόμενο αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια και η σκληρή πραγματικότητα της διαρκούς λιτότητας με φόρους και περικοπές» ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ. «Η πολιτική της κυβέρνησης αυτά τα τρία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα μια απώλεια της τάξης των 19 δισ. ευρώ του προσδοκώμενου ΑΕΠ που είναι περίπου ίση με τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα» είπε και τόνισε πως αυτή η πολιτική εκφράζεται και στον καινούριο Προϋπολογισμό του 2018. Ακόμα, στηριζόμενος σε εκτιμήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής χαρακτήρισε τις προβλέψεις της κυβέρνησης «πολύ αισιόδοξες».
«Έχετε πέσει έξω τις προηγούμενες χρονιές και το 2016 και το 2017 και πώς τώρα μπορείτε να τεκμηριώσετε ότι αυτά που προβλέπετε και στα οποία στηρίζεται η ανάπτυξη θα υλοποιηθούν;» ρώτησε ο κ Κουτσούκος, ο οποίος ακόμα παρατήρησε πως υπάρχουν νέα μέτρα «καινούργιοι φόροι και καινούργιες περικοπές συν τα σωρρευτικά μέτρα για να βγει το υπερβολικό πρωτογενές του 2018».
«Ο προϋπολογισμός αυτός, δεν θα κάνει τίποτα απολύτως, μια τρύπα στο νερό, μια από τα ίδια είναι, είναι τα ίδια ακριβώς πράγματα, με πολύ τραγικά αποτελέσματα φυσικά, για την ελληνική κοινωνία και Οικονομία. Πρέπει να καταλάβουν όλοι πλέον οι Έλληνες ό,τι αυτή η κατεύθυνση την οποία έχει πάρει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στο οικονομικό κομμάτι, δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο στη δυστυχία και την καταστροφη», είπε εκ μέρους της ΧΑ, ο Ηλίας Παναγιώταρος.
«Άδικο, αντιλαϊκό, και ταξικό» χαρακτήρισε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018, ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας πως οι στόχοι που ενσωματώνονται σε αυτόν «εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και στη βάση αυτής της εξυπηρέτησης, θυσιάζονται οι λαϊκές ανάγκες και η ικανοποίησή τους». «Τι επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ με το συγκεκριμένο προϋπολογισμό; Το λέει καθαρά επιδιώκει να επιταχυνθεί η αναπτυξιακή διαδικασία. Μια ανάπτυξη που σύμφωνα με αυτά που λέτε, είναι αβέβαιοι και αυτοί οι στόχοι από την άποψη, ότι είναι αρκετά φιλόδοξοι. Αλλά δεν θα σταθούμε σε αυτό το κομμάτι, εάν θα φτάσει στο 2,5 , στο 2,3 δεν «θα τσακωθούμε» στα νούμερα εμείς, αλλά «θα τσακωθούμε» στον ίδιο το χαρακτήρα της ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ.
«Βρισκόμαστε σε δρόμο αξιόπιστο, σαφή, προκαθορισμένο, δίκαιο σε ένα μεγάλο μέρος και άδικο σε κάποια στρώματα της κοινωνίας, τα οποία τα έχουν αναγνωρίσει και οι δύο υπουργοί και εμείς καθημερινά, όχι μέσα στη Βουλή αλλά στην κοινωνία που ζούμε», ανέφερε ο γενικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος. Όπως είπε «δεν πρέπει, να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχείς για αυτόν τον Προϋπολογισμό, διότι είμαστε κι εμείς πολίτες, που ζουν σ' αυτή τη χώρα και ξέρουμε στην οικογένειά μας, στα παιδιά μας και γύρω μας τι συμβαίνει. Είναι, όμως, ο τελευταίος» και προσέθεσε: «Θα δώσουμε όλοι μεγάλη μάχη, να φέρουμε παράλληλα έσοδα κι από άλλες πηγές κι αν μπορέσουμε να ελαφρύνουμε κάπου τον Έλληνα πολίτη, θα το κάνουμε κι αυτό είναι μια δέσμευση μας».
Ως «βολονταριστικό» χαρακτήρισε και αυτόν τον Προϋπολογισμό της κυβέρνησης, o γενικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις «περσινές υπερεκτιμήσεις της κυβέρνησης για τον στόχο ανάπτυξης το 2017, που αντί για 2,7% επετεύχθη 1,6%». Αφού ο κ. Μαυρωτάς τόνισε ότι ο στόχος για το 2018 είναι φιλόδοξος, εκτίμησε πως «καλώς εχόντων των πραγμάτων μάλλον θα κυμανθεί στο 1,5%». «Το μεγάλο στοίχημα είναι οι Προϋπολογισμοί να στηρίζονται σε βιώσιμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές και όχι κοντόφθαλμες και ευκαιριακές πολιτικές, οι οποίες τελικά λειτουργούν εις βάρος της χώρας και των πολιτών» ανέφερε ο γενικός αγορητής από το Ποτάμι και υπογράμμισε πως «αντίθετα με τους στόχους της ανάπτυξης, οι στόχοι των πλεονασμάτων υπερκαλύπτονται, επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους και παίρνοντας τα ίδια λεφτά από μια πίτα, που δεν μεγάλωσε».
Απαισιοδοξία για το «στοίχημα της ανάπτυξης» εξέφρασε ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης, και κάλεσε την κυβέρνηση να παραδειγματιστεί από το «αποτυχημένο φοροληστρικό μοντέλο του παρελθόντος» και να αλλάξει αυτό τα οικονομικό μοντέλο.
«Με αυτό τον τρόπο ούτε σε νέες εργασίες μπορούμε να ελπίσουμε ούτε σε ανάπτυξη, επενδύσεις, εξωστρέφεια και αξιοποίηση του ενεργητικού δυναμικού», είπε ο κ. Κατσιαντώνης, ενώ εκτίμησε πως ο προϋπολογισμός για το 2018 ως προς τα έσοδα που αναμένουμε προσιδιάζει προς το «σουρεαλιστικό» και το «ιδεατό».