Bloomberg: Έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο με δέσμευσή της να μην ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις

τι λενε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να διαμορφώσουν μία φόρμουλα που θα επιτρέψει στην Αθήνα να ανακτήσει τον έλεγχο των οικονομικών πολιτικών της, διασφαλίζοντας επίσης ότι δεν θα επανέλθει στη δημοσιονομική ανευθυνότητα, η οποία συνέβαλε στην επιτάχυνση της κρίσης το 2009, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Ο λόγος για τον οποίο αναζητείται μία τέτοια συμφωνία είναι διπλός, σημειώνει το δημοσίευμα: Πρώτον, οι ελεγκτές του προγράμματος διάσωσης θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει αυτές που θεωρούν βασικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της και, το πιο σημαντικό, επειδή η χώρα πρέπει να παραμείνει εντός των προκαθορισμένων δημοσιονομικών στόχων της για να είναι σε θέση να αποπληρώνει τα χρέη στους πιστωτές της. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, που έχουν δεσμευθεί να δώσουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Αθήνα στο τέλος του προγράμματος διάσωσής της το καλοκαίρι, προσθέτει το Bloomberg.

Αξιωματούχοι της Ελλάδας και της ΕΕ αναφέρουν ότι ένας πιθανός συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι η δέσμευση της Ελλάδας με μία ρήτρα «μη υποχώρησης», που θα διασφάλιζε ότι δεν θα ακύρωνε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσής της. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη παρακολούθηση των οικονομικών της, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μία συμφωνία, αναφέρουν οι πηγές, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ένα βασικό ερώτημα, που οι αξιωματούχοι αναμένουν να ανακύψει, είναι ποιος θα έχει την ευθύνη της εποπτείας. Παραδοσιακά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει τα δημόσια οικονομικά των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά πολλές κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη την έχουν επικρίνει για υπερβολική επιείκεια στην Ελλάδα και θα ήθελαν έναν πιο ενεργό ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην εποπτεία των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Το θέμα αυτό εμπίπτει σε μία ευρύτερη συζήτηση στην Ευρωζώνη σχετικά με τον αν και πώς πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του ESM και ποιο λόγο θα έχει στις δημοσιονομικές αποφάσεις των χωρών της Ευρωζώνης, μία συζήτηση που αναμένεται να ανάψει τους ερχόμενους μήνες. «Με τόσο πολλά μέρη να κινούνται ακόμη, οι συζητήσεις για το μέλλον της Ελλάδας μετά το μνημόνιο είναι ακόμη ανεπίσημες και προπαρασκευαστικές», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Δεν πρέπει να επιβληθεί στη χώρα κάτι περισσότερο από έναν σκληρό περιορισμό του προϋπολογισμού», δήλωσε ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Centre for European Policy Studies). «Η Ελλάδα πρέπει να έχει τις δικές της πολιτικές επιλογές εφόσον δεν χρειάζεται νέα χρήματα», πρόσθεσε.

Πηγή: enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ