Οι εκλογές στη Γερμανία δεν θα προκαλέσουν τέτοια αλλαγή των συσχετισμών ώστε να επηρεάσουν την στρατηγική του πολιτικού συστήματος της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα.
Αυτό εκτίμησε σε συνέντευξή του στον ΑΘΗΝΑ 9,84 ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε πως είναι σαφές ότι η στρατηγική των δύο μεγαλυτέρων γερμανικών κομμάτων κινείται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος.
«Θα πρέπει να υπάρξει μία ιδιαίτερα μεγάλη πολιτική έκπληξη με μεγάλη ενίσχυση κομμάτων με ακραίες αντιλήψεις, για να δούμε στρατηγική στροφή της Γερμανίας σχετικά με το ελληνικό ζήτημα», τόνισε.
Αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως η συμφωνία της 15ης Ιουνίου είναι μια καλή βάση για να συνεχιστεί η τεχνική συζήτηση. Στην πραγματικότητα κλειδώνει το ζήτημα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Υπάρχει εκ μέρους του ΔΝΤ, το «stand by agreement» το οποίο σχετίζεται με τις υπεραπαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η τεχνική συζήτηση θα συνεχιστεί μετά τις γερμανικές εκλογές και εκτιμώ ότι θα καταλήξει πολύ γρήγορα σε θετικό αποτέλεσμα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα και για το εάν η επιτροπεία θα συνεχισθεί και μετά το 2018, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι στην ατζέντα της επίσκεψης του κ. Ντάισελμπλουμ θα είναι το ζήτημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος. Τόνισε ότι το βασικό είναι να βγει η χώρα από τον μηχανισμό της επιτροπείας των θεσμών ο οποίος λειτουργεί στη βάση των τετράμηνων αξιολογήσεων και διευκρίνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος η ελληνική οικονομία θα εποπτεύεται από τους θεσμούς στη βάση των όσων προβλέπονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στους κανονισμούς λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για το ζήτημα των επενδύσεων ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και από την αντιπολίτευση και μεγάλη μερίδα αντιπολιτευόμενου Τύπου, να δημιουργούν διαρκώς εντυπώσεις γύρω από το ζήτημα αυτό. «Από την πλευρά της κυβέρνησης», είπε, «είναι σαφές ότι οποιαδήποτε επένδυση θα πρέπει να γίνεται στη βάση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου και χωρίς χαριστικές ρυθμίσεις προς τον οποιοδήποτε επενδυτή. Εκτίμησε μάλιστα ότι τη θέση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης την σέβονται «στο τέλος της ημέρας και οι επενδυτές διότι δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης σοβαρότητας και σταθερότητας».
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών σχετικά με τη διαχείριση της ρύπανσης στον Σαρωνικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει γίνει από το υπουργείο Ναυτιλίας, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπήκε σε λειτουργία 15 λεπτά μετά την ειδοποίηση ότι υπάρχει ναυάγιο.
«Το σχέδιο αυτό προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες και αφού ολοκληρωθούν οι έρευνες θα δούμε αν και κατά πόσο, στη βάση συγκεκριμένων πορισμάτων και όχι στη βάση δημοσιογραφικής κριτικής, η επιχείρηση εξελίχθηκε όπως προβλέπεται για τις περιπτώσεις αυτές, ή εάν έγιναν συγκεκριμένα λάθη. Εφόσον υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν και οι υπαίτιοι να αντιμετωπισθούν με την μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα. Αυτήν τη στιγμή η κατάσταση είναι σαφέστατα βελτιωμένη» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ εκτίμησε ότι «πολύ σύντομα θα έχει αποκατασταθεί η ισορροπία».
Ο κ. Τζανακόπουλος, κατηγόρησε τέλος τη ΝΔ για επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος και «μη σοβαρή αντιπολιτευτική στάση».
«Ο κ. Μητσοτάκης», είπε, «αρέσκεται να κάνει επικοινωνιακά σόου κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής δράσης για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή. Το ίδιο έκανε και το καλοκαίρι με τις φωτιές. Δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις. Αντί να συζητάμε για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ναυτιλία στη χώρα όπως το γεγονός ότι οι μηχανισμοί ελέγχου είναι αποδυναμωμένοι εξαιτίας μιας πολιτικής που ακολουθούνταν επί χρόνια».