Την ίδια απόφαση με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, δηλαδή να διακόψουν τις επιχειρήσεις τους στη Μεσόγειο, έλαβαν και άλλες δυο μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην νότια Ιταλία και την Λιβύη. Οι ΜΚΟ Σώστε τα παιδιά και Sea Eye θεωρούν ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την συνέχιση του έργου τους.
Εκπρόσωπος της Sea Eye υπενθύμισε ότι το πλήρωμά τους απαρτίζεται από εθελοντές και ότι οι άνδρες του λιβυκού Λιμενικού έχουν ήδη ανοίξει πυρ κατά σκάφους της ισπανικής οργάνωσης Proactiva. Ο εκπρόσωπος κατηγόρησε τη λιβυκή ακτοφυλακή ότι είναι επικίνδυνη ακριβώς όσο και οι διακινητές προσφύγων.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται το «μπρα-ντε- φερ» στην κεντρική Μεσόγειο -- με οργανώσεις όπως τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν τον κώδικα δεοντολογίας που συνέταξε η ιταλική κυβέρνηση και προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία ένοπλων ανδρών στα πλοία των ΜΚΟ, καθώς και με οργανώσεις όπως η SOS Mediterranee, η οποία προς το παρόν συνεχίζει τις διασώσεις «και για να προληφθεί η υποχρεωτική επιστροφή των διασωθέντων στην Λιβύη».
Η SOS Mediterranee, όπως σημειώνει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, πιστεύει πάντως ότι «ο περιορισμός της δράσης των ΜΚΟ θα προκαλέσει αύξηση των θανάτων στη Μεσόγειο».