«Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού όχι μόνον στους πολιτικούς θεσμούς και στο πολιτικό προσωπικό, αλλά και στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι έσχατο καταφύγιο των πολιτών σε κάθε μέρος του κόσμου», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής.
Με μια διπλή επισήμανση: αφενός ότι προσφέρουν κακές υπηρεσίες όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι τα προβλήματα λύνονται με συνεργασία, αφετέρου ότι η κυβέρνηση επιδιώκει καλό κλίμα συνεννόησης και κοινές λύσεις στα σοβαρά, όπως αναγνωρίζει, προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη.
Ο κ. Κοντονής πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βιέννη, έπειτα από πρόσκληση του Αυστριακού αντικαγκελάριου και υπουργού Δικαιοσύνης Βόλφγκανγκ Μπράντστετερ, με τον οποίο είχαν «εποικοδομητικές και ειλικρινείς» συνομιλίες, ενώ θα έχει και σειρά επαφών με εκπροσώπους του νομικού και δικαστικού συστήματος της Αυστρίας, για θέματα που αφορούν στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη, τη διαμεσολάβηση, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την παρεχόμενη στο ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης τεχνική συνδρομή.
Απαντώντας στο ερώτημα του ΑΠΕ -ΜΠΕ, εάν υπάρχει «ρήγμα» στις σχέσεις λειτουργών της Θέμιδος και του αρμόδιου Υπουργείου, ο κ. Κοντονής επισημαίνει πως «για να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη πρέπει να υπάρχει κλίμα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, πρώτα και κύρια των δικαστικών και των εισαγγελικών λειτουργών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επίσης ότι πρέπει το κλίμα συνεργασίας να καλλιεργείται κυρίως εκεί που υπάρχουν προβλήματα».
«Εάν δεν συζητήσουμε ειλικρινά και με βάση τα ιστορικά προηγούμενα, το τί είχε συμβεί στη Δικαιοσύνη, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα στο μέλλον», προσθέτει.
«Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού όχι μόνον στους πολιτικούς θεσμούς και στο πολιτικό προσωπικό, αλλά και στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι έσχατο καταφύγιο των πολιτών. Επομένως, θέλω να τονίσω ότι ένα κλίμα που πυροδοτεί ένταση, και παράγοντες που δεν αντιλαμβάνονται ότι τα προβλήματα λύνονται μόνον με τη συνεργασία και ειλικρινή διάλογο -ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες- προσφέρουν κακές υπηρεσίες και θα πρέπει να το ξανασκεφθούν», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, «η κυβέρνηση από την μεριά της έχει πει κατ' επανάληψη ότι επιδιώκει αυτό το καλό κλίμα συνεννόησης και πάνω από όλα τον καθορισμό κοινών λύσεων στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη».
Κατά την άποψή του, «η αντιπαράθεση δικαστικών κύκλων με την κυβέρνηση δεν οδηγεί πουθενά και δεν βοηθά καθόλου, αντιθέτως δίνεται μία εικόνα και προς την κοινωνία, δημιουργώντας πολλαπλές απογοητεύσεις. Επομένως αυτό που θέλω να πω σήμερα είναι ότι έχουμε τα περιθώρια και τις δυνατότητες να δώσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα και αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι με σοβαρότητα και υπομονή».
Για την υπόθεση του "Noor One", ο υπουργός Δικαιοσύνης θεωρεί πως «είναι ένα θέμα τεράστιας πολιτικής ευθύνης και η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα». Και αυτό διότι, όπως ο ίδιος επισημαίνει, «θα πρέπει κανείς να γνωρίζει, ότι εάν αυτό το φορτίο είχε διαχυθεί όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, χιλιάδες νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, θα βρίσκονταν μπροστά στο φάσμα του θανάτου και οι οικογένειές τους μπροστά σε ένα φάσμα απόγνωσης».
«Θέλω λοιπόν να πω ότι το καθήκον της Πολιτείας είναι να αποκαλύψει τους ενόχους και να τους οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Όλα τα μέλη της κυβέρνησης προσπαθούμε σε αυτή την κατεύθυνση να βοηθήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει κατά τον καλύτερο τρόπο αυτό που ξέρει να κάνει, ήδη η εισαγγελική έρευνα προχωρά σε όλα τα επίπεδα» υπογραμμίζει ο κ. Κοντονής.
«Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό το ζήτημα το αντιλαμβάνεται ως ένα ζήτημα φθοράς της κυβέρνησης, εξαιτίας της προσπάθειας που κατέβαλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, να ενθαρρύνει έναν εμπλεκόμενο ο οποίος έχει καταδικαστεί, να πει την αλήθεια και να εμφανίσει στοιχεία», αναφέρει ο κ. Κοντονής.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει «πρωτόγνωρο» το γεγονός «να κατηγορείται ένας υπουργός γιατί έπραξε το αυτονόητο, δηλαδή να ενθαρρύνει έναν ο οποίος δηλώνει ότι γνωρίζει αυτά που δήλωσε, να τα καταθέσει χωρίς φόβο στη Δικαιοσύνη, ενώ μας προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση και κατάπληξη το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να βλέπει το μεγάλο διακύβευμα αυτής της υπόθεσης, να εξαντλείται σε μικροπολιτικές αναφορές γενόμενη μάλιστα ιμάντας μετάβασης επιχειρημάτων ορισμένων επιχειρηματιών».
«Αυτό δεν τιμά το πολιτικό σύστημα, διότι παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη υπόθεση μία άμεση εξάρτηση, για να μην πω διαπλοκή, αυτών των επιχειρηματικών συμφερόντων με πολιτικά κόμματα, και είναι απολύτως θλιβερό αυτό που συμβαίνει εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης», καταλήγει ο Σταύρος Κοντονής.
Πηγή: enikos