Την Παρασκευή ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων. Σύμφωνα με ένα πρώτο δείγμα επιδόσεων βαθμολογιών που έχει συλλεχθεί από βαθμολογικά κέντρα, αναμένεται -μεταξύ άλλων- άνοδος των βάσεων στα παιδαγωγικά τμήματα, πτώση στα πολυτεχνικά και διατήρηση των ιατρικών σχολών στα περσινά, αρκετά υψηλά, επίπεδα.
Αυτό ανέφερε ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Χρήστος Κάτσικας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Οι 85.000 υποψήφιοι θα μάθουν (την Παρασκευή) τι έγραψαν» ανέφερε ο κ. Κάτσικας, εξηγώντας πως οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις με βάση τα παραπάνω διαθέσιμα στοιχεία, ο εκπαιδευτικός αναλυτής επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Μια πρώτη εικόνα που έχει σχηματιστεί από ένα δείγμα επιδόσεων βαθμολογιών των υποψηφίων, που έχουμε συλλέξει από βαθμολογικά κέντρα, δίνει σχηματικά το εξής: θα έχουμε σίγουρα άνοδο των βάσεων στα παιδαγωγικά τμήματα, δασκάλων και νηπιαγωγών, τα οποία επιλέγουν διπλάσιοι υποψήφιοι σε σχέση με πέρσι».
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, «όσον αφορά τα πολυτεχνικά τμήματα, φέτος τα περισσότερα απ' αυτά θα έχουν πτώση των βάσεων, διότι οι επιδόσεις στα μαθηματικά και κυρίως στον βαθμολογικό ορίζοντα 18-20 είναι πολύ χαμηλότερες από τις περσινές».
Στο ύψος των περσινών βάσεων (δηλαδή πάνω από τα 19.000 μόρια) αναμένεται πως θα μείνουν οι ιατρικές σχολές, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, «στα περισσότερα οικονομικά τμήματα θα έχουμε πτώση των βάσεων -και κυρίως στην περιφέρεια» και «στα τμήματα τα θεωρητικά φαίνεται πως θα έχουμε μικρά σκαμπανεβάσματα και θα μείνει μεγάλος αριθμός υποψηφίων έξω από αυτά, γιατί είναι πολλοί που τα ζητάνε και είναι λιγότερες οι θέσεις που δίνονται».
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά νομικές σχολές, κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, «φαίνεται πως θα έχουν ίσως ένα "κλικ" ανόδου των βάσεών τους σε σχέση με πέρσι» ανέφερε ο κ. Κάτσικας.