Συγκρατημένα αισιόδοξος όσων αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα εμφανίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας παράλληλα πως ο περιορισμός του χάσματος ανάμεσα στις οικονομίες της ευρωζώνης ανοίγει το δρόμο για να λήξει η υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Είμαι αισιόδοξος ότι υπό την προεδρία Μακρόν θα υπάρξει πρόοδος στη Γαλλία. Είμαστε στο σωστό δρόμο στην Ιταλία και η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι πριν από έναν χρόνο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σύμφωνα με προδημοσίευμα συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Neue Passauer Presse.
«Αποδίδουν σήμερα, με μικρά βήματα, καρπούς οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έπρεπε να αποσπάσουμε από την Αθήνα», προσέθεσε.
Ο κ. Σόιμπλε προσθέτει με νόημα πως καθώς η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη βελτιώνεται συνολικά και εγκυμονεί κίνδυνος αποπληθωρισμού, «υπάρχουν ενδείξεις» από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας ότι θα μπορεί να αρχίσει η σταδιακή έξοδος από την εποχή των μηδενικών επιτοκίων.
Στο ερώτημα εάν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε την πάγια θέση του ότι τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ θα συνιστούσε ριζική αλλαγή του Μνημονίου και συνεπώς θα απαιτούνταν νέα ψήφος της γερμανικής Βουλής ώστε να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ο κ. Σόιμπλε εκφράζει ωστόσο την πεποίθηση ότι «τα πράγματα θα παραμείνουν όπως αποφασίστηκαν από την ευρωζώνη, το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση το 2015».
Η τροποποιημένη συμφωνία του 2015 προβλέπει πως η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για ένα αδιευκρίνιστο «μεσοπρόθεσμο διάστημα» μετά το 2018, ενώ ο γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει προτείνει τη διατήρηση του εν λόγω δημοσιονομικού στόχου έως το 2028.
Δεν είναι σαφές εάν ο κ. Σόιμπλε, με αυτή τη δήλωσή του, επανέφερε την πρότασή του για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου αναμένεται να συζητηθούν με τους θεσμούς μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να ζητηθεί από την Ελλάδα στόχος 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ παλαιότερα αντιπρότεινε μείωση του στόχου στο 1,5% του ΑΕΠ.
Πηγή: skai.gr