8η Μαρτίου ημέρα μνήμης και αναστοχασμού για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον στο δικαίωμα για εργασία και αξιοπρεπή ζωή .
Γι αυτό το δικαίωμα ξεσηκώθηκαν οι εργάτριες του ιματισμού της Νέας Υόρκης στις 8 Μαρτίου του 1857 διεκδικώντας κοινωνική ασφάλιση , κατάργηση 16ωρου , καλύτερη αμοιβή .
Και τιμούμε την ημέρα αυτή για να μην ξεχνάμε ότι η ισότητα των φύλων είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε δημοκρατικής κοινωνίας που επιθυμεί την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Οι δεκαετίες που κύλησαν είναι φορτωμένες από τους αγώνες και τα κινήματα των γυναικών για την ισότητα , την δικαιοσύνη και την ειρήνη. Είναι οι κατακτήσεις που οδήγησαν στη θέσπιση διεθνών συμβάσεων ( όπως η 156 για την προστασία της εργασίας και η 165 διεθνής σύσταση κ.λ.π.) διεθνών συνδιασκέψεων και άλλων διακηρύξεων , καθώς και οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενσωμάτωση πολιτικών ισότητας σε όλο τα φάσμα της κοινωνικοοικονομικής και πολιτικής ζωής.
Και τι απέμεινε στην Ελλάδα από τη Διακήρυξη της Φιλαδέλφειας που αναγνωρίζει “όλα τα ανθρώπινα όντα έχουν το δικαίωμα να επιδιώκουν την υλική τους πρόοδο και την πνευματική τους ανάπτυξη ελεύθερα και με αξιοπρέπεια, με οικονομική ασφάλεια και με ίσες δυνατότητες επιτυχίας και ισότητας ευκαιριών”?
Κατακτήσεις δεκαετιών διαγράφονται και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλονται μέσω των μνημονίων συρρικνώνουν την αγορά εργασίας και πλήττουν πρωτίστως τις γυναίκες σε ποσοστό 27,2 % . Δηλαδή διευρύνεται η ανισότητα με βάση το φύλο , παγιδεύονται στη φτώχεια και ωθούνται στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής . Η ζούγκλα που κυριαρχεί στις εργασιακές σχέσεις με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας , τις ελαστικές μορφές και την παράνομη εργασία έχει ως συνέπεια την κατάργηση ουσιαστικά των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Οι γυναίκες γνωρίζουν ότι για να αλλάξει η καθημερινή ζωή πρέπει να αλλάξουν οι μηχανισμοί που την ρυθμίζουν και αυτή η αλλαγή απαιτεί την πιο πλατιά συμμετοχή τους στα κοινά, στη λειτουργία των θεσμών για να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα ενάντια στη φτώχεια , την ανεργία , τη βία και τον πόλεμο.
Ισότητα , κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία είναι παγκόσμιες αξίες για να χτίσουμε μια δίκαιη κοινωνία .