Το Δημοτικό Ωδείο Πατρών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ενότητας «Το Ωδείο παρουσιάζει…..», την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου , διοργανώνει «Συναυλία Μουσικής Δωματίου», στην οποία θα παρουσιασθούν έργα των : F. Mendelssohn, Claude Debussy ,Cesar Frank.
Συμμετέχουν οι μουσικοί του Δημοτικού Ωδείου: Μαριάννα Σαφάροβα (βιολί I),
Γιαροσλάβ Τoκάρεβ (βιολί II), Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ (βιόλα), Νικολάι Κομισσάροβ (βιολοντσέλο), Βιλέν Καραπετιάν (κοντραμπάσο).
Σολίστ : Γιάννης Μαυρίδης (βιολί).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1. F.Mendelssohn - Quartett n 4 e-moll
Allegro assai appasionato
Scherzo
Andante
Presto agitato
2. Claude Debussy - La plus que lente
Σολίστ : Γ. Μαυρίδης
Συμμετέχει ο Βιλέν Καραπετιάν – κοντραμπάσο
3. Cesar Frank - Sonata A- dur for violin- string
Allegretto ben moderato
Allegro Ben moderato
Allegretto poco mosso
Σολίστ : Γ.Μαυρίδης
Συμμετέχει ο Βιλέν Καραπετιάν – κοντραμπάσο
Τα έργα των C. Debussy και C. Frank έχουν διασκευασθεί για βιολί & έγχορδα από τον Γ. Μαυρίδη
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη
.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ.
Γεννήθηκε το 1957 στην πόλη Αλματί του Καζαχστάν από οικογένεια μουσικών ελληνικής καταγωγής. Η ενασχόλησή του με το βιολί άρχισε σε ηλικία πέντε ετών υπό την καθοδήγηση του πατέρα του. Φοίτησε στο Ειδικό Κρατικό Μουσικό Σχολείο και ακολούθως στο State Conservatoire του Καζαχστάν υπό τον καθηγητή Prof. V.Hess. Έπειτα από διαγωνισμό απέκτησε το δικαίωμα να συνεχίσει τις σπουδές του στο Moscow State Conservatoire “Tchaikovsky”. Καθηγητής του υπήρξε ο μέγας δάσκαλος του βιολιού Prof. Boris Belenky.
Μετά το τέλος των μεταπτυχιακών σπουδών του στο “Tchaikovsky” Conservatoire έγινε ο εξάρχων της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Καζαχστάν και παρέμεινε από το 1983 και για έξη χρόνια σ’αυτή τη θέση. Το 1989 δημιούργησε κουαρτέτο εγχόρδων, στο οποίο έπαιζε το πρώτο βιολί. Μετά από ένα χρόνο αυτό το κουαρτέτο ανακηρύχθηκε σε Κρατικό Κουαρτέτο Εγχόρδων του Καζαχστάν. Εμφανίστηκαν σε πολλές πόλεις της πρώην ΕΣΣΔ και στο εξωτερικό – Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Τουρκία.
Ως σολίστ ο Γιάννης Μαυρίδης έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες της πρώην ΕΣΣΔ: την Κρατική Συμφωνική ορχήστρα του Γόρκι (τώρα Νίζνι Νόβγκοροντ) υπό την διέυθυνση του Israel Gousman, την Κρατική ορχήστρα του Καζαχστάν, την Κρατική ορχήστρα της Αμπχαζίας και άλλες. Το 1990 κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Τεχνών των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσεις, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα , εμφανίστηκε με την Κρατική ορχήστρα Κινηματογραφίας της Μόσχας υπό τη διεύθυνση του Ελληνικής καταγωγής μεγάλου Μαέστρου Οδυσσέα Δημητριάδη
Έκανε πολλές ηχογραφήσεις για το Σοβιετικό Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση και έχει ηχογραφήσει δύο δίσκους LP: το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα της Καζαχστανής συνθέτριας S.Kibirova (με την Κρατική ορχήστρα του Καζαχστάν) και το Κουαρτέτο αρ.3 του V.Novikov (με το Κρατικό Κουαρτέτο του Καζαχστάν). Από το 1991 ζεί στην Ελλάδα στην πόλη της Πάτρας και είναι εξάρχων της «Ορχήστρας Πατρών» και υπέυθυνος τμήματος εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική ορχήστρα Αθηνών (με τους Μαέστρους Α.Πυλαρινό και Λ.Καρυτινό), με την «Καμεράτα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Α.Μυράτ (πρώτη εκτέλεση του έργου του Κ.Σφέτσα «Η Μουσική του μεσονυχτίου» και με το έργο του Θ.Αντωνίου «Cadenza for Leonidas»), με την Φιλαρμονική του Ιασίου (Ρουμανία) υπό την Διεύθηνση του Μαέστρου A.Lascae. Στην Ελλάδα έχει ηχογραφήσει δύο CD: «Τέσσερις Εποχές» του Α.Βιβάλντι (με την Ορχήστρα Πατρών) και «Έργα για βιολί και κιθάρα» (με τον Δ.Δημακόπουλο).
Έχει συνεργαστεί ως σολίστ επίσης με τους Μαέστρους: S.Sondeckis, A.Stajic, E.Townell, A.Bouribayev, G.Mais, V.Schmidt-Gertenbach, R.Salavatov, R.Canetti, Γ. Πέτρου, και έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ βιολιού και μουσικής δωματίου.
Τελευταία χρόνια ασχολείται με διδασκαλία, διευθύνει την Ορχήστρα Δωματίου Δημοτικού Ωδείου Πατρών, συνεχίζει τις σόλο εμφανίσεις, καί συνεργάζεται με την Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με όργανα εποχής υπό την διεύθυνση του Γ.Πέτρου.