Πολ Τόμσεν: Η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να να ρίξει την ανεργία σε επίπεδα προ κρίσης

Η ερώτηση που δεν απάντησε

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλα 21 χρόνια για να κατορθώσει να ρίξει την ανεργία σε επίπεδα προ κρίσης έκανε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Πολ Τόμσεν, μιλώντας στην Ουάσιγκτον κατά την παρουσίαση βιβλίου γνωστού οικονομολόγου, συμπλήρωσε ότι η Ιταλία θα χρειαστεί 12 χρόνια, η Πορτογαλία 10 και η Ισπανία 6, προκειμένου να μειώσουν την ανεργία τους στα επίπεδα της περιόδου 2001-2007. Για την Ελλάδα η εκτίμηση είναι για πτώση της ανεργίας σε ικανοποιητικά επίπεδα μετά από 21 ολόκληρα χρόνια.

Ο Π. Τόμσεν στάθηκε μεταξύ άλλων στο γεγονός πως, σε αυτές τις χώρες, η διαρθρωτική ανεργία είναι υψηλή, ο πληθωρισμός χαμηλός και το χρέος σε αυξημένο.

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε ότι απέφυγε να απαντήσει όταν τον ρώτησαν για τη λιτότητα και τα προβλήματα που δημιουργεί, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει και η διαπίστωσή του για το 2038 και την πτώση της ανεργίας σε ανεκτά επίπεδα, όπως ήταν πριν την κρίση και τα μνημόνια.

Όταν ρωτήθηκε λοιπόν για το πρόβλημα που δημιουργεί η λιτότητα στην Ευρώπη απέφυγε την ουσιαστική απάντηση λέγοντας απλά λέγοντας ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα στην Ευρώπη.

Τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα της νομισματικής ένωσης είναι ότι πρόκειται για μια οικονομική, αλλά όχι πολιτική ένωση.

Υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει κάνει πολύ πρόοδο και σε μεταρρυθμίσεις, και στην αρχιτεκτονική της και στην τραπεζική ένωση και στο τείχος προστασίας της.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται διευκολυντική νομισματική πολιτική, αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που έχουν κάποιες χώρες, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, κάποιες δημοσιονομικές δαπάνες στο πρότυπο του σχεδίου του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ και πάνω από όλα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (για να πεισθεί και η Γερμανία για τα παραπάνω), όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ