Εθνική Συνεννόηση: Σε ποιο όμως πολιτικό πλαίσιο;

του Σήφη Βαλυράκη, πρωην υπουργου

Οι Δανειστές μας παραμένουν αμετακίνητοι στην γραμμή λιτότητας (ύφεση) και αδιαφορούν για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας. Καθυστερούν συστηματικά γενικότερα και δεν προχωρούν στον διακανονισμό του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Πρόβλημα του προγράμματος διάσωσης (μνημόνια) ήταν η ανακεφαλαίωση με πρόσθετα δάνεια, αντί διευθέτησης και ελάφρυνσης του Χρέους που είναι το αυτονόητο. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι αποκλειστική ευθύνη των δανειστών. Δική μας ευθύνη είναι μία εθνική κοινή διαπραγματευτική γραμμή απέναντι τους.

Ευθύνη μας είναι η εξάλειψη των διαχειριστικών ελλειμμάτων. Έχει εξαντληθεί, η φοροδοτική δυνατότητα πολίτη και οικονομίας. Από το 2010 επιβλήθηκαν 37 δις πρόσθετοι φόροι. Την ίδια περίοδο τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν κατά 9 δις ευρώ. Η υπερφορολόγηση μειώνει τα δημόσια έσοδα και ταυτόχρονα κλείνει την πόρτα στην ανάπτυξη.

Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί, με την περικοπή κάθε μη παραγωγικής δαπάνης (αποτελεσματικότητα 92%). και στον έλεγχο της φοροδιαφυγής. (αποκλειστικά ηλεκτρονικές πληρωμές).

Απαιτείται ανάπτυξη, δηλαδή δημιουργία εισοδήματος, με την επιστράτευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων (ανεργία, παρά την μετανάστευση πάνω από 45%). Απαιτείται η δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας, μείωση των ανισοτήτων και επενδύσεις (Δημόσιες, Ιδιωτικές και Κοινωνικές). Χρειαζόμαστε άμεσα δέσμη μέτρων και κινήτρων, σε συγκεκριμένο πρόγραμμα ανακούφισης, με όρο νέες προσλήψεις (συνδέονται με μικρές αλλά χιλιάδες επενδύσεις) για την μικρή επιχείρηση που δίνει στην χώρα μας τις θέσεις εργασίας και σήμερα απειλείται με λουκέτο.

Χρειάζεται Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής, Βιώσιμης ανάπτυξης απέναντι:

- Στην ανάγκη για πολιτική σταθερότητα. Απέναντι στην υποβάθμιση της παιδείας και του πολιτισμού μας.  Για την εξασφάλιση προϋποθέσεων τερματισμού της ύφεσης και την προώθηση δραστικών προγραμμάτων και πολιτικών ανάπτυξης.

- Στην ανάγκη επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, (βρίσκεται κάτω από το 60% των δυνατοτήτων της) με πρόταγμα τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό (Επένδυση στη Δραπετσώνα Formula1 κλπ). Για την αναβάθμιση της θεσμικής ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, (μείον 5 θέσεις ανταγωνιστικότητας στην παγκόσμια κατάταξη το 2016) και την ανάγκη για γρήγορες αποφάσεις με έμφαση στην γνώση, στην έρευνα και την καινοτομία.

- Στην αποδυνάμωση της ΕΕ, Brexit, Ιταλία  κλπ.  Στις πιέσεις που ασκούνται από τις  γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τις νέες αβεβαιότητες στο Ευρωπαϊκό και το διεθνές περιβάλλον. Στην ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης.

- Στην εχθρική, αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας στο Αιγαίο, στο συσχετισμό πολεμικής ισχύος σε βάρος στης Ελλάδα και την προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν.   

Κανένα κόμμα δεν μπορεί μόνο του να αντέξει την πίεση. Άρα η λύση δεν μπορεί να είναι πρόωρες εκλογές. Απαιτείται συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων με αποκλειστικό στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας .

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:

- Πλαίσιο πολιτικού διαλόγου. (Πρόταση Εθνικής Στρατηγικής του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών (ΙΜΜ) που συζητήθηκε με επιτυχία στην Βουλή σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών στις 6 Ιουλίου 2016).

- Επικαιροποίηση, συμπλήρωση και εξειδίκευση της πρότασης του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών (ΙΜΜ).  

- Οργάνωση του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου σε πολύ συγκεκριμένα θέματα στα οποία μπορεί να υπάρξει πολιτική σύγκλιση, με κοινά αποδεκτή ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

- Δραστηριοποίηση της ΟΚΕ για την Εθνική Στρατηγική και τον κοινωνικό διάλογο με έμφαση στο διάλογο εργαζομένων εργοδοτών (ΓΕΣΕΕ  - ΣΕΒ).

- Διαμόρφωση πλειοψηφιών στα κοινοβουλευτικά όργανα (Κοινοβουλευτικές Επιτροπές κλπ) και στην Ολομέλεια της Βουλής για την Εθνική Στρατηγική πάνω σε συγκεκριμένα θέματα στα οποία έχει υπάρξει συναίνεση για την δημιουργία θεσμικού πλαισίου άμεσης υλοποίησης.

 

Διαβάστε επίσης