Παλιά και νέα "ζιζάνια" στο Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους

Ένα φυτώριο νέων καλλιτεχνών συμπλήρωσε 19 χρόνια ζωής, μια "θερμοκοιτίδα" του σινεμά

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα με τα πρώην ζιζάνια του φεστιβάλ Ολυμπίας,  παιδιά δηλαδή που «ανδρώθηκαν» στο φεστιβάλ, γυρίζοντας τις δικές τους ταινίες στην Camera Zizanio –κάποια μάλιστα ήδη από το ξεκίνημά του, 19 χρόνια πριν, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος κήρυξε χθες βράδυ την έναρξη του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους σε μια κεφάτη τελετή και σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα,  στην οποία πρωταγωνίστησαν  τέως Ζιζάνια του Φεστιβάλ Χθες, μερικά από αυτά, ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους στην όπερα, το τραγούδι και την κιθάρα*, κερδίζοντας θερμό χειροκρότημα και  δικαιώνοντας τον χαρακτηρισμό του φεστιβάλ, που του χρόνου θα κλείσει τα 20 του χρόνια, ως «φυτώριου» νέων καλλιτεχνών. Ζιζάνια άλλωστε υπήρξαν και οι δύο Ισπανοί παρουσιαστές, ο Iñaki Lamua και η Marina Muñoz, που πλέον μιλούν σχεδόν άπταιστα τα ελληνικά, που μαζί με την Δήμητρα Μυφτάρι βρέθηκαν στην σκηνή του Απόλλωνα για την παρουσίαση!

Παλιά φίλη του Φεστιβάλ, η αρχαιολόγος και Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη θυμήθηκε πως πέρυσι τα Ζιζάνια την ρώτησαν πότε θα θεσμοθετηθεί το Φεστιβάλ Ολυμπίας. «Μα έχει γίνει ήδη θεσμός!», υπογράμμισε. «Είναι μια θερμοκοιτίδα του σινεμά. Και μην ξεχνάτε, πως υπάρχουν τα νέα ΕΣΠΑ. Κύριε Σπύρου σας περιμένουμε...», κατέληξε.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια δύσκολη κατάσταση, ενώ πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω απ’ όλον τον Δυτικό Κόσμο», ανέφερε, κηρύσσοντας την έναρξη του φεστιβάλ, ο πρόεδρος της διοργάνωσης κ.Γεωργιόπουλος. «Και συχνά οι αντιδράσεις σε όλη αυτήν την κατάσταση παίρνουν επικίνδυνους δρόμους. Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι θαυμαστό που στις δύο αυτές πόλεις, τον Πύργο και την Αμαλιάδα, τα παιδιά πυρπολούνται από καλλιτεχνικές ανησυχίες. Και περιμένω με ανυπομονησία να δω μέσα από τις δικές τους ταινίες πως εισπράττουν τα ίδια την παγκόσμια αυτή κρίση και πώς την μεταπλάθουν σε τέχνη».

Ο επικεφαλής της Camera Zizanio, o Νίκος Θεοδοσίου, εξήγησε πως το όμορφο ζωγραφισμένο εξώφυλλο του φετινού καταλόγου «είναι μια ζωγραφιά από ένα κορίτσι 15 ετών, προσφυγάκι από το Αφγανιστάν με κινητικά προβλήματα. Και όμως, το παιδί αυτό αναγκάστηκε να διασχίσει πολλές χώρες, μέχρι που τελικά εγκλωβίστηκε στην Ελλάδα. Ακινητοποιημένη σε ένα καροτσάκι, σε ένα στρατόπεδο προσφύγων, περνά τις ώρες της ζωγραφίζοντας.". Καταλήγοντας είπε πως το φετινό  φεστιβάλ «το αφιερώνουμε σε όλα τα παιδιά που αναζητούν έναν ήρεμο τόπο να σταθούν και να ζήσουν»...

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Σπύρου, η «ψυχή» του Φεστιβάλ Ολυμπίας, αναφερόμενος στις ταινίες  απ΄ όλον τον κόσμο που φέτος επέλεξε, τόνισε πως «κανένα θέμα που απασχολεί σήμερα τον πλανήτη δεν έχει μείνει απ΄ έξω». Και εξήγησε πως «ένα παιδικό  φεστιβάλ δεν επιθυμεί παιδιά-καταναλωτές εικόνων, αλλά παιδιά που σκέφτονται, κρίνουν, καλλιεργούν την αισθητική τους και δεν καταπίνουν αμάσητα αυτά που τους προσφέρουν όσοι αντιμετωπίζουν την τέχνη ως εμπόρευμα. Ενα παιδικό φεστιβάλ φιλοδοξεί να συμβάλλει ώστε οι θεατές του να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες...».

Με χαρά διαπίστωσε πως φέτος «όλοι οι φορείς, ομόφωνα δέχθηκαν να στηρίξουν τον θεσμό. Κι αυτό είναι σημαντικό. Είναι σημαντικό να τα δώσουμε όλα στα παιδιά!».

Πηγή: thetoc.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ