Στη διαδρομή του προς τις κάλπες την 8η Νοεμβρίου, ο Μάικλ Φλιν χρησιμοποίησε το κινητό του βιντεοσκοπώντας τον εαυτό του και λέγοντας ότι η ψήφος του στον Ντόναλντ Τραμπ εντασσόταν στο πλαίσιο της ευρύτερης μάχης κατά «της ανηθικότητας και του δόλου» της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Για τον Φλιν, απόστρατο στρατηγό του αμερικανικού στρατού και στενό σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, η παραπάνω κίνηση ήταν μία ακόμη επίθεση στην απερχόμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία τον απέλυσε από την Υπηρεσία Στρατιωτικής Κατασκοπείας (Defense Intelligence Agency -DIA) το 2014 μετά τα σκληρά του λόγια για τον πόλεμο κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού.
Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για την ανάληψη των καθηκόντων του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας από τον Φλιν, ο ίδιος προετοιμάζεται για θητεία σε δημόσια θέση για δεύτερη φορά, ενώ δεν έχει υποσχεθεί τίποτα λιγότερο από μια ολική ανατροπή.
“Ζούμε μία επανάσταση. Πρόκειται για τη σημαντικότερη εκλογή στην πολιτική ιστορία του έθνους μας από την εποχή του Τζορτζ Ουάσιγκτον, ο οποίος αποφάσισε να μην είναι βασιλιάς. Είναι τόσο ουσιαστικά σημαντικό,” δήλωσε πρόσφατα ο 57χρονος Φλιν.
Οι υποστηρικτές του στρατηγού, τονίζουν ότι η εμπειρία που διαθέτει στην καταπολέμηση των φανατικών τζιχαντιστών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, σε συνδυασμό με την αξιοσημείωτη ειλικρίνειά του, που στο παρελθόν “τάραξε τα νερά” στην Ουάσιγκτον, τον καθιστούν έναν από τους ιδανικούς συμμάχους του Τραμπ στην ομάδα εθνικής ασφάλειας που οργανώνει..
Ο Ντέιβιντ Ντέπτουλα, συνταξιούχος υποπτέραρχος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, που έχει συνεργαστεί με τον Φλιν, σχολιάζει θετικά την αποφασιστικότητά του “να λέει την αλήθεια, χωρίς να πολιτικοποιεί τις απαντήσεις του. Ο Μάικ Φλιν είναι ουσιαστικός κι άμεσος. Είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε στο επίπεδο των υψηλόβαθμων στελεχών που συμβουλεύουν την εθνική μας ηγεσία,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέπτουλα.
Από την άλλη μεριά, οι επικριτές του ανησυχούν για το στιλ της διοίκησής του, που απομάκρυνε πολλούς από τους συναδέλφους του στη DIA, που ως υπηρεσία είναι γνωστή για τη γραφειοκρατία της και που ο Φλιν ήθελε ν' αλλάξει. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη εξήγηση, που οι περισσότεροι δίνουν για την αποστρατεία του.
“Ο Φλιν αντιλήφθηκε ότι η DIA είχε τα χάλια της. Ωστόσο, επικοινώνησε το μήνυμά του για ριζικές αλλαγές, με τέτοιο τρόπο που προκάλεσε αντίδραση έναντι των ιδεών και των επιδιώξεών του,” τονίζει κάποιος άλλος
Ο Ομπάμα παρέδωσε τα «κλειδιά» στη Μέρκελ
Οπως εύστοχα είχαν προβλέψει οι «Financial Times», ο απερχόμενος πλανητάρχης θέλησε να πει αντίο στην «πιο στενή του σύμμαχο» και να της δώσει τη σκυτάλη της παγκόσμιας φιλελεύθερης ηγεσίας, όπερ και εγένετο. Η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε ο Ομπάμα στη Μέρκελ δεν αφορούσε μόνο την παγκόσμια πολιτική σκηνή αλλά και την εγχώρια, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017. «Εάν ζούσα στη Γερμανία θα ήμουν οπαδός της» δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο, επαινώντας τη για τη δύναμη και την αποφασιστικότητά της, όπως επίσης και για τις αξίες της.
Η σχέση
Παρότι οι δυο τους είναι τελείως διαφορετικοί και η σχέση τους ξεκίνησε το 2008 με ένα «όχι» της Μέρκελ προς τον τότε υποψήφιο πρόεδρο που ήθελε να κάνει την προεκλογική του ομιλία στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, ο αποχαιρετισμός τους έδειχνε ότι μεταξύ τους αναπτύχθηκε μια στενή φιλία και μια σχέση εμπιστοσύνης. Οντως, τα τελευταία χρόνια και παρά τις δύσκολες στιγμές, όπως η υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ από την αμερικανική NSA και η διαφωνία για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, οι δύο ηγέτες στέκονταν πάντοτε στην ίδια πλευρά.
Με τη γνωστή, αρκετά στεγνή ρητορική της, η Μέρκελ έκανε μια σύντομη αναδρομή στις κρίσεις που πέρασαν μαζί την τελευταία οκταετία αλλά και τις επιτυχίες που σημείωσαν συνεργαζόμενοι. Γυρίζοντας προς τον Ομπάμα η καγκελάριος είπε «ευχαριστώ» και παραδέχτηκε ότι αυτό το αντίο τής φαίνεται αρκετά δύσκολο. Δεν θα ήταν όμως η... Μέρκελ εάν δεν προσέθετε «αλλά στο κάτω κάτω της γραφής είμαστε πολιτικοί -και η δημοκρατία τρέφεται από την εναλλαγή. Το αμερικανικό Σύνταγμα είναι απολύτως σαφές: μια θητεία οκτώ ετών και μετά έρχεται νέος πρόεδρος».
Πολύ πιο πληθωρικός στον λόγο του -κάτι που στην αρχή της σχέσης τους είχε προκαλέσει καχυποψία στη Μέρκελ- ο Ομπάμα δεν έχασε καμιά ευκαιρία να επαινέσει τη «θαυμάσια φίλη» και «πολύτιμη σύμμαχο», την πιο αξιόπιστη που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Την ευχαρίστησε για τη συνδρομή της στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και στον πόλεμο στη Συρία. «Η Ανγκελα είναι υπέρ μιας ευρείας και ανθρωπιστικής λύσης σε αυτή την κρίση, στην οποία οφείλεται και το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη» τόνισε ο Ομπάμα, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό ακριβώς το ζήτημα η Μέρκελ έδειξε «συμπόνια και ανθρωπιά».
Στήριξη
Ο Ομπάμα αξιοποίησε και τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Spiegel» και το ARD για να δείξει τη στήριξη και τη συμπάθειά του προς την καγκελάριο, ουσιαστικά δείχνοντας στους Γερμανούς ψηφοφόρους τον δρόμο για τις κάλπες της επόμενης χρονιάς. «Είναι πολύ αξιόπιστη και είναι έτοιμη να αγωνιστεί για τις αξίες της. Οι Γερμανοί θα πρέπει να αναγνωρίσουν την αξία της Μέρκελ» τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο βέβαια έκανε και χιούμορ, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει εάν η στήριξη που της παρέχει θα αποδειχθεί προς όφελος ή εις βάρος της εν όψει των εκλογών.
Η Μέρκελ, πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, απέφυγε να αποκαλύψει τις προθέσεις της σχετικά με το εάν θα είναι υποψήφια για μια τέταρτη θητεία και είπε ότι δεν είναι κατάλληλη η συγκεκριμένη συγκυρία για τέτοιου είδους ανακοινώσεις. Η ημέρα, άλλωστε, ήταν αφιερωμένη στον αποχαιρετισμό ενός καλού φίλου.
Πηγή: ethnos.gr