Δείτε LIVE τη συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ – Μπάρακ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο!

Η άφιξη του στο προεδρικό μέγαρο δεν καταγράφηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στον Λευκό Οίκο όπου θα συζητήσει με τον Μπαράκ Ομπάμα τη διαδικασία μετάβασης μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου.

Ο 70χρονος επιχειρηματίας έφτασε στον Λευκό Οίκο με αυτοκίνητο γύρω στις 11.00, τοπική ώρα, (18.00 ώρα Ελλάδας) και πέρασε μέσα στο προεδρικό μέγαρο χωρίς να καταγραφεί η άφιξή του από τις τηλεοπτικές κάμερες.

Την ίδια ώρα, οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στον Λευκό Οίκο εργάζονται πυρετωδώς.

Δύο πυροσβεστικά οχήματα έριξαν νερό και δημιούργησαν μία αψίδα θριάμβου για να υποδεχθούν στην Ουάσινγκτον το ιδιωτικό αεροσκάφος του Ντόναλντ Τραμπ.

Τι περιλαβάνει το ανησυχητικό πρόγραμμα του νέου προέδρου

Μία ημέρα μετά την τεράστια έκπληξη που προκάλεσε η νίκη Τάμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, μένει ακόμα κάτι άλλο για να μας εκπλήξει, αλλά και να μας ανησυχήσει. Το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει ο νέος πρόεδρος! Το σλόγκαν: «Να κάνουμε ξανά την Αμερική σπουδαία», με το οποίο έπεισε εκατομμύρια αμερικανούς ψηφοφοφόρους να τον κάνουν τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, έχει δώσει ήδη τον τόνο για τι μέλλει γενέσθαι. Απομονωτισμός, υπερ-συντηρητισμός, αντι-μεταναστευτική πολιτική. Παρότι το πρόγραμμα Τραμπ σε κάποια σημεία είναι ασαφές και μή-κωδικοποιημένο, έστω και έτσι, προκαλεί ρίγη ανατριχίλας, σχολιάζει στο σημερινό του φύλλο ο γαλλικός Νουβέλ Ομπζερβατέρ. Ο λαϊκιστής δισεκατομμυριούχος, όπως έχει πει ο ίδιος, θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του το οποίο ανέλυσε στις 22 Οκτωβρίου στο Γκέτισπεργκ της Πενσυλβάνια, ιστορικό μέρος του Εμφυλίου όπου εκφώνησε έναν διάσημο λόγο ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν το 1863, κατά τις πρώτες 100 μέρες.Τί ακριβώς περιλαμβάνει αυτό; Ας δούμε αναλυτικά, τονίζει η γαλλική εφημερίδα.

Μετανάστευση: Ένα τείχος και «2 εκατομμύρια» απελάσεις

Ένα τείχος 1.600 χλμ κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό:η πρωτύτυπη αυτή ιδέα ανήκει στον Τραμπ σε σκοπό να «περιορίσει» την μετανάστευση.Οπως έχει πει ο ίδιος ο Τραμπ το τείχος θα χρηματοδοτηθεί από το Μεξικό, η κυβέρνηση του οποίου φυσικά αρνείται κάθε συμμετοχή σε αυτό. Ο ρεμπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος έχει επίσης δεσμευθεί μόλις πατήσει το πόδι του στον Λευκό Οίκο να απελάσει πάνω από 2 εκατ. κακοποιούς, όπως τους έχει αποκαλέσει, μετανάστες και να ακυρώσει τις βίζες ξένων χωρών. Επίσης έχει δηλώσει οτι κατά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του θα προχωρήσει στην απέλαση 11 εκατ. παράνομων μεταναστών, ενώ θα διακόψει και το πρόγραμμα υποδοχής των σύριων προσφύγων.

Απομονωτισμός και φορολογικές περικοπές στον τομέα της οικονομίας

Ο νέος πρόεδρος ένθερμος υποστηρικτής του προστατευτισμού, σκοπεύει να ανακοινώσει «την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευθεί» την Βορειοαμερικανική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (NAFTA) και την απόσυρση των Ηνωμένων από την διατλαντική εταιρική συνθήκη (TPP). Οπως υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα, για τον Ντόναλντ Τραμπ τα πράγματα είναι απλά: η Κίνα «είναι υπεύθυνη για πάνω από το μισό περίπου έλλειμα του εμπορικού ισυζυγίου των ΗΠΑ». Είναι μάλιστα έτοιμος να κατηγορήσει επίσημα το Πεκίνο για χειρισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Θέλει επίσης να επιβάλλει αντισταθμιστικούς δασμούς στα προϊόντα "made in China". Ηδη από το 2011 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει οτι εάν εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, θα φορολογήσει με ένα επιπλέον 25% τα κινεζικά προϊόντα. Παρά τις εντάσεις που έχει με το κόμμα του, ο Τραμπ που κατέχει την πλειοψηφία στη Βουλή και την Γερουσία, έχει υποσχεθεί να εργασθεί απο κοινού με το Κογκρέσσο για τη υιοθέτηση ενός οικονομικού σχεδίου το οποίο θα δημιουργήσει 25 εκατ. νέες θέσεις εργασίας μετά στα επόμενα δέκα χρόνια, κυρίως μέσω σημαντικών μειώσεων της φορολογίας στη μεσαία τάξη και στις επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη κατά 4% ετησίως. Πως θα χρημοτοδοτηθεί αυτό το πρόγραμμα; Πολλοί οικονομικοί αναλυτές έχουν σοβαρές επιφυλάξεις...

Ασφάλεια και τρομοκρατία

Στον τομέα αυτό ο νέος πρόεδρος έχει απλές ιδέες... Ανάμεσα στις προτάσεις του είναι να εγκριθούν επίσημα τα βασανιστήρια και να σκοτώνουν τις οικογένενειες των τρομοκρατών, προκειμένου να αποτρέπονται πιθανοί τζιχαντιστές. Εχει επίσης υποσχεθεί να «περιορίσει την μετανάστευση από περιοχές επιρρεπείς στην τρομοκρατία» και να δημιουργήσει «ακραίους» συνοριακούς ελέγχους. Στις προτεραιότητές του επίσης είναι να αυξηθεί σημαντικά ο αμυντικός προϋπολογισμός. Σύμφωνα με αυτόν, ο στρατός είναι τόσο «αδύναμος» ώστε χρειάζεται να ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό με περισσότερα στρατεύματα, αεροπλάνα και πλοία. Στην εξωτερική πολιτική, τονίζει ο Νουβέλ Ομπζερβατέρ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος επιθυμεί οι συμμαχοί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ να καταβάλλουν περισσότερα για την ασφάλειά τους, υπό την απειλή οτι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα του θα βγει από τον οργανισμό. Αναφορικά με το ισλαμικο κράτος, επιθυμεί να το «εξολοθρεύσει» με την βοήθεια φυσικά της Ρωσίας, χωρίς όμως να προβαίνει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. «Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου θα ζητήσω από τους στρατηγούς μου να μου παρουσιάσουν εντός 30 ημερών ένα σχέδιο για την καταστροφή του Ισλαμικού κράτους», δήλωνε προεκλογικά. Κάνει λόγο για έναν συμβατικό, διαδικτυακό, οικονομικό και ιδεολογικό πόλεμο. Εξάλλου νούμερο ένα προτεραιότητά του είναι η ακύρωση της καταστροφικής, όπως την χαρακτηρίζει, συμφωνία με τον Ιράν, όπως δήλωσε τον περασμένο Μάρτιο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων. (Πρόκειται για ένα λόμπι που υποστηρίζει πολιτικές υπέρ του Ισραήλ, όσον αφορά το Κογκρέσο και την εκτελεστική εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών).

Οικογενειακή πολιτική - αμβλώσεις

Εδώ ο υπερ-συντηρητικός Τραμπ έχει πλήρως ευθυγραμισθεί με τις θέσεις του κόμματός του στο ακανθώδες θέμα της άμβλωσης. Υποστηρίζει ως εκ τούτου, οτι το έμβρυο «έχει θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή το οποίο δεν μπορεί να παραβιασθεί» . Στον αντίποδα προτείνει να αφαιρεθούν από τις οικογένειες οι φόροι για το κόστος της φροντίδας των παιδιών, ενώ έχει εξαγγείλει οτι θα χορηγήσει έξι εβδομάδες μετ' αποδοχών ως επίδομα ανεργίας για την άδεια μητρότητας, το οποίο δεν υπάρχει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα όμως θέλει να ξηλώσει όσον το δυνατόν γρηγορότερα, το σύστημα ασφάλισης υγείας του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, γνωστό ως «Ομπάμακερ». Ενας άνθρωπος σαν τον Ντόναλντ Τραμπ τί στάση θα κρατούσε άραγε στο θέμα της οπλοκατοχής; « Το δικαίωμα της αυτοάμυνας είναι δοσμένο από τον Θεό και η οπλοκατοχή είναι ένα φυσικό και αναφαίρετο δικαίωμα», έχει δηλώσει απλά και ξάστερα. Τέλος μένουν τα καλύτερα. Εχει υποσχεθεί οτι θα ακυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, θα μειώσει το προσωπικό της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), θα άρει τους περιορισμούς στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων και θα δώσει νέα ώθηση στην υλοποίηση του έργου του αγωγού πετρελαίου Keystone XL, για τον οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα εξαιτίας έντονων περιβαλλοντικών διαμαρτυριών είχε ασκήσει βέτο τον Φεβρουάριο του 2015. Ακόμη, ο πλανητάρχης και νέος ένοικος του Λευκού Οίκου προτίθεται να ακυρώσει τις προβλεπόμενες πληρωμές δις δολαρίων προς τα Ηνωμένα Εθνη για τα προγράμματα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης