Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, ομόφωνα ενέκρινε τα ψηφίσματα που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή και αφορούν στη στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων και τα στεγαστικά δάνεια που έχουν λάβει, καθώς και των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου.
Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες και τοποθετήθηκαν, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Σκεπετάρης, ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Αχαΐας, Βασίλης Δημόπουλος και το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, Δέσποινα Σονιάδου.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Αχαΐας της ΑΔΕΔΥ που αφορά τις ρυθμίσεις των στεγαστικών δανείων των δημοσίων υπαλλήλων, υιοθετεί τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση:
*Να αναπροσαρμόσει τα δάνεια με βάση το ύψος της σημερινής μισθοδοσίας των υπαλλήλων, λαμβάνοντας υπόψιν τη σημερινή αξία των ακινήτων, αλλά και την ύπαρξη και άλλων δανείων για το ίδιο ακίνητο.
*Να μηδενίσει τα τοκογλυφικά επιτόκια, τα οποία φτάνουν ακόμα και στο 6,2%.
*Να σταματήσει τον παράνομο ανατοκισμό και να συμμορφωθεί – ευθυγραμμιστεί με τις δικαστικές αποφάσεις.
*Να σταματήσει την ολέθρια πορεία διάλυσης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (που ευνοεί μόνο τα συμφέροντα των Ιδιωτικών Τραπεζών) και να προχωρήσει στην ουσιαστική αξιοποίηση και αναβάθμισή του, αναδεικνύοντας τον ιδρυτικό σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.
*Να αποτελέσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέσω της αναβάθμισης της λειτουργίας του, το φορέα εκείνο που θα συμβάλλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του συνόλου των Στεγαστικών Δανείων των εργαζομένων και συνταξιούχων (Ταχ. Ταμιευτήριο, ιδιωτικές τράπεζες) μέσω της εξαγοράς αυτών (αντί να περάσουν στα χέρια των funds) και της ουσιαστικής ρύθμισής τους, με τρόπο μάλιστα που μπορεί να αποφέρει και στο Ταμείο τεράστια κέρδη.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ
Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθετεί το αίτημα του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, για άμεση νομοθέτηση της υπ’ αρ. 334/2016 απόφασης Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία έγινε αποδεκτή η συλλογική αγωγή κατά των τραπεζών, οι οποίες χορήγησαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Επίσης στηρίζει κάθε δίκαιο αίτημα, που αφορά όσες λαϊκές οικογένειες, μέσω δανεισμού (σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης), κάλυψαν βασικές τους ανάγκες.