Το Δεκέμβριο ξεκαθαρίζουν οι αποφάσεις για ρύθμιση του χρέους και συμμετοχή του ΔΝΤ

Πλέον είναι εξαιρετικά κρίσιμο το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

​Μια διάθεση να βρεθεί τελικά η συμφωνία τον Δεκέμβριο για το χρέος και τα πλεονάσματα φαίνεται πως υπάρχει πλέον στις Βρυξέλλες. Παρά τις όποιες διαφωνίες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, η Κομισιόν εμφανίζεται ως αντίβαρο, ενώ γενικά στο Eurogroup φάνηκε η πρόθεση να υπάρξει λύση μέσα στον Δεκέμβριο.

Πλέον είναι εξαιρετικά κρίσιμο το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Η μοναδική παραφωνία χθες ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup και επικαλούμενος τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου, δήλωσε ότι η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει το 2018.

Αντίθετα, η Κομισιόν μέσω του επιτρόπου Μοσκοβισί εμφανίστηκε χθες υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας και τη θέση αυτή αναμένεται να την υποστηρίξει μέχρι τέλους.

Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αφήνει ανοικτή την πόρτα για μια συμφωνία τον Δεκέμβριο και διαβεβαιώνει ότι θα συζητηθούν τον επόμενο μήνα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, άσχετα από το πότε θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Ντάισελμπλουμ μίλησε για πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και συναίσθηση ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, ενώ προέβλεψε ότι η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι σημαντική και μεγάλης διάρκειας λόγω του ελληνικού ζητήματος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως η συμφωνία του Μαΐου έκανε λόγο για άμεσα μέτρα απομείωσης του χρέους και στη συνέχεια, μεσοπρόθεσμα, την εξέταση των δυνατοτήτων διαχείρισής του μετά το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018. Όπως είπε, αυτά τα τελευταία θα τεθούν σε εφαρμογή, αν και εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Τέλος, τόνισε πως στη συμφωνία προβλέπεται μια μακροπρόθεσμη και συνολική αντιμετώπιση του θέματος του χρέους από το 2018 και έπειτα.

Ανέφερε πως το ΔΝΤ μπορεί ετοιμάζει μια νέα έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, όμως από την πλευρά τους οι Θεσμοί δεν είναι σε θέση να τους δώσουν στοιχεία για το ελληνικό χρέος, όπως θα έχει διαμορφωθεί το 2018. Όπως είπε μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, όμως αυτό είναι μια κουβέντα που δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέρθηκε στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που προετοιμάζουν οι υπηρεσίες του στο πλαίσιο της εντολής του Μαΐου. Απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, τονίζοντας ότι δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί από τον ΕΜΣ.
Είπε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στην ωρίμανση των δανείων του ΕΜΣ και μέτρα για την αποφυγή αυξήσεων των επιτοκίων. Επισήμανε είπε ότι ορισμένα από τα μέτρα αυτά μπορεί να έχουν κόστος για τον ΕΜΣ, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για λύση που θα έχει θετικό αντίκτυπο στο χρέος.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ