Ρεσιτάλ Ερντογάν: Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Σιβηρία έχει λόγο η Τουρκία

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία»

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία έχει ιστορικό δικαίωμα να έχει λόγο σε μία ευρύτερη γεωγραφία που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη και εκτείνεται μέχρι… τη Σιβηρία.

Οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται πριν ακόμη καταλαγιάσει ο θόρυβος που προκάλεσε ο ίδιος προ ημερών έπειτα από τις δηλώσεις του με τις οποίες αμφισβητούσε τη Συνθήκη της Λωζάννης και κινούνται στο ίδιο πνεύμα αναθεώρησης της συνθήκης που για πολλούς αποτελεί την ιδρυτική πράξη της σύγχρονης κεμαλικής Τουρκικής Δημοκρατίας.

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη γενέτειρά του Ρίζα στην ανατολική Τουρκία, όπου βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας για να εγκαινιάσει ένα πανεπιστήμιο που φέρει το όνομά του.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο «Εθνικό Συμβόλαιο» (Εθνικό Όρκο) που υιοθέτησε στις 28 Ιανουαρίου του 1920 η τότε οθωμανική Βουλή λίγο πριν από τη διάλυσή και αποτέλεσε την πολιτική παρακαταθήκη για την Εθνοσυνέλευση της Αγκυρας υπό των εθνικιστών του Κεμάλ, το οποίο προέβλεπε την αποκατάσταση των συνόρων της Τουρκίας στην οριογραμμή που βρισκόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία την ημέρα της υπογραφής της Ανακωχής του Μούδρου το 1918, της συνθηκολόγησης δηλαδή στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με τον Ερντογάν αν τίθεται για την Τουρκία θέμα «Εθνικού Όρκου» τότε «δεν μπορούμε απλά να αναρωτιόμαστε μεταξύ μας, αλλά υπάρχουν ευθύνες που μας αναλογούν».

Στην απόφαση του 1920 το κριτήριο ήταν η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος στην περιοχή. Υποστήριξε ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Βατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

«Θα πρέπει να απαρνηθούμε την ταυτότητά μας εάν θεωρήσουμε ότι δεν μας αφορά το τι συμβαίνει από τη Γάζα έως την Σιβηρία, όπου μιλάμε την ίδια γλώσσα και μοιραζόμαστε τον ίδιο πολιτισμό» ανέφερε για να προσθέσει: «Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Τη στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτά τα μέρη, θα είναι στιγμή που θα έχουμε παραιτηθεί από την ανεξαρτησία και το μέλλον μας. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Η Τουρκία, μαζί με τους 79 εκατομμύρια πολίτες της, έχει ευθύνη απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια της με τα οποία έχει βαθείς ιστορικούς, πολιτισμικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς».


Ο κ. Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία γιατί αναμειγνύεται σε όσα διαδραματίζονται στις περιοχές αυτές. «Δεν είναι ξένα σε εμάς κανένα από τα μέρη για τα οποία μας ρωτούν τι δουλειά έχουμε εμείς εκεί. Πώς είναι δυνατόν να ξεχωρίσεις τη Ρίζα από το Βατούμι; Πώς μπορούμε να σκεφτούμε διαφορετικά την Αδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη; Πως μπορούν να μην έχουν σχέση μεταξύ τους η Αντεπ από το Χαλέπι, η Μάρντιν από το Χασεκί, η Σίιρτ από τη Μοσούλη; Φεύγοντας από την Αλεξανδρέττα και μέχρι το Μαρόκο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική παντού θα συναντήσετε τα ίχνη μας» ανέφερε με χαρακτηριστικό στόμφο.

ΠΗΓΗ: in.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ