Πάτρα: Έκθεση για την επέτειο του 1940 από το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

θα είναι επισκέψιμη μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου

Συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες που ξαναζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του Τύπου προβάλλονται αυτήν την περίοδο στην επετειακή έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

- Η  κήρυξη πολέμου,

- Ο βομβαρδισμός της 28ης Οκτωβρίου 1940,

- Τα ονόματα των αμάχων που βρέθηκαν  στον  πατρινό βομβαρδισμό

- Το  μήνυμα του Ολυμπιονίκη Τόφαλου για το θάνατο των αδελφών του.

- Οι Μικρές Αγγελίες των πρώτων ημερών του πολέμου για αγνοούμενους Πατρινούς

είναι ορισμένες μόνο πτυχές της τοπικής ιστορίας που αναβιώνει. Μέσα από τις εφημερίδες της εποχής ξεδιπλώνονται τα πολεμικά γεγονότα, οι συνθήκες διαβίωσης, η δύσκολη καθημερινότητα, οι κανόνες των καταφυγίων, η κοινωνική ζωή και το αληθινό πρόσωπο του κατακτητή.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν και να διαβάσουν γεγονότα, μέσα από εφημερίδες που κατάφεραν να εκδίδονται κρυφά, ώστε να αποφεύγουν το καθεστώς της λογοκρισίας. Ευδιάκριτες στις σελίδες του Τύπου είναι και άλλες παράμετροι, όπως η αντίσταση, τα αντίποινα και το σαμποτάζ.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. Λειτουργεί στον χώρο του Μουσείου Τύπου στην οδό Μαιζώνος 200 στην Πάτρα, από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις ώρες 09.00 έως 13.00.

Οργανωμένες επισκέψεις, μόνον κατόπιν ραντεβού, έπειτα από επικοινωνία με τη γραμματεία του Μουσείου (τηλ. 2610 310 488).
 

Λίγα λόγια για το Μουσείο Τύπου

Το Μουσείο Τύπου, ιδρύθηκε από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων με έδρα την Πάτρα το 1956 και λειτουργεί από τις 28/05/1957.

Σκοπός του είναι η συγκέντρωση και η διαφύλαξη εφημερίδων, περιοδικών, χειρογράφων και άλλων εντύπων κυρίως από το παρελθόν, που αποτελούν την πηγή της πληροφόρησης για την ιστορία του τόπου μας.
Σημαντικότατα εκθέματα, όπως εφημερίδες από το 1815 έως σήμερα περισσότερων των 1000 διαφορετικών τίτλων, που καλύπτουν όχι μόνο την Πάτρα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν στο αρχείο του που εμπλουτίζεται διαρκώς .

1000 διαφορετικά περιοδικά από το 1852 και έπειτα,

67 ημερολόγια της περιόδου 1879- 1970,

Σπάνιες εκδόσεις και τίτλοι βιβλίων που χάθηκαν με το πέρασμα των χρόνων,

Όλα τα παραπάνω είναι ένα μόνο μέρος από την πλούσια συλλογή του Μουσείου Τύπο της ΕΣΗΕΠΗΝ.

Εξάλλου εντυπωσιακά είναι και τα ιστορικά κειμήλια της περιόδου της Επαναστάσεως του 1821, όπως το πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Τροιζήνα, χειρόγραφη επιστολή του Θ. Κολοκοτρώνη και άλλα.

Το περιεχόμενο του Μουσείου Τύπου κάνει τον επισκέπτη δέκτη πληθώρας πληροφοριών, μέσα από τις εφημερίδες και τα περιοδικά που κυκλοφόρησαν σε προηγούμενους αιώνες έως τις μέρες μας και αποτελούν «ζωντανή απόδειξη» της ιστορίας. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της ιστορίας είναι ψηφιοποιημένο. Θα το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.mouseiotipou,gr

Μέσα από αυτή την Ιστοσελίδα σας δίνεται η δυνατότητα να αναζητήσετε αποκόμματα παλαιών εφημερίδων και περιοδικών καθώς και γενικές πληροφορίες σχετικά με αυτά.

Διαβάστε επίσης