Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τους αριθμούς (των Μνημονίων), το συλλογικό μας μέλλον

Της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου*

Μπορούμε να τα καταφέρουμε; Θα περάσουμε στην ανάπτυξη; Θα χαλαρώσει η πίεση της κρίσης; Θα βρουν τα παιδιά μας δουλειά; Αυτά είναι πολλά από τα ερωτήματα που θέτουν αγωνιωδώς οι πολίτες και προφανώς μόνο αυτά θα μπορούσαν να είναι μετά από 6 χρόνια μνημονίων και 8 χρόνια κρίσης.

Αρκεί η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και οι θετικές εξελίξεις στις όποιες διαπραγματεύσεις; Δεν αρκούν από μόνες τους. Φυσικά δεν τις υποτιμούμε και είναι προϋπόθεση για την βελτίωση της πραγματικής οικονομίας η σταθεροποίηση της μακροοικονομίας και οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις, αλλά για να βγούμε από το τέλμα χρειάζεται να μιλήσουμε για την παραγωγή για την αλλαγή του μοντέλου πλαισίου της οικονομίας συνολικά.

Η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και η καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας δεν οφείλεται μόνο στις καταστροφικές πολιτικές της μονομερούς λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόστηκαν στην χώρα, έπαιξαν κομβικό ρόλο, οφείλονται όμως και σε παθογένειες, στρεβλώσεις και ορθολογισμούς που είχε το μοντέλο λειτουργίας της οικονομίας και πριν την κρίση. Απουσία κανόνων, απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, εκτεταμένη διαφθορά, απουσία συλλογικής συνείδησης για επίλυση συλλογικών προβλημάτων. Αν δεν γκρεμίσουμε αυτές τις νοοτροπίες, αν δεν κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και των αγκυλώσεων της δημόσιας διοίκησης για την οργάνωση ενός σύγχρονου κράτους, τότε η έξοδος από την κρίση δεν θα είναι πραγματική, αλλά λογιστική και κινδυνεύουμε ως κοινωνία στο μέλλον να βρεθούμε πάλι σε κρισιακά φαινόμενα.

Γι αυτό η πραγματική έξοδος από την κρίση  είναι κάτι παραπάνω από το σημαντικό βήμα της περάτωσης των σκληρών δημοσιονομικών  στόχων, είναι η εφαρμογή ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου που να αποκεντρώνει, να είναι αντιγραφειοκρατικό, φιλικό στην υγιή και τη νεανική επιχειρηματικότητα, να δημιουργεί δουλειές, να αξιοποιεί τα μοναδικά πλεονεκτήματα της χώρας: φύση, πολιτισμός, επιστήμονες.

Το μεγάλο μας στοίχημα, λοιπόν, είναι η παραγωγή ιδεών και προτάσεων σε τοπικό - περιφερειακό - εθνικό επίπεδο για το πώς βλέπουμε δηλαδή τη δική μας παραγωγική ανασυγκρότηση.

 

*Η  Αφροδίτη Θεοπεφτάτου,είναι Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Διαβάστε επίσης