Τσίπρας: Αναγκαία η συνεργασία ΕΕ - Αιγύπτου για μεταναστευτικό και ασφάλεια

ΤΡΙΜΕΡΗΣ

«Χρειαζόμαστε τη συνεργασία με την Αίγυπτο και για την ασφάλεια και για το μεταναστευτικό», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές -στο περιθώριο της 4ης Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Κάιρο-, μήνυμα που έστειλε με σαφήνεια ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στο πλαίσιο των δηλώσεών του.

Για την Ελλάδα η περαιτέρω εντατικοποίηση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των δύο αυτών μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή. Χαρακτηριστική της ανάδειξης της σημασίας της Αιγύπτου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα ότι σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο «η ασφάλεια εδραιώνεται επί τη βάσει της συνεργασίας και όχι της απομόνωσης ή των μονομερών ενεργειών». Επισήμανση που είχε διατυπωθεί και στην πρόσφατη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, στην Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι: «Η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται -και σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτό αντιληπτό- από την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτόνων της», για να υπογραμμίσει ότι «η ασφάλεια στη Μεσόγειο χωρίς συνεργασία με την Αίγυπτο δεν μπορεί να υπάρξει».

Επί του πρακτέου, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι για τον παραπάνω λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τις δύο πλευρές η ενεργοποίηση του Συμβουλίου ΕΕ-Αιγύπτου σε «τακτική βάση». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η λογική μιας τέτοιας εξέλιξης είναι στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός τέτοιου πλαισίου διαλόγου ΕΕ-Αιγύπτου, όπου θα μπορούν να τίθενται τα εκάστοτε μείζονα ζητήματα, από την αντιμετώπιση των οποίων η Ευρώπη και η Αίγυπτος, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, θα έχουν κοινό όφελος. Ο πρωθυπουργός τόνισε επιπλέον ότι οι τρεις αρχηγοί σήμερα συμφώνησαν ότι «απαιτείται μια συνεκτική περιφερειακή στρατηγική για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, που να αντικαθιστά τις επικίνδυνες διόδους των διακινητών της Μεσογείου με νόμιμες και ελεγχόμενες οδούς προς την Ευρώπη.

Ως προς το κατά πόσο γίνεται αντιληπτό αυτό που ο πρωθυπουργός σημείωσε στις δηλώσεις του, ότι «η ασφάλεια στη Μεσόγειο χωρίς συνεργασία με την Αίγυπτο δεν μπορεί να υπάρξει», ενδεικτική είναι αναφορά που, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε στο ΕΚΟΦΙΝ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, περί αναγκαιότητας συνεργασίας ΕΕ-Αιγύπτου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Επισημαίνεται επιπλέον ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, αντιμετωπίζει μια σειρά δυσκολιών και η ίδια και άρα η συνεργασία της ΕΕ με την Αίγυπτο, "θα είναι αμοιβαία επωφελής".

Στην ανάδειξη της σημασίας της Αιγύπτου, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, δηλώνοντας: «Κύπρος και Ελλάδα έχουμε επιβεβαιώσει ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε - και το υπογραμμίζω - την ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου, ειδικότερα σε θέματα, που προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και οι μεταναστευτικές ροές».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ