ΟΙΚΙΠΑ: Ναι στο κλάδεμα, όχι στο πετσόκομμα!

ανακοίνωση

ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ανακοίνωση της ΟΙΚΙΠΑ: 

Το κλάδεμα των δέντρων της πόλης από τα συνεργεία του Δήμου αποτελεί συχνά αντικείμενο συζήτησης και σχολιασμού των πολιτών, αφού παρατηρείται το οξύμωρο φαινόμενο, πανύψηλα (ξενικά κυρίως) δέντρα όπως οι ευκάλυπτοι ή τα βρωμόδεντρα (Alianthus altissima, γνωστά και ως «βρωμοκαρυδιές») σε πολλά σημεία της πόλης ή σε σχολικά προαύλια, να μένουν για χρόνια ακλάδευτα, ενώ άλλα δέντρα να κλαδεύονται υπερβολικά ή να κόβονται από τη ρίζα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πρόσφατο «πετσόκομμα» τριών πανύψηλων δέντρων στη διασταύρωση των οδών Πατρέως και Καραϊσκάκη, όπου μετά την αντίδραση των περιοίκων διασώθηκε το ένα από αυτά.

Να επαναλάβουμε το αυτονόητο. Τα δέντρα μέσα στην πόλη, πέρα από την αισθητική που προσφέρουν, βελτιώνουν σημαντικά το μικροκλίμα της γειτονιάς, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που μειώνουν δραστικά τις υψηλές θερμοκρασίες. Αποτελούν συνεπώς πολύτιμα συστατικά για την Πάτρα όπου το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο είναι ιδιαίτερα μικρό.

Προφανώς τα δέντρα χρειάζονται λελογισμένο κλάδεμα και για λόγους ανάπτυξής τους και όταν υφίσταται η όποια επικινδυνότητα. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι το πετσόκομμα ή το κόψιμο από τη ρίζα, υπάρχει τεράστια απόσταση. Το επιχείρημα ότι παρά το υπερβολικό κλάδεμα το δέντρο θα ξαναγίνει είναι εν μέρει αληθινό, με την παρατήρηση όμως ότι όσο πιο αργά συμβεί αυτό, τόσο οι αρνητικές επιπτώσεις θα υφίστανται.

Η ΟΙΚΙΠΑ ζητά από τη δημοτική αρχή και την αρμόδια υπηρεσία πρασίνου να τηρείται με σχολαστικότητα η διαδικασία κοπής δέντρων - μόνο μετά από έγκριση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας - και το κλάδεμα να γίνεται συχνότερα και λελογισμένα έτσι ώστε να προστατεύεται το πράσινο της πόλης, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών. Τέλος, ζητάμε να φυτευτούν οι κενές θέσεις φύτευσης των δρόμων και πλατειών.

Διαβάστε επίσης