Στο Πανεπιστήμιο Πατρών διοργανώθηκαν τα εξής σημαντικά συνέδρια την τελευταία εβδομάδα:
«Προσβασιμότητα στη Μάθηση των Φοιτητών
με Ειδικές Ανάγκες/Αναπηρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»
Πανεπιστήμιο Πατρών
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
European Agency for Special Needs and Inclusive Education
Υπό την Αιγίδα του υπουργείου Παιδείας
Το διήμερο 23-24 Σεπτεμβρίου 2016, για πρώτη φορά, οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας συνέδριο για την Προσβασιμότητα στη Μάθηση των Φοιτητών με Ειδικές Ανάγκες/Αναπηρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από επτά (7) Πανεπιστήμια της χώρας με εμπειρία και πρακτικές στο θέμα, έξι (6) στελέχη της European Agency for Special Needs and Inclusive Education, εκπρόσωποι φορέων ατόμων με ειδικές ανάγκες, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας, που μας ενημέρωσε για όλες τις νομικές διαδικασίες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι δόθηκε η ευκαιρία για πρώτη φορά να συζητήσουν μαζί τα Πανεπιστήμια με αρμόδιους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να γνωρίσουμε όλοι τις υφιστάμενες πρακτικές και να οργανώσουμε το μέλλον.
Η συνέχεια θα δείξει αν στοχοθετούμε σωστά.
Στις εργασίες του συνεδρίου παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δυτικής Ελλάδας, εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρέων, εκπρόσωπος Παιδείας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, η Προϊσταμένη επιστημονικής καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η Αν. Υπουργός Παιδείας δεν παρέστη παρότι είχε προσκληθεί, λόγω θεσμικών υποχρεώσεων. Οι εργασίες του συνεδρίου διεξήχθησαν στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο.
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν το θεωρητικό πλαίσιο και οι βασικές αρχές της συνεκπαίδευσης και της προσβασιμότητας στη μάθηση, καθώς και οι βασικοί στόχοι και οι κεντρικοί άξονες της «European Agency for Special Needs and Inclusive Education». Την επομένη ημέρα, κατά τη διάρκεια διαδραστικών συνεδρίων, παρουσιάστηκαν οι θέσεις και δράσεις του Υπουργείου Παιδείας για την ένταξη των φοιτητών ΑμεΑ, αλλά και παραδείγματα καλών πρακτικών που εφαρμόζουν Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στην Κύπρο για να υποστηρίξουν την ισότιμη φοίτηση των φοιτητών με αναπηρία. Ένα από τα οφέλη του συνεδρίου υπήρξε, αναμφισβήτητα, η δυνατότητα που δόθηκε ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς, φοιτητές, διοικητικούς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που υποστηρίζουν αντίστοιχα γραφεία, εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους φορέων Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων ατόμων με ειδικές ανάγκες, προσωπικό ΚΕΔΔΥ, αλλά και στα ίδια τα άτομα με αναπηρίες και στις οικογένειές τους, να προχωρήσουν σε μια ευρεία, ειλικρινή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τις ευκαιρίες της προσβασιμότητας που έχουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και τους πιθανούς τρόπους θεραπείας των προβλημάτων τους.
2.Διεθνές Συνέδριο στις Βιοϊατρικές Επιστήμες
Το διεθνές συνέδριο EMBO «Nuclear function and cell fate choice», που τελούσε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών και του διεθνούς οργανισμού European Molecular Biology Organization, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στις 18 - 22 Σεπτεμβρίου 2016 στην Κυλλήνη.
Στις θεματικές ενότητες του συνεδρίου περιλαμβάνονταν η μελέτη των μηχανισμών που ελέγχουν τα βλαστικά κύτταρα καθώς και οι βασικές διεργασίες που διεξάγονται στον πυρήνα των ευκαρυωτικών κυττάρων όπως η αντιγραφή και η μεταγραφή του γενετικού υλικού, η απόκριση σε βλάβες στο DNA καθώς και η επιγενετική ρύθμιση αυτών. Στόχος του συνεδρίου ήταν η κατανόηση της συσχέτισης μεταξύ των παραπάνω μηχανισμών στον καθορισμό της μοίρας των βλαστικών κυττάρων και τον τρόπο με τον οποίο οι διαδικασίες αυτές συμμετέχουν σε παθογενετικές διαδικασίες ασθενειών.
Το συνέδριο οργανώθηκε από τους Julian Blow (UK), Magdalena Goetz (Γερμανία), Ζωή Λυγερού (Ελλάδα), Tom Mistelli (USA), Σταύρο Ταραβήρα (Ελλάδα) και συμμετείχαν περισσότεροι από 120 επιστήμονες από Ευρώπη, ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία. Οι Keynote ομιλίες δόθηκαν από τους Tom Mistelli, Director, Center for Cancer Research, NIH, USA και Austin Smith, Director of the Wellcome Trust Centre for Stem Cell Research, University of Cambridge, UK. Ιδιαίτερα ευχάριστη νότα η συμμετοχή του Χορευτικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Πατρών στη λήξη του συνεδρίου.