Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η ανοιχτή παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, την περασμένη Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 το βράδυ, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών, με θέμα: «Στα βήματα του Πρωτοκλήτου».
Την εκδήλωση, που ήταν απολύτως επιτυχής, τόσο από πλευράς προσελεύσεως κοινού, όσο και από πλευράς ποιότητας και ποικιλίας θεματικών ενοτήτων, σχεδίασαν και πραγματοποίησαν από κοινού ο Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέου Πατρών, με την ευκαιρία της 52ας επετείου της Επανακομιδής Της Τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου, και ο Όμιλος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο των «Πολιτιστικών 2016» του Πανεπιστημίου Πατρών, και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε σε τρεις επιγραμματικές εισαγωγικές σκέψεις: Στην γνησιότερη έκφραση της ψυχής του λαού μας που εκφράζεται με την Δημοτική μουσική και τον Δημοτικό χορό, στην διαπίστωση ότι το Δημοτικό μας τραγούδι είναι η ίδια μας η ύπαρξη, και στο ότι το Δημοτικό μας τραγούδι και ο Δημοτικός μας χορός προέβαλαν διαχρονικά τις αξίες της ζωής μας (νεότητας, γήρατος, συζυγικής πίστης, αδελφικής αγάπης, λεβεντιάς, παλληκαριάς, φιλοπατρίας, Ορθόδοξης πίστης που εκφράζεται μέσα από την Εκκλησιαστική μας υμνολογία, επενδεδυμένη με το μεγαλείο της Βυζαντινής μας μουσικής). Τόνισε επίσης πως οι Νεοέλληνες οφείλουμε να γνωρίζουμε και να συνειδητοποιούμε πως οι κλάδοι της Ελληνικής Εθνικής μας μουσικής είναι δύο: ο ένας είναι η μουσική των Δημοτικών μας τραγουδιών και ο άλλος είναι η μουσική των Εκκλησιαστικών μας ύμνων. Και οι δύο κλάδοι ξεκινούν από την ίδια διπλή ρίζα, που είναι ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, που ευλόγησε με την παρουσία του την εκδήλωση, το Πανεπιστήμιο Πατρών και την κα Πρύτανι για την συνεργασία και για την οικονομική στήριξη της εκδήλωσης, καθώς και την Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης ευχαρίστησε και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Γρηγόριο Αλεξόπουλο για την έμπρακτη ανταπόκριση στη συνδιοργάνωση. Πάνω από όλους τους συντελεστές της παραδοσιακής βραδιάς, τόνισε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του μετά τον πρόεδρο του Ομίλου κ. Γρηγόρη Φαρμακόπουλο, στην ψυχή της εκδήλωσης τον χοροδιδάσκαλο του Ομίλου διάσωσης Δημοτικών χορών και τραγουδιών κ. Γρηγόριο Μικρώνη. Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, τους εκλεκτούς συνεργάτες του στο Ναό και όσους αφανώς εκοπίασαν και παρακάλεσε τον Σεβασμιότατο να ευχηθεί ώστε να απολαύσει το κοινό το μεγαλείο της Ρωμιοσύνης, το οποίο πρέπει να το ζούμε κάθε στιγμή στη ζωή μας.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος τόνισε την μεγάλη σημασία συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών με την Εκκλησία και την αξία της συγκεκριμένης παραδοσιακής εκδήλωσης στην διατήρηση της Μουσικής Παράδοσης του Ελληνισμού, στην διατήρηση της κοινωνικής δημιουργίας και ανάπτυξης.
Με την σειρά του, ο Πρόεδρος του Ομίλου, κ. Γρηγόριος Φαρμακόπουλος, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη τιμή που έγινε στον Όμιλο να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει την συγκεκριμένη εκδήλωση και ευχαρίστησε για την προσφορά και την συμμετοχή τους ακόλουθους φορείς και πρόσωπα:
Την Ιερά Μητρόπολη Πατρών.
Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο.
Τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Σκιαδαρέση και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού.
Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης.
Τα μέλη της ορχήστρας που εθελοντικά συμμετείχαν:
Τασία Βέρρα, τραγούδι.
Πάνο Κοτρώτσο, κλαρίνο.
Ανδρέα Νιάρχο, κρουστά – φλογέρα.
Στέφανο Μικρώνη, τραγούδι.
Ελένη Παπαπροκοπίου, λαούτο – τραγούδι.
Γιάννη Οικονόμου, βιολί.
Χριστίνα Κουκή, σαντούρι.
Νίκο Ταφιάδη, ποντιακή λύρα.
Σοφία Μιχαηλίδη, κρουστά στον Πόντο.
Νίκο Αυγέρη, κρουστά στον Πόντο.
Την Ομάδα Βυζαντινών ύμνων φοιτητριών, φοιτητών και ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου – Θεολόγου κ. Σπύρου Σκιαδαρέση (Αποστολίδη Παύλο, Βαλμά Αλέξανδρο, Δεσύλλα Ευτυχία, Δημητριάδη Παντελή, Δουκλιά Σοφία, Ζαφειράκη Ευσταθία, Καγιάφα Γιώργο, Κασπίρη Σπύρο, Μικρώνη Στέφανο, Νικολακοπούλου Κωνσταντίνα, Παπασταύρου Μαρία, Σκόνδρα Κατερίνα, Σπηλιώτη Απόστολο, Χαλκιοπούλου Όλγα, Χαραλαμπόπουλο Ανδρέα).
Την Ομάδα Δημοτικού τραγουδιού (φοιτητική και ενηλίκων) του Ομίλου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών Πανεπιστημίου Πατρών (Βαλμά Αλέξανδρο, Δεσύλλα Ευτυχία, Δουκλιά Σοφία, Ζαφειράκη Ευσταθία, Νικολακοπούλου Κωνσταντίνα, Παπασταύρου Μαρία, Σκόνδρα Κατερίνα, Χριστοπούλου Κωνσταντίνα).
Τον φιλόλογο κ. Στέφανο Σκαρπέλλο για την επιμέλεια των αφηγήσεων και των ισοκρατημάτων.
Τους χορηγούς: Αντώνιο Χόρμπα – σκαλωσιές, ξενοδοχείο Patras Palace, Ζαχαρούλα Ασπιώτη.
Τα Μέλη του Ομίλου, εργαζόμενους, παιδιά εργαζομένων, φοιτητές και φοιτήτριες και τον χοροδιδάσκαλο Γρηγόριο Μικρώνη.
Τους Χορηγούς επικοινωνίας:
- Εφημερίδες: Πελοπόννησος, Η Γνώμη, τα Γεγονότα, η Αλλαγή.
- Ηλεκτρονικές εφημερίδες: Thebest, Patrasevents, Tempo24.
- Τηλεοπτικό σταθμό Λύχνος.
Την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (11ο Λύκειο Πατρών).
Γενικότερα όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην εκδήλωση.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν σχεδιασμένο να περιλαμβάνει μέσα από αφηγήσεις, ύμνους της Εκκλησίας μας και την Μουσική Παράδοση του Ελληνισμού, την Αποστολική διαδρομή του Αγίου Ανδρέα από την Βηθσαϊδά έως και τον τόπο του μαρτυρίου του, την Πάτρα. Ακούστηκαν ύμνοι, παραδοσιακά τραγούδια και σκοποί, καθώς και απεδόθησαν χοροί από την Κύπρο, την Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο, την Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο και την Πάτρα. Ξεχωριστή, στην ενότητα της Πάτρας, ήταν η συμμετοχή της μεγάλης ερμηνεύτριας του Δημοτικού μας τραγουδιού Τασίας Βέρρα, η οποία ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο καθιστικά τραγούδια αλλά και τσάμικα και συρτά, θυμίζοντας σε όλους μας την πλούσια τοπική παράδοση της περιοχής.
Στην απόδοση των χορών συμμετείχαν πάνω από 100 χορευτές και χορεύτριες μέλη του Ομίλου (εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Πατρών, παιδιά εργαζομένων, φοιτητές και φοιτήτριες και φίλοι).
Σημαντική ήταν επίσης και η υποστήριξη των εθελοντών της εκδήλωσης, οι οποίοι συνέβαλαν στην άρτια ροή της παρουσίασης: Νίκη Λάζαρη, Σοφοκλής Μαράντης, Ευαγγελία Μπινιώρη.
Την γενική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο χοροδιδάσκαλος του Ομίλου, κ. Γρηγόριος Μικρώνης, Ε.Ε.Π. Φυσικής Αγωγής στο Γυμναστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η προσέλευση του κοινού ήταν εντυπωσιακή, αφού πιθανώς να ξεπερνούσε τα 2.000 άτομα!
Την εκδήλωση επισφράγισε με τον πατρικό λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος συνεχάρη θερμά όλους τους συντελεστές για το άρτιο αποτέλεσμα που παρουσίασαν, επήνεσε το πολυπληθές κοινό που κατέκλυσε τον χώρο και δεν απεχώρησε κατ’ ελάχιστον, παρά το μάκρος της εκδηλώσεως και το επίφοβο των καιρικών συνθηκών. Αναφέρθηκε επίσης στην μεγάλη αξία της ελληνικής παραδόσεως, που πάντοτε συγκινεί τις γνήσιες ελληνικές ψυχές, προσκάλεσε το κοινό να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις της ερχόμενης εβδομάδας για την 52α επέτειο της Επανακομιδής της Τίμιας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης απένειμε σε όλους τους συντελεστές αναμνηστικές εικόνες του Πρωτοκλήτου. Τόσο από τον Σεβασμιώτατο, όσο και από όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης τονίσθηκε η χρησιμότητα πραγματοποίησης ανάλογων εκδηλώσεων και ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζεται ένα επόμενο «ραντεβού» στο μέλλον και πάλι «στα βήματα του Πρωτοκλήτου».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, δεκάδες σεβαστοί πατέρες της εκκλησίας μας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, οι Αντιπεριφερειάρχες Γεώργιος Αγγελόπουλος και Αντώνιος Χαροκόπος, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Νικολάου, ο πρώην Δήμαρχος Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ξενοφώντας Μπαχράς, ο πρώην Νομάρχης Δημήτριος Κατσικόπουλος, ο πρώην Αντιδήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φίλιας, ο πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος – Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Αριστείδης Μπουχάγιερ, ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Επαμεινώνδας Βλάχος, ο Διοικητής 1ου Πυροσβεστικού Σώματος Πατρών Ιωάννης Πετρούτσος, ο πρώην Γεν. Γραμματέας του Πανεπιστημίου Πατρών Σπήλιος Παπαθανασόπουλος, πολλά μέλη Δ.Ε.Π του Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντές, εργαζόμενοι, Ιεροψάλτες, φοιτητές και φοιτήτριες, φίλοι του Ομίλου και πολύς κόσμος.