Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε μετά την άτυπη Σύνοδος Κορυφής των 27 της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της Συνόδου ανέφερε πως κάτι μπορεί να αλλάξει στην Ευρώπη.
«Σήμερα έγινε αντιληπτό ότι οι περισσότεροι εκ των 27 έχουμε κατανοήσει πως βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση. Αν δεν αλλάξουμε, η κρίση θα γίνει υπαρξιακή και θα οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες δεν εμπνέονται από το όραμα της ΕΕ οπότε πρέπει να βρει η ΕΕ ένα νέο όραμα».
Ωστόσο, όπως υποστήριξε, παραμένουν οι διαφορές για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά τουλάχιστον μπαίνει στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα.
Τόνισε δε ότι πρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας να γίνει και Σύμφωνο Ανάπτυξης και ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.
«Σήμερα έγινε αντιληπτό ότι οι περισσότεροι από τους 27 ηγέτες της Ε.Ε., έχουν κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση, η οποία θα γίνει υπαρξιακή κρίση, πως αν δεν αλλάξουμε θα οδηγηθούμε σε μεγάλα αδιέξοδα», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Ενδεικτικά ανέφερε πως στα κοινά συμπεράσματα οι ηγέτες καλωσορίζουν την παρέμβαση Γιούνκερ στην Ευρωβουλή, η οποία, όπως σημείωσε, βάζει συγκεκριμένους κοινωνικούς στόχους σε προτεραιότητα.«Γίνεται ένα βήμα, έστω και μικρό, ανολοκλήρωτο, και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση» συνέχισε.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή όχι με τη λογική του «ό,τι δεν είναι στη δική μου αυλή δεν με αφορά».
Καταλήγοντας επισήμανε πως στη σύνοδο «άνοιξαν κρίσιμα ζητήματα, κάπως αλλάζουν οι ισορροπίες, μπαίνουν στο προσκήνιο στόχοι που είχαν ξεχαστεί».