Μουσουλμάνα 15 ετών ζητά από την Apple να δημιουργηθεί emoji με μαντίλα

κατάγεται από τη Σαουδική Αραβία και ζει στη Γερμανία

Ίσως οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε ότι τα emoji που έχουμε στα κινητά μας, μάς αντιπροσωπεύουν (ίσως και πάλι όχι, εάν είσαι γυναίκα). Τι συμβαίνει όμως εάν είσαι ένα κορίτσι μουσουλμανικής καταγωγής; Τότε σίγουρα νιώθεις πως είσαι αποκλεισμένη.

Για αυτό η 15χρονη Rayouf Alhumedhi, η οποία κατάγεται από τη Σαουδική Αραβία και ζει στη Γερμανία, αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό. Έστειλε λοιπόν στην ΜΚΟ Unicode Consortium, η οποία δημιουργεί και προωθεί καινούρια emoji, τη δική της πρόταση για μία σειρά από emoji που φοράνε μαντίλα στο κεφάλι.

«Σχεδόν 550 εκατομμύρια Μουσουλμάνες σε αυτόν τον πλανήτη φορούν με περηφάνια την τζιχάμπ», γράφει η 15χρονη στην πρότασή της. «Με έναν τόσο μεγάλο αριθμό δεν υπάρχει για αυτές ούτε έστω και ένας χωρός στο πληκτρολόγιο για εκείνες». Τονίζει επίσης ότι υπάρχει η εικόνα ενός άνδρα που φοράει τουρμπάνι, αλλά καμία με μία γυναίκα που να φοράει μαντίλα. Αν και τον τελευταίο χρόνο, γίνεται προσπάθεια τα emoji της Apple να αφορούν τους πάντες, υπάρχει όπως φαίνεται ακόμη μεγάλο έδαφος να καλυφθεί. Άλλωστε, σύμφωνα με τους New York Times, η Apple δεν απάντησε ποτέ στην πρόταση της Alhumedhi.

Η πρότασή της υποστηρίζεται από τη συνιδρύτρια του Reddit, Alexis Ohanian, και εάν εγκριθεί θα είναι διαθέσιμη το 2017.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο BBC η Alhumedhi, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με τις φίλες της συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε τίποτα που να την αντιπροσωπεύει στα emoji που ήδη υπάρχουν. Έστειλε την πρότασή της, αφού πρώτα διάβασε ένα άρθρο σχετικά με το πώς σχεδιάζονται τα emoji.

«Στις μέρες μας και σε αυτή την ηλικία, είναι εξαιρετικά σημαντική η αντιπροσώπευση,» δήλωσε. «Οι άνθρωποι θέλουν να τους αποδέχονται, ειδικά στον κόσμο της τεχνολογίας. Αυτό είναι τεράστιας σημασίας. Τα emoji είναι παντού».

Εντυπωσιασμένο από την πρότασή της, ένα μέλος της υποεπιτροπής της Unicode της απάντησε, προσφέροντάς της βοήθεια για να ετοιμάσει μια επίσημη πρόταση. Η τελική εκδοχή της πρότασης αναμένεται να παρουσιαστεί τον Νοέμβριο στη Unicode.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ