Παρέμβαση στο θέμα σχετικά με τις αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων της Πάτρας, κάνει ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ν. Αχαΐας προτείνει την άμεση εφαρμογή της αξιολόγησης μέσω του νομοθετικού πλαισίου. Συγκεκριμένα αναφέρει:
Δεδομένης της αναστάτωσης που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες από τις αντικαταστάσεις των προϊσταμένων Νοσηλευτικής Διεύθυνσης στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής ΠΓΝΠ Ρίον και Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ν. Αχαΐας έχει να επισημάνει τα εξής:
Στους πολύπαθους χώρους των νοσοκομείων όπου η υποστελέχωση του νοσηλευτικού προσωπικού έχει πλέον παγιωθεί παρά τις απέλπιδες προσπάθειες ενίσχυσής του (ΚΕΕΛΠΝΟ, παράταση θητείας συμβασιούχων και ελάχιστες προσλήψεις μέσω της προκήρυξης 5Κ) ,όπου η σωματική και ψυχική κόπωση των νοσηλευτών είναι πλέον εμφανής, έρχεται ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας να προστεθεί, αυτός της διοικητικής αναταραχής που προκύπτει όπως είναι λογικό από τις επαναλαμβανόμενες αλλαγές των προϊσταμένων της νοσηλευτικής διεύθυνσης αλλά και των τομεαρχών με την μέθοδο των αναθέσεων.
Οι νέοι διοικητές, ακολουθώντας τη συνταγή των προκατόχων τους, προέβησαν σε αντικαταστάσεις διευθυντριών και τομεαρχών των Νοσηλευτικών υπηρεσιών τόσο στο ΠΓΝΠ Ρίον όσο και στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.
Τι κι αν ο νυν Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, ανακοίνωσε θορυβωδώς προς κάθε κατεύθυνση και σε κάθε τόνο, ότι η δημόσια διοίκηση πλέον αλλάζει, με θεμέλιους λίθους την αξιοκρατία και τα «βαριά» βιογραφικά, οι τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης με υποκειμενικά κριτήρια καλά κρατούν. Η κωλυσιεργία των ιθυνόντων και η ανεξήγητη καθυστέρηση των τυπικών κρίσεων για την υπαλληλική ιεραρχία που ανακοινώθηκαν για το 2018, έδωσαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στους νεοπαγείς διοικητές, να ακολουθήσουν την πεπατημένη των κομμάτων που πολιτεύτηκαν με τη λογική του κομματικού κράτους και να αναλάβουν δράση...
Από τα παραπάνω, ανακύπτει ένα φλέγον ερώτημα που απευθύνεται κυρίως στους διοικούντες τόσο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όσο και αυτού της Υγείας: Οι θέσεις των διευθυντών και τομεαρχών των Νοσηλευτικών (και των άλλων) Υπηρεσιών είναι πολιτικές ή πρέπει να καταλαμβάνονται από άξιους και ικανούς υπαλλήλους; Αν η απάντηση είναι το πρώτο σκέλος του ερωτήματος, τότε οι ως άνω αναφερόμενοι θα πρέπει να εξαιρεθούν δια νόμου από τις κρίσεις και να διορίζονται από την κυβέρνηση, στέλνοντας στον Καιάδα τις διακηρύξεις των κυβερνώντων περί αξιοκρατίας, διαφάνειας και ίσων αποστάσεων. Αν όμως η απάντηση είναι η τυπικά προφανής, τότε η δημόσια διοίκηση πρέπει να αφυπνιστεί άμεσα και αυτοί που την ασκούν να δώσουν πειστικές εξηγήσεις στους πολίτες, για ποιο λόγο επαναλαμβάνουν αυτά που καταδίκαζαν και αφόριζαν τόσα χρόνια.
Δε θα μπούμε στη διαδικασία να εξετάσουμε τις επιμέρους περιπτώσεις ή να αναφερθούμε στα προσόντα των αντικατασταθέντων ή αυτών που τους αντικατέστησαν. Αυτή η αρμοδιότητα περιγράφεται επαρκώς από το νομοθετικό πλαίσιο και ανήκει στα υπηρεσιακά συμβούλια των φορέων, τα οποία παραμένουν ανενεργά αναφορικά με τον ουσιώδη σκοπό για τον οποίο συνεστήθησαν.
Οι «ευνοημένοι» από το ομιχλώδες τούτο τοπίο, επιχαίρουν γιατί «ήρθε η σειρά τους» και οι αδικημένοι που αντικαταστάθηκαν, ακροβολίζονται στη γωνία της αναμονής της επανόδου στην εξουσία των πάλαι ποτέ διοικούντων.
Με βάση τα παραπάνω, κάθε εκπρόσωπος της δημόσιας διοίκησης οφείλει να γνωρίζει, ότι οι πολίτες σέβονται τις αποφάσεις των κυβερνώντων, μόνον εφόσον εμπιστευτούν τις προθέσεις και τη δράση τους και πιστέψουν ότι βασίζονται σε κριτήρια διαφανή και κρυστάλλινα. Κανένας υπάλληλος δεν θα διαμαρτυρηθεί για την ιεραρχική του κατάταξη, αν δει ότι στη θέση πάνω από αυτόν τοποθετήθηκε κάποιος με περισσότερα μετρήσιμα βιογραφικά στοιχεία, ανεξαρτήτως κομματικών και πολιτικών πεποιθήσεων.
Εν κατακλείδι ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ν. Αχαΐας προτείνει την άμεση εφαρμογή της αξιολόγησης μέσω του νομοθετικού πλαισίου που ήδη υπάρχει ώστε να αποφεύγονται διενέξεις και προστριβές στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.