Οι νεροποντές των τελευταίων ημερών που έπληξαν τις περιοχές της Πελοποννήσου και της Θεσσαλονίκης και είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια συνανθρώπων μας, τις μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες αναδεικνύουν τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας. Σε σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Πατρέων, αναφέρει τα εξής:
Για δεκαετίες η πόλη μας έχει στερηθεί, όπως όλες οι περιοχές της Ελλάδας, έργα που προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων. Αυτά τα έργα δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν είναι επιλέξιμα στο ΕΣΠΑ και στα άλλα προγράμματα, δεν ήταν στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών.
Τεράστιες είναι οι ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων, που ενώ έχουν μεταφέρει την αρμοδιότητα της αντιπλημμυρικής προστασίας στους Δήμους περικόπτουν δραματικά τους πόρους και τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου, εκπαιδευμένου προσωπικού. Εφαρμόζουν πιστά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προωθεί ως κυρίαρχη πολιτική την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού.
Στην πόλη μας για παράδειγμα, είναι διαπιστωμένο, ότι οι αγωγοί όμβριων είναι μικρότερης χωρητικότητας σε σχέση με τις ανάγκες και όταν το ύψος της βροχόπτωσης είναι μεγάλο, προκαλείται υπερχείλιση και πλημμυρίζουν οι δρόμοι.
Έχουν και τη δική τους ευθύνη εκείνοι που έκαναν τις πρόχειρες κατασκευές έργων και υποδομών, όπως η αποχέτευση των πεζόδρομων της Γεροκωστοπούλου και της Ρήγα Φεραίου, η Όθωνος Αμαλίας, που για δεκαετίες πλημμυρίζει με την πρώτη νεροποντή, της Ακτής Δυμαίων, του Κόκκινου Μύλου κ.ά.
Η Δημοτική Αρχή και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ δεν εφησυχάζουν, δεν σταυρώνουν τα χέρια. Βασική μας προτεραιότητα είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων από όλες τις φυσικές καταστροφές.
Με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό της ΔΕΥΑΠ, που στηρίζεται σε υπάρχουσα προμελέτη για τον πρώην Δήμο Πατρέων, απαιτείται η κατασκευή των παρά Διακονιάρη συλλεκτήρων και των παραγλαύκειων συλλεκτήρων, προϋπολογισμού περίπου 90 εκατ. ευρώ, πλέον των δικτύων συλλογής, προϋπολογισμού περίπου 50 εκατ. ευρώ.
Ο κεντρικός ιστός της πόλης, εξυπηρετείται από τους υπάρχοντες εδώ και εκατονταετίες παντορροϊκούς αγωγούς, η συντήρηση των οποίων είναι σχεδόν αδύνατη και η δυνατότητα απορροής είναι περιορισμένη σε σχέση με τις εξυπηρετούμενες περιοχές λόγω της έκτασης της πόλης.
Σε αρκετές περιοχές, έχουν κατασκευαστεί δίκτυα απορροής όμβριων χωρίς σχεδιασμό, που με την επέκταση της πόλης, δεν επαρκούν οι αγωγοί, ώστε να δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα και επικίνδυνες καταστάσεις.
Δεν υπάρχουν δίκτυα όμβριων στις περιοχές βόρεια του Μείλιχου (Αγυιά - Προάστιο – Καστελλόκαμπος – Ρίο – Ακταίο – Άγος Βασίλειος – Αραχωβίτικα), στους πρώην Δήμους Μεσσάτιδας και Βραχνεΐκων. Κατασκευασμένα τμήματα, απορρέουν σε χαντάκια και συνολικά δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα συστήματα με αποδέκτες.
Διεκδικούμε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ένταξη στο ΕΣΠΑ όλων των αναγκαίων έργων υποδομής για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της πόλης μας, καθώς και την κάλυψη των αναγκών των Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ έγινε αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση για την αντιπλημμυρική προστασία