Συνάντηση της κυβέρνησης με τις Ενώσεις για τις χαμένες θέσεις στα κανάλια

Υπό την απειλή του «μαύρου»


Η επιταγή επανένταξης -αντί του επιδόματος ανεργίας- και η χρηματοδότηση από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης για την μικροεπιχειρηματικότητα είναι τα δύο προγράμματα που παρουσίασε η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις επαπειλούμενες απολύσεις στα κανάλια που δεν εξασφάλισαν άδεια.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσου, και οι πρόεδροι και εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΙΤΑ και της ΠΟΕΣΥ.

Σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε συνοπτικά τα δύο σχετικά προγράμματα που σχεδίασε και που θα προωθήσει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η συνάντηση έγινε «σε πολύ θετικό κλίμα που κατέληξε σε μια καταρχήν συμφωνία με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων και των τεχνικών».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «το θέμα της ιδιωτικής τηλεόρασης είναι ζήτημα καταρχήν εφαρμογής της νομιμότητας, αντιμετώπισης της διαπλοκής, σε τελική ανάλυση θέμα δημοκρατίας». «Θέλουμε όμως και κανένας εργαζόμενος στα μέσα αυτά να μη χάσει τη θέση του, να μη γίνει άνεργος» συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος. «Γι' αυτό τον σκοπό» τόνισε «είχαμε μια συνάντηση σε πολύ θετικό κλίμα που κατέληξε σε μια καταρχήν συμφωνία, με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων και των τεχνικών».

«Εάν υπάρχουν επιχειρηματίες στα μέσα που δεν αδειοδοτήθηκαν, που δεν θα συνεχίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους με άλλον τρόπο (π.χ. συνδρομητικό, web) και υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας, επίσης για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της ανεργίας στον κλάδο -γιατί όλα τα μέσα, άλλα κατά 25% και άλλα μέχρι 50% έχουν απολύσει εργαζόμενους στο τελευταίο διάστημα- πρέπει λοιπόν η Πολιτεία να πάρει μέτρα για τον κλάδο αυτό, όπως κάνει και για τους άλλους κλάδους».

Τα δύο προγράμματα

Συγκεκριμένα, για τα δύο προγράμματα που πρότεινε η κυβέρνηση, ο υπουργός εξήγησε: «Η βασική καινοτομία έγκειται στο να επιδοτήσουμε τις θέσεις εργασίας με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μια επιταγή επανένταξης, την οποία κάθε άνεργος, παλιός ή νέος, θα μπορεί να τη μεταφέρει στην τηλεοπτική επιχείρηση της επιλογής του. Ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει ό,τι υπολείπεται μέχρι τον μισθό που προβλέπεται στην τελευταία ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει διάρκεια 24 μηνών. Στο διάστημα αυτό δεν θα μπορούν να γίνουν απολύσεις στα κανάλια που θα αξιοποιήσουν το δημόσιο χρήμα για αυτές τις θέσεις εργασίας».

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείο Εργασίας, «βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος αυτού είναι η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε 'επιταγή επανένταξης' που επιχορηγεί τη θέση εργασίας και η επιδίωξη να θέτουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας το νέο πήχη της κανονικότητας. Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα είναι η τηλεοπτική επιχείρηση να μην έχει προχωρήσει σε απόλυση, λόγω καταγγελίας, το τελευταίο τρίμηνο, πριν από την έναρξη εφαρμογής του.

» α) Κατά την πρώτη φάση, η θέση εργασίας επιδοτείται με 'επιταγή επανένταξης' ισόποση με το επίδομα ανεργίας και για όσο διάστημα διαρκεί το τελευταίο. Η τηλεοπτική επιχείρηση υποχρεώνεται να συμπληρώσει το ποσό που χρειάζεται για πλήρη απασχόληση με αμοιβή αυτή που προβλεπόταν από την τελευταία σε ισχύ συλλογική σύμβαση εργασίας.

» β) Κατά τη δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα που υπολείπεται από τη λήξη της πρώτης και, μέχρι να συμπληρωθούν 24 μήνες αμιγούς απασχόλησης με τους όρους αυτής, η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
» γ) Η επιχείρηση υποχρεώνεται να μην απολύσει, με καταγγελία της θέσης εργασίας, κανέναν εργαζόμενο καθ’ όλο το 24μηνο της διάρκειας του προγράμματος. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως και σε κάθε περίπτωση παράβασης άλλων όρων του προγράμματος, καταλογίζεται σε βάρος της το σύνολο της επιχορήγησης.

Παράλληλα με το παραπάνω πρόγραμμα, θα καταρτιστεί ένα ακόμη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης για ανέργους απολυμένους από τα ΜΜΕ (νέους και παλαιούς) και, επιπλέον, νέους χωρίς προηγούμενη απασχόληση και κατάρτιση για επαγγελματική ένταξη στο συγκεκριμένο κλάδο. Εκτός από το χορηγούμενο επίδομα, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να επιχορηγεί και τη μικροεπιχειρηματικότητα στον κλάδο, π.χ. την ατομική ή συνεργατική από ανέργους δημιουργία ενός ενημερωτικού site».

Το δεύτερο πρόγραμμα, είπε, «είναι με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης που θα έχει ως σκοπό να ευνοήσει τη μικροεπιχειρηματικότητα, ας πούμε τη δυνατότητα ορισμένων που θα θέλουν αντί να απασχοληθούν στα νέα κανάλια, τα νόμιμα, να ξεκινήσουν ένα νέο site».

Ερωτηθείς εάν μπορούν να απορροφηθούν 2.000 εργαζόμενοι, είπε ότι «αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στα κανάλια είναι 2.600 και έχουμε σκοπό να περιφρουρήσουμε τις θέσεις εργασίας όσο μπορούμε». «Προφανώς εξαρτάται και από τους επιχειρηματίες αυτό» πρόσθεσε. Είπε επιπλέον ότι «αντίθετα με ό,τι διαδίδεται, η μη αδειοδότηση σημαίνει αδυναμία εκπομπής μέσω της Digea, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ένα κανάλι να εκπέμψει συνδρομητικά». Ακόμη, είπε ότι «η βασική μας παρέμβαση στον τομέα της απασχόλησης ήταν με το να εξασφαλίσουμε ως όρο της νομιμότητας της λειτουργίας των νέων καναλιών, σύνθεση νόμιμου προσωπικού διπλάσια από το παρελθόν, 400 αντί για τους 200». «Κι είμαστε εδώ ώστε να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί γενικότερα το θέμα της ανεργίας» τόνισε.

ΕΣΗΕΑ: Ξεκινάμε διάλογο

«Εμείς ήρθαμε εδώ να ζητήσουμε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη ρήτρα της συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους παλιούς και πολύ περισσότερο για τους νέους, μετά την ιστορία της αδειοδότησης» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Σταμάτης Νικολόπουλος.

Είπε ότι η κυβερνητική πλευρά τους παρουσίασε «ένα σχέδιο προγράμματος για την απασχόληση αρκετά μεγάλου αριθμού συναδέλφων μας που θα μείνουν στην ανεργία σε περίπτωση που θα προχωρήσει η ιστορία του τριμήνου». Εξήγησε ότι «αυτό το πρόγραμμα, όπως μας παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας, είναι μια επιδότηση εργασίας με ορίζοντα δύο χρόνων, για τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν στα κανάλια. Ένας απολυμένος δηλαδή που θα βρει εργασία θα επιδοτείται για ένα δωδεκάμηνο και το δεύτερο δωδεκάμηνο θα επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές του». «Αυτό είναι ένα πρώτο πλαίσιο και θα ξεκινήσει ένας διάλογος πάνω σε αυτό το θέμα» ανέφερε.

Τόνισε ότι «η ΕΣΗΕΑ ξεκινάει έναν διάλογο και έχει συγκεκριμένα αιτήματα απέναντι στην κυβέρνηση», είπε ότι το πρόγραμμα αυτό, όπως διατυπώθηκε, θα αρχίσει να ισχύει από τις αρχές του 2017 και πως «σε αυτό το διάστημα εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε γιατί πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των συναδέλφων μας». Προσέθεσε δε ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις και οι κινητοποιήσεις όσον αφορά την πίεση προς την κυβέρνηση για την επίτευξη των αιτημάτων της ΕΣΗΕΑ θα συνεχιστούν και θα είναι ένας καθημερινός αγώνας.

«Ούτε λέω ότι είναι πανάκεια το πρόγραμμα ούτε λέω ότι δεν θα κάνουμε τίποτε άλλο» είπε ο κ. Νικολόπουλος, για να προσθέσει ότι «για τους ανέργους είναι αυτό το πρόγραμμα και θα προσπαθήσουμε να περιλαμβάνει όλους τους ανέργους και αυτούς που θα βρεθούν εκτός και αυτούς που είναι ήδη άνεργοι». «Αυτό το πράγμα δεν λύνεται σε μια συνάντηση, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και τον διάλογο για να εξασφαλίσουμε θέσεις για όλους τους συναδέλφους» τόνισε.

Δήλωση Γιώργου Σκεπετζάκη

«Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα και τον διάλογο μέχρι όλοι εργαζόμενοι τεχνικοί μέλη της ΕΤΙΤΑ να επανέλθουν στην εργασία τους», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΤΙΤΑ Γιώργος Σκεπετζάκης. 

       

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ