Δύο Πατρινοί δίνουν ζωή σε συνανθρώπους μας-Συμβατοί δότες μυελού των οστών σε ασθενείς στις ΗΠΑ και την Ισπανία

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Δύο γνωστοί Πατρινοί (από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσάτιδας)  είναι συμβατοί δότες μυελού των οστών  και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προκειμένουν να δωρίσουν ζωή στους συνανθρώπους μας από την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αντίστοιχα.

Πρόκειται για τους Ανδρέα Δούβρη και Αντώνη Γκόλφη

Όπως πληροφορείται το tempo24.gr ο ένας από τους δύο βρίσκεται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Νέα Υόρκη) προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να κινηθούν οι διαδικασίες, ενώ ο δεύτερος συμπολίτηες, ξεκίνησε ληδη την διαδικασία των εξετέασων προκειμένου να διασωθεί 28χρονος Ισπανός, σε επέμβαση που θα γίνει στην Ιταλία.

Η διαδικασία

Εάν ένας εθελοντής βρεθεί αρχικά συμβατός με έναν ασθενή και εξακολουθεί να επιθυμεί τη δωρεά, γίνονται συμπληρωματικές εξετάσεις επιβεβαίωσης της συμβατότητας και, στη συνέχεια, υποβάλλεται σε check-up για ναεπιβεβαιωθεί η καλή κατάσταση της υγείας του. 

Σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας μέχρι την τελική συγκατάθεση για τη μεταμόσχευση, ο εθελοντής μπορεί να ανακαλέσει την απόφασή του για τη δωρεά εάν αισθανθεί ότι δεν είναι έτοιμος γι’ αυτή. Εν τούτοις, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο δότης να είναι συνειδητοποιημένος και απολύτως βέβαιος για την απόφασή του. Άτομα που έχουν αμφιβολίες ή εγγράφονται κάτω από συναισθηματική ή άλλη πίεση χωρίς να είναι σίγουρα αν είναι πραγματικά πρόθυμα να προχωρήσουν, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δίνουν ψεύτικες ελπίδες στους ασθενείς.  

Αρχικά ο δότης ενημερώνεται για τους δύο εναλλακτικούς τρόπους συλλογής αιμοποιητικών κυττάρων, δηλαδή είτε από το μυελό των οστών, είτε από το αίμα, καθώς και για τις πιθανές παρενέργειες της συλλογής. Κατόπιν, έχει την ευκαιρία και το χρόνο να υποβάλει διευκρινιστικές ερωτήσεις. Μέχρι αυτό το σημείο η θετική πρόθεση του δότη είναι ελεύθερα ανακλητή και μπορεί να αποχωρήσει από τη διαδικασία αν με κάτι δεν συμφωνεί. Αν συμφωνεί με τη διαδικασία, δίνει τη συγκατάθεσή του εγγράφως, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και ξεκινά ο τελικός έλεγχος της καταλληλότητάς του και της δυνατότητας του να δώσει μόσχευμα.Πριν τη συλλογή o δότης υποβάλλεται σε κλινικοεργαστηριακό έλεγχο, ώστε η συλλογή να είναι ασφαλής για τον ίδιο και τα αιμοποιητικά κύτταρα ασφαλή για τον ασθενή.

Υπάρχουν δύο εναλλακτικοί τρόποι συλλογής αιμοποιητικών κυττάρων από το δότη:

Συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων από το μυελό 

Ο δότης εισέρχεται το πρωί της συλλογής στο νοσοκομείο, όπου θα γίνει η συλλογή. Η συλλογή γίνεται στο χειρουργείουπό γενική αναισθησία με αναρροφήσεις του μυελού από τα οστά της λεκάνης Τη συλλογή κάνει ομάδα αιματολόγων μεταμοσχευτών ιατρών. Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία έως δύο ώρες. Ο δότης παίρνει εξιτήριο το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή την επόμενη το πρωί.

Συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα 

Στο δότη χορηγείται υποδόρια τέσσερις ημέρες πριν τη συλλογή ο αυξητικός παράγοντας των λευκών αιμοσφαιρίων G-CSF. Την πέμπτη ημέρα η συλλογή γίνεται με ειδικό μηχάνημα φυγοκέντρησης αίματος, που ονομάζεται μηχάνημα αιμαφαίρεσης. Ο δότης συνδέεται με το μηχάνημα αιμαφαίρεσης μέσω των δύο μεσοβασιλικών φλεβών του (φλέβες του αγκώνα). Η διαδικασία της συλλογής διαρκεί δύο έως τρεις ώρες και δεν απαιτείται εισαγωγή και νοσηλεία του δότη στο νοσοκομείο. Ο δότης πηγαίνει στο σπίτι του αμέσως μετά τη συλλογή και στη δουλειά του την επόμενη το πρωί.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ