ΣΟΚ: Γνώριζαν ότι το Αματρίτσε θα ισοπεδωνόταν σε περίπτωση σεισμού και δεν έκαναν τίποτε για να αποτρέψουν την τραγωδία

αποκαλύπτει το ιταλικό πολιτικό περιοδικό Espresso

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Αματρίτσε, το οποίο ισοπεδώθηκε σχεδόν ολόκληρο μετά τον φονικό σεισμό των 6 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Ιταλία την περασμένη Τετάρτη, γνώριζε τους κινδύνους που διέτρεχε η περιοχή σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Αυτό αποκαλύπτει το ιταλικό πολιτικό περιοδικό Espresso, το οποίο επισημαίνει πως έγγραφα που βρέθηκαν στον δήμο του Αματρίτσε προέβλεπαν με ακρίβεια τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, ο οποίος «χτύπησε» την περιοχή τα ξημερώματα της 24ης Αυγούστου.

Στα έγγραφα που βρέθηκαν αναφέρονται οι κίνδυνοι για τους πολίτες «κυρίως στα μικρά χωριά και στο κέντρο, τα οποία έχουν χαρακτηριστικούς στενούς δρόμους χωρίς διαπλατύνσεις».

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν τους κινδύνους και όπως τονίζει ο συντάκτης «δεν έκαναν τίποτα για να τους αποτρέψουν».

Σε ένα ακόμα απόσπασμα, επισημαίνεται ο υψηλός κίνδυνος για τα κτήρα των οποίων «η τυπολογία κατασκευής τους επηρεάζει σημαντικά την τρωτότητα των κτισμάτων που ήδη υπάρχουν με πιθανούς κινδύνους για τον πληθυσμό».

Ειδική αναφορά, όμως, γίνεται και στις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των κατασκευών, εκ των οποίων πολλές είχαν κατασκευαστεί το 1800 και το 1900.

«Οι παρεμβάσεις με ενισχυμένο σκυρόδεμα έγιναν μετά το 1960, κατά συνέπεια ο κίνδυνος από σεισμό είναι υψηλός και το μαρτυρούν οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια από τον σεισμό του 1979 και του 2009 που σημειώθηκε στη Λ' Άκουιλα», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, το πρόβλημα εντοπίζεται όχι μόνο στις κατοικίες, αλλά και στους δρόμους, οι οποίοι δεν ήταν ασφαλείς σε περίπτωση φυσικής καταστροφής: 

«Συχνά η πρόσβαση και η έξοδος εξασφαλίζεται από έναν μόνο δρόμο. Επιπλέον, πρέπει να βελτιωθούν τα σχέδια οδικής ασφάλειας για την περίπτωση φυσικής καταστροφής».

Στο «σχέδιο πολιτικής προστασίας» που μελέτησε ο Ιταλός δημοσιογράφος, οι ειδικοί είχαν μελετήσει ακόμα και το σημείο που μέχρι προ ημερών βρισκόταν το ιστορικό ξενοδοχείο «Ρόμα», το οποίο κατέρρευσε παρασύροντας στον θάνατο τουλάχιστον τέσσερις τουρίστες.

Τα χαρακτηριστικά των προσχωσιγενών, αμμοπηλωδων εδαφών τα οποία έχουν προστεθεί πάνω σε πιο συμπαγείς δομές, τα καθιστούν γενικά ασταθή. Οι δημοτικές αρχές οφείλουν, επομένως, να δίδουν ιδιαίτερη προσοχή στην έγκριση δημοσίων και ιδιωτικών έργων, ζητώντας να υπάρχει γεωτεχνική και γεωλογική μελέτη που θα εγγυάται τη λειτουργικότητα του συνόλου έργου-εδάφους για τη διατήρηση της σταθερότητάς τους, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο.

Πηγή: imerisia.gr

Διαβάστε επίσης