Συρία: Άμαχοι και αντάρτες εγκαταλείπουν την πολιορκημένη Νταράγια

Στο πλαίσιο συμφωνίας με Άσαντ

Άμαχοι και αντάρτες άρχισαν να εγκαταλείπουν την συριακή πόλη Νταράγια, κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, στο πλαίσιο συμφωνίας ανταρτών-κυβέρνησης για τη λύση της τετραετούς πολιορκίας της πόλης από τον στρατό του καθεστώτος Άσαντ. 

Τα πρώτα λεωφορεία, με επιβαίνοντες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, αναχώρησαν από την πόλη το μεσημέρι της Παρασκευής συνοδεία οχημάτων της Ερυθράς Ημισελήνου.

Διέσχισαν τον κεντρικό δρόμο της πόλης δίπλα από κατεστραμμένα κι ερημωμένα κτίρια και πέρασαν από οχύρωμα από κόκκινη άμμο πίσω από το οποίο προστατεύονταν οι αντάρτες κατά τη διάρκεια των μαχών με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι άμαχοι θα μεταφερθούν σε κυβερνητικά καταφύγια και οι αντάρτες θα κατευθυνθούν στην ελεγχόμενη πόλη Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Τα συριακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι θα αναχωρήσουν από την πόλη 700 ένοπλοι άνδρες και 4.000 άμαχοι.

Ο συριακός στρατός περικύκλωσε την Νταράγια το 2012 και οι άμαχοι παρέλαβαν νέα ανθρωπιστική βοήθεια μόλις φέτος τον Ιούνιο.

Από το γραφείο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι «είναι ύψιστης σημασίας να είναι προστατευμένοι οι άμαχοι σε όποια επιχείρηση εκκένωσης, και η διαδικασία να λάβει χώρα σε εθελοντική βάση».

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα σημειώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη ούτε ενημερώθηκαν, ούτε αναμείχθηκαν, στο σχέδιο εκκένωσης της πόλης, και διαμήνυσε: «Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί».

Επί σειρά ετών οι κάτοικοι της Νταράγια υπέμεναν διαρκείς βομβαρδισμούς και βρίσκονταν αντιμέτωποι με δραματικές ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό.

Η απόσυρση των ανταρτών από την πόλη που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Δαμασκό δίνει ώθηση στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η διαδικασία εκκένωσης ξεκίνησε ενόσω βρίσκονται ενώπιος ενωπίω συζητώντας το Συριακό στη Γενεύη οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ.

Ζητούμενο της συνάντησης είναι η επίτευξη προσωρινής εκεχειρίας στο Χαλέπι, όπου έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών και η πόλη βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής.
 

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε επίσης