Η Αχαΐα εγκαταλείπεται και στον τομέα της ασφάλειας…

του αγγελου τσιγκρη

Το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ασφάλειας, προβλέπει την ενσωμάτωση του Α.Τ. Αιγίου με το Τμήμα Τροχαίας Αιγίου και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, καθώς και την κατάργηση αστυνομικών τμημάτων της Πάτρας, με αποτέλεσμα η Αχαϊκή πρωτεύουσα να μείνει με μόνο δύο (2) αστυνομικά τμήματα, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η αστυνόμευση μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και της ευρύτερης -μη αστικής- περιοχής που την περιβάλλει. 
Η ανασφάλεια των κατοίκων της Αχαίας έχει φτάσει σε ανησυχητικούς δείκτες. Οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι από το έγκλημα. 


Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις μεγάλες ελλείψεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας σε προσωπικό και μέσα, οι οποίες είναι πλέον ασφυκτικές: Τα περιπολικά δεν έχουν βενζίνη και ελαστικά. Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των επιμέρους υπηρεσιών φθίνει καθημερινά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και την αυτοθυσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των αστυνομικών. 
Και όλα αυτά ενώ οι διαρρήξεις και οι ληστείες έγιναν καθημερινότητα ακόμη και στα χωριά. Η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών τελεί σε άμεση διακινδύνευση. Οι κάτοικοι αυτο-οργανώνονται δημιουργώντας ομάδες αυτοπροστασίας. Η αυτοδικία αρχίζει να υποκαθιστά το κράτος, αφού χάθηκε ακόμη και η στοιχειώδης εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό. 


Για το σχεδιασμό μιας ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής είναι απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας. Η μεταρρύθμιση στη δομή και την οργάνωσή της. Η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους πολίτες. Η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή της εγκληματικότητας στις πραγματικές της διαστάσεις. 


Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας στη χώρα μας. 
Απαιτείται, όμως, βαθιά γνώση του προβλήματος, βούληση και συγκροτημένο σχέδιο…

Διαβάστε επίσης