Εμπιστευτικό έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης κάνει λόγο για διασυνδέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ο φάκελος επιγράφεται 18/9274 και δεν φαίνεται να περιέχει κάτι ασυνήθιστο. Στην ουσία πρόκειται για απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε 19 επερωτήσεις που είχε καταθέσει στη Βουλή το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), το οποίο υποστηρίζει ότι η Άγκυρα προσπαθεί να ασκήσει επιρροή στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας, ενώ διατηρεί διασυνδέσεις με ισλαμιστικές ομάδες και ιδιαίτερα την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο. Τέτοιου είδους επερωτήσεις υποβάλλονται συχνά, ιδιαίτερα από το Κόμμα της Αριστεράς. Αλλά στη σημερινή συγκυρία, η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Πρώτον, γιατί τα «απόνερα» από την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάνπροκαλούν εντάσεις στις σχέσεις με το Βερολίνο, με οπαδούς του Ερντογάν να κατεβαίνουν στους δρόμους της Κολωνίας και Γερμανούς πολιτικούς να θέτουν ερωτήματα για τις σχέσεις της Άγκυρας με την θρησκευτική οργάνωση Ditib, που διαχειρίζεται εκατοντάδες μουσουλμανικά τεμένη στη Γερμανία. Δεύτερον, γιατί, μετά τις συνήθεις απαντήσεις από τον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Όλε Σρέντερ, με μόνιμη επωδό ότι «δυστυχώς δεν μπορεί να δοθεί απάντηση για λόγους που έχουν σχέση με τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών», ο φάκελος περιέχει ένα εμπιστευτικό και επισυναπτόμενο σημείωμα «μόνο για υπηρεσιακή χρήση». Και εκεί βρίσκεται το «ζουμί» της υπόθεσης: Το απόρρητο κομμάτι της απάντησης κάνει λόγο για «ιδεολογική συνάφεια του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του προέδρου Ερντογάν με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα» και για διασυνδέσεις με την Αδελφότητα, αλλά και την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, οι οποίες έχουν ενισχυθεί επί Ερντογάν.
«Να δημοσιοποιηθεί ολόκληρη η απάντηση»
Το «απόρρητο κομμάτι» του φακέλου φέρνει στη δημοσιότητα το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD). Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η εκτίμηση του Βερολίνου είναι ότι η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε «κεντρική πλατφόρμα δράσης για ισλαμιστικές οργανώσεις στην περιοχή της Μέσης και Εγγύς Ανατολής», προσφέροντας για παράδειγμα την ευκαιρία να εγκατασταθούν στην επικράτειά της δορυφορικοί τηλεοπτικοί σταθμοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορείται ευθέως για συνάφεια με την παλαιστινιακή Χαμάς, η οποία στη Γερμανία, και γενικότερα στην ΕΕ, θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση».
Η Σεβίμ Νταγκτελέν, βουλευτής κουρδικής καταγωγής, η οποία υπογράφει σχετική επερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς, δηλώνει: «Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία. Προσανατολίζεται προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, μία ριζοσπαστική μουσουλμανική οργάνωση. Επιδεικνύει αλληλεγγύη με τη Χαμάς, η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση στην ΕΕ».
Η Ντακτελέν υποστηρίζει ότι δικαιώνεται η κριτική που ασκεί το κόμμα της για την πολιτική του Βερολίνου απέναντι στην Τουρκία και καλεί την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ να μην μεταχειρίζεται «με το γάντι» τον Ερντογάν. Κριτικές παρατηρήσεις περιέχει το εν λόγω έγγραφο και για τον ρόλο της Ένωσης Τούρκων-Ευρωπαίων Δημοκρατών (UETD), που οργάνωσε και την πρόσφατη διαδήλωση υποστηρικτών του Ερντογάν στην Κολωνία, σημειώνει δε ότι, για την Άγκυρα, η τουρκική διασπορά «αποτελεί όργανο για την άσκηση προληπτικής εξωτερικής πολιτικής». Ο βουλευτής των Πρασίνων και πρώην υπουργός Γιούργκεν Τριτίν δηλώνει ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να δημοσιεύσει την απάντηση στο σύνολό της, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τη λογιστική υποστήριξη της Τουρκίας προς την Αλ Νούσρα ή το Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία».
Και εσωτερικές «τριβές» στο Βερολίνο
Διαμφισβητούμενο παραμένει το έγγραφο στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως δείχνει η πρώτη αντίδραση από τον Ρολφ Μίτσενιχ, εκπρόσωπο των συγκυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Ο Μίτσενιχ υποστηρίζει ότι «σε μία τόσο ευαίσθητη και ευρεία αξιολόγηση θα έπρεπε να συμπεριληφθεί και το υπουργείο Εξωτερικών», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό δεν συνέβη. Αλλά η βουλευτής της Αριστεράς Σεβίμ Ντακτελέν επιμένει: «Δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με έναν μέντορα της τρομοκρατίας, δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με ένα κυβερνών κόμμα που προσφέρει πλατφόρμα υποστήριξης για τη στήριξη ισλαμιστικών οργανώσεων στη Μέση και Εγγύς Ανατολή.
Πηγή: Deutsche Welle